NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 25 juni 2020 14:26

ECB houdt koersen bankaandelen in de gaten

De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen dat hogere rentes op bankobligaties en lagere aandelenkoersen van banken op termijn bankleningen duurder kunnen maken voor huishoudens en bedrijven. Dat bleek donderdag uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB, op 3 en 4 juni.

Hoewel het sentiment op de financiële markten sinds de vorige vergadering was verbeterd, waren beleidsmakers van mening dat zelfgenoegzaamheid niet op zijn plaats was. Weliswaar had het opkoopprogramma van de ECB bijgedragen aan de kalmering van de financiële markten, maar de reële rente in de eurozone bleef hoger, wat neerkomt op een monetaire verkrapping.

Ook de opwaartse druk op de rendementen op staatsleningen, deels te verklaren doordat er meer leningen werden uitgegeven, droeg bij aan hogere rentes op obligaties van grote bedrijven en banken en lagere aandelenkoersen voor met name banken. Dit zou bankleningen op termijn duurder kunnen maken, waarschuwde de ECB.

De implicatie van dit onderdeel van de discussie door de beleidsmakers lijkt dat lagere aandelenkoersen voor bankaandelen en hogere rentes op bankobligaties een reden zouden kunnen zijn voor meer monetaire verruiming door de centrale bank.

Analisten van ING stelden voorafgaand aan de publicatie te verwachten dat het verslag waarschijnlijk zou laten zien dat de beleidsmakers voorstander zijn van verruimend monetair beleid. Dit zou de zorgen over een heropleving van het coronavirus, die donderdag de boventoon voeren op de beurs, echter niet kunnen wegnemen, volgens ING.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europese_centrale_bank

De Aandeelhouder TV

augustus 9, 2022

ARCELOR nadert zijn SMA

augustus 9, 2022

AEX in correctiestand – 09aug22

augustus 8, 2022

ARCELOR nadert zijn SMA

augustus 8, 2022

Aandelen ING op weg naar €10?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:17

  Beurs opent licht lager in aanloop naar inflatiecijfer VS

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Erop of eronder voor de S&P 500 index

 • 15:10

  Aandeel Palantir presteert onder verwachtingen maar kan genieten van geopolitieke onzekerheid

 • 08:33

  Aandelen vallen terug – Nvidia drukt sentiment  

 • 17:11

  TA van Edward Loef – Plezier in speculatief aandeel AMC

 • 11:59

  Technische analyse BEL 20 en Accenture

 • 08:19

  Fed lijkt op weg naar volgende forse renteverhoging  

 • 12:00

  TA van Edward Loef – Winst- versus verliesposten

 • 08:43

  Volle focus op Amerikaans banenrapport en Coinbase verovert samenwerking met BlackRock  

Masterclasses

Columns

Nieuw
09 aug 15:47 Redactie

Exclusief interview met AMG (Advanced Metallurgical Group)

09 aug 11:04 Jordy Beuving

Aandelen PostNL opnieuw een tikkie terug

09 aug 09:44 Christopher Dembik

Langdurige recessie Britse economie ligt op de loer