NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM donderdag, 25 juni 2020 14:26

ECB houdt koersen bankaandelen in de gaten

De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen dat hogere rentes op bankobligaties en lagere aandelenkoersen van banken op termijn bankleningen duurder kunnen maken voor huishoudens en bedrijven. Dat bleek donderdag uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB, op 3 en 4 juni.

Hoewel het sentiment op de financiële markten sinds de vorige vergadering was verbeterd, waren beleidsmakers van mening dat zelfgenoegzaamheid niet op zijn plaats was. Weliswaar had het opkoopprogramma van de ECB bijgedragen aan de kalmering van de financiële markten, maar de reële rente in de eurozone bleef hoger, wat neerkomt op een monetaire verkrapping.

Ook de opwaartse druk op de rendementen op staatsleningen, deels te verklaren doordat er meer leningen werden uitgegeven, droeg bij aan hogere rentes op obligaties van grote bedrijven en banken en lagere aandelenkoersen voor met name banken. Dit zou bankleningen op termijn duurder kunnen maken, waarschuwde de ECB.

De implicatie van dit onderdeel van de discussie door de beleidsmakers lijkt dat lagere aandelenkoersen voor bankaandelen en hogere rentes op bankobligaties een reden zouden kunnen zijn voor meer monetaire verruiming door de centrale bank.

Analisten van ING stelden voorafgaand aan de publicatie te verwachten dat het verslag waarschijnlijk zou laten zien dat de beleidsmakers voorstander zijn van verruimend monetair beleid. Dit zou de zorgen over een heropleving van het coronavirus, die donderdag de boventoon voeren op de beurs, echter niet kunnen wegnemen, volgens ING.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europese_centrale_bank

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq-100 beleggers opgelet nu!

 • 16:23

  Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 11:13

  ETF van de week: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

 • 08:05

  Kans op eindejaarsrally lijkt klein & Europa opent hoger

 • 13:27

  TA van Edward Loef – AEX bullmarkt in gevaar?

 • 06:31

  Markten herstellen van Omicron-paniek & Twitter-CEO vertrekt

 • 16:02

  TA van Edward Loef – Royal Dutch Shell een koopje?

Masterclasses

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%