Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 29 juni 2020 20:52

Olieprijs stijgt flink

De olierijs is maandag gestegen. Op een settlement van 39,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,1 procent of 1,21 dollar, meer waard.

"Nu de energievraag wereldwijd toeneemt, zullen de olieprijzen vermoedelijk ook weer stijgen omdat tegen de huidige prijzen een rendabele productie voor veel olieproducenten nog niet mogelijk is", aldus financieel directeur Manish Raj van Velandera Energy.

Vannacht kwamen er positieve cijfers uit China, de grootste importeur van olie ter wereld. Daaruit bleek dat de Chinese industrie in mei, voor het eerst in 2020, weer winst maakte. De winsten stegen in mei met 6,0 procent op jaarbasis. In april daalden de winsten juist nog met 4,3 procent.

Er zijn ook signalen dat de olieproductie nog altijd vrij laag is. "Vanuit het oogpunt van Amerikaanse producenten, ligt het aantal actieve boorplatformen nog steeds 73 procent lager dan een jaar geleden", aldus Raj, die dan ook een opwaartse trend verwacht voor de olieprijzen.

Toch staan volgens de CFO niet alle seinen op groen, wijzend op de laatste cijfers van het Energy Information Administration van vorige week die duidden op een herstel van de olieproductie met 500.000 vaten per dag. "Beleggers vrezen nu dat een deel van de gesloten olieputten snel weer opengaan, hetgeen het recente herstel van de olieprijzen teniet zal doen", aldus Raj.

Ook blijven er zorgen over de herinvoering van enkele lockdown-maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te beperken en de impact daarvan op het herstel van de olieprijzen.

Voor het weekend draaiden grote staten als Texas en Florida de versoepeling van lockdownmaatregelen al deels terug omdat het aantal besmettingen daar flink oploopt. Nu zou ook Californië de regels weer aan willen scherpen, onder meer in Los Angeles, waar cafés weer dicht gaan.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar waarschuwde dit weekend dat de tijd dringt om het virus onder controle te krijgen. Hij verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de VS de komende weken stijgt.

Verder werd de stemming op de oliemarkt gedrukt door schaliegaspionier Chesapeake Energy die dit weekend gedwongen werd om faillissementsbescherming aan te vragen in de VS. Het bedrijf lijdt zwaar onder de economische gevolgen van de coronapandemie.

"Chesapeake was ontegensprekelijk een grote naam voor de Amerikaanse schalie-industrie", aldus analist Magnus Nysveen van Rystad Energy.

De Aandeelhouder TV

januari 20, 2021

ASML te voorzichtig? | 20 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

januari 19, 2021

AEX 19 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech