Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 29 juni 2020 06:55

Europese beurzen openen in het rood

De Europese beurzen koersen maandag af op een lagere opening, na het verlies vrijdagavond op Wall Street.

Beleggers zoeken richting, meent econoom Rhys Herbert van Lloyds Banking Group. "Krijgen we tekenen van herstel, of is er het risico dat we weer onderuit gaan?", vatte Herbert het gevoel onder beleggers samen.

IG voorziet een openingsverlies van 100 punten voor de Duitse DAX, een min van 45 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 62 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager het weekend ingegaan. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets verloren de Europese aandelenmarkten stoom vanwege de zorgen over de coronacrisis in de VS. Daar werd donderdag een recordaantal nieuwe gevallen geregistreerd.

Met name de situatie in Texas is zorgwekkend omdat andere staten dit voorbeeld mogelijk moeten volgen. De voornaamste reden voor de aandelenrally tussen eind maart en begin juni was juist het versoepelen van lockdowns, aldus de marktanalist. "Men vreest nu het omgekeerde."
   
Op macro-economisch vlak was het vrijdag redelijk rustig. Het Franse consumentenvertrouwen over juni steeg onverwacht met 4 punten naar 97, waar een daling met 1 punt was voorzien. De index staat overigens nog altijd op een historisch gezien laag peil.

De geldhoeveelheid van de eurozone is in mei sneller gestegen, in dit geval met 8,9 tegen een plus van 8,2 procent in april.
 
Bedrijfsnieuws

KLM krijgt van de Nederlandse overheid 3,4 miljard euro aan steun in de vorm van leningen en garanties. KLM mag pas weer dividend uitkeren aan aandeelhouders als de leningen volledig zijn terugbetaald. Voor de staatssteun moet nog wel toestemming komen van de Europese Commissie en het Nederlandse parlement. Het aandeel Air France-KLM daalde 3,4 procent.

Concurrent Lufthansa daalde 6,2 procent. Aandeelhouders hebben donderdagavond ingestemd met het coronasteunpakket van 9 miljard euro waarmee de Duitse staat een belang van 20 procent krijgt in de luchtvaartmaatschappij.

Novartis heeft samen met twee van zijn (voormalige) dochterbedrijven een schikking van 347 miljoen dollar getroffen met justitie in de Verenigde Staten vanwege vermeende omkoping. Het aandeel Novartis daalde 1,7 procent.

Hennes & Mauritz heeft in het tweede kwartaal van 2020 de omzet zien halveren als gevolg van de coronacrisis. In de periode van 1 tot en met 24 juni daalde de omzet van de groep op jaarbasis met 25 procent. Het aandeel H&M verloor 5,5 procent.

In Frankfurt was van de koers van Wirecard geen spaan meer heel. Er resteerde een povere 1,28 euro voor het aandeel, een daling van bijna 64 procent ten opzichte van donderdag.

Tesco profiteerde afgelopen kwartaal van het feit dat consumenten hamsterden als gevolg van de coronalockdowns. De vergelijkbare omzet steeg met 8 procent. Bij Tesco Bank wordt wel een hoger aantal slechte leningen voorspeld. Het aandeel Tesco steeg 1,9 procent.

Sanofi is van plan bij zijn Europese operaties 1.680 banen te schrappen. Dit meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van twee bronnen. Het aandeel daalde 0,8 procent.
 
 
Euro STOXX 50         3.204,17 (-0,5%)
STOXX Europe 600        358,32 (-0,4%)
DAX                  12.089,39 (-0,7%)
CAC 40                4.909,64 (-0,2%)
FTSE 100              6.159,30 (+0,2%)
SMI                  10.041,91 (-0,5%)
AEX                     559,82 (-0,1%)
BEL 20                3.304,54 (-1,6%)
FTSE MIB             19.124,36 (-0,6%)
IBEX 35               7.178,40 (-1,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent maandag naar verwachting in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten. Het aantal nieuwe coronabesmettingen loopt steeds harder op in de Verenigde Staten, en dat drukte het sentiment. Donderdag werd een record aantal besmettingen geregistreerd.

"De markt voelt zich bedreigd door alles wat het economisch herstel in gevaar brengt", aldus marktstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial

Texas en Florida zagen zich gedwongen om de versoepeling van de coronamaatregelen terug te draaien, terwijl andere Amerikaanse staten en ook grote bedrijven nieuwe maatregelen invoeren om de uitbraak onder controle te krijgen.

"Op dit moment staat de markt min of meer in de wacht", volgens econoom Rhys Herbert van Lloyds Banking Group. "Beleggers zoeken naar signalen over wat de volgende fase zal zijn: zullen we tekenen van herstel zien of dreigen we weg te zakken."

Verder was er vrijdag aandacht voor de stresstesten van de Federal Reserve. Donderdag laat meldde de Fed dat de grootste Amerikaanse banken kapitaalkrachtig genoeg zijn om de coronacrisis te doorstaan, maar een aanhoudende krimp zadelt ze mogelijk op met honderden miljarden aan verliezen op slechte leningen, waarschuwde de centrale bank.

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de persoonlijke inkomens in de VS in mei zijn gedaald met 4,2 procent, terwijl de uitgaven met 8,2 procent stegen. Daarbij viel de daling van de inkomens nog mee. Economen vreesden voor een afname met 7,0 procent.
 
De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de inflatie gebruikt, daalde op maandbasis met 0,1 procent in mei. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 1,0 procent in mei.

Verder bleek het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, in juni toch iets minder hard gestegen dan eerder voorspeld.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Op een settlement van 38,49 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent minder waard. Op weekbasis leverde de olieprijs meer dan 3 procent in.

Bedrijfsnieuws
 
Nike kon rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het Amerikaanse sportkleding en schoenenmerk donderdag laat meldde dat het in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar in de rode cijfers is gedoken omdat ongeveer 90 procent van de winkels wereldwijd tijdelijk de deuren sloot vanwege de coronamaatregelen. Het aandeel daalde 7,6 procent.

Financials staan onder druk, na het besluit van de Fed om de inkoop van eigen aandelen uit te stellen en het dividend te beperken om zo voldoende kapitaal achter de hand te hebben om eventuele verliezen te kunnen opvangen. Aandelen van grote Amerikaanse banken werden 4 tot 8 procent minder waard.

Amazon.com neemt voor meer dan 1 miljard dollar de zelfrijdende auto-start-up Zoox over. De online retailreus sloot 2,2 procent lager.

Facebook probeert zijn belangrijkste adverteerders ervan te overtuigen de uitgaven aan het sociale netwerk niet te pauzeren, te midden van een boycot onder een handvol marketeers vanwege de beschuldiging dat de social mediareus te weinig doet aan het voorkomen van haatzaaien en de verspreiding van desinformatie. Het aandeel daalde 8,3 procent.

Ford Motor presenteerde een nieuwe versie van zijn belangrijkste voertuig, de F-150. De autofabrikant mikt erop dat kopers van de populaire pick-up truck zowel technologie als comfort en spierkracht willen. Het aandeel daalde 2,0 procent.

Aandelen Gap werden bijna 19 procent meer waard nadat een samenwerking met Kanye West werd aangekondigd.

S&P 500 index             3.009,05 (-2,4%)
Dow Jones index          25.015,55 (-2,8%)
Nasdaq Composite          9.757,22 (-2,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag over de brede linie lager.

Nikkei 225               22.062,19  (-2,0%)
Shanghai Composite      2.958,46 (-0,7%)
Hang Seng                24.159,69 (-1,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1241. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,1228.

USD/JPY Yen   107,05
EUR/USD Euro  1,1241
EUR/JPY Yen   120,31

MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenvertrouwen - Juni (NL)
11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - Juni def. (eur)
11:30 Inflatie - Juni (Bel)
14:00 Inflatie - Juni vlpg. (Dld)
16:00 Aanstaande woningverkopen - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
18:00 Prosus - Jaarcijfers
22:00 Micron Technology - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken