Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 26 juni 2020 07:38

Update: Fed beoordeelt Amerikaanse banken als sterk genoeg

De Amerikaanse banken zijn sterk genoeg om de coronacrisis te overleven en kunnen later dit jaar weer beperkt dividend uitkeren, als de winstgevendheid dat toelaat. Dit stelde de Federal Reserve Board na een speciale stresstest.

"Het bancaire systeem is een bron van kracht geweest gedurende de crisis", zei de Fed. "En de resultaten van onze analyses laten zien dat onze banken, zelfs onder de zwaarste schokken, sterk kunnen blijven."

Volgens de Fed zou een langdurige recessie als gevolg van de coronacrisis de bank opzadelen met mogelijk tot wel 700 miljard dollar aan kredietverliezen. Daarom wil de centrale bank dat de Amerikaanse banken in elk geval het komende kwartaal geen aandelen meer inkopen en het dividend beperken, afhankelijk van hoeveel winst er recent is behaald.

De stresstest ging uit van drie hypothetische recessies - een V-vormige, een U-vormige en een W-vormige recessie met een tweede dip - en zag daarbij de werkloosheid pieken op 15,6 tot 19,5 procent. De banken zagen daarbij de kapitaalbuffers dalen van 12 procent tot niveaus tussen 9,5 en 7,7 procent.

Toch meent de Fed dat de banken sterk genoeg zijn om de coronastorm te doorstaan. Wel moeten de ze later dit jaar plannen indien bij de centrale bank waarin zij toelichten hoe zij de tegenwind denken op te vangen.

In een opvallende verklaring nam Lael Brainard afstand van het besluit. De voorzitter van de commissies voor financiële stabiliteit en bankzaken bij de Federal Reserve vindt dat banken geen toestemming zouden moeten krijgen om nog enig dividend uit te keren. Dit vanwege de grote onzekerheid in de crisis en omdat banken minder krediet gaan verlenen als ze krap bij kas raken.

Versoepeling

Vijf Amerikaanse toezichthouders, waaronder de Fed, hebben donderdag regels voor de bankensector versoepeld, die dateren uit de tijd van de vorige financiële crisis.

Het gaat om een aanpassing van het verbod voor banken om te investeren in hedgefunds of private equity fondsen. Dit verbod hangt samen met het verbod voor banken om beurshandel te drijven voor eigen rekening.

Ook met dat besluit is Brainard het niet eens.

Update: om informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly