Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 22 juni 2020 19:09

Europese beurzen onder druk door coronazorgen

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag terughoudend aan de nieuwe week begonnen. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 362,70 punten, de Duitse DAX verloor 0,6 procent op 12.262,97 punten, de Franse CAC 40 ging 0,6 procent lager op 4.948,70 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent in het rood op 6.244,62 punten.

"De Europese beurzen sloten vandaag in het rood, waarbij beleggers aan deze kant van de Atlantische Oceaan bezorgd zijn over het toenemende aantal nieuwe coronabesmettingen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De Amerika's, China, India en Duitsland zagen een scherpe stijging in het aantal nieuwe besmettingen en dat drukte op het sentiment gedurende de dag", zo merkte de analist op.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde voor een nieuwe en gevaarlijke fase, waarbij het aantal Covid-19 besmettingen per dag wereldwijd in een recordtempo toeneemt.

Het Duitse RIVM meldde dat het zogeheten reproductiegetal in Duitsland flink is gestegen, tot boven de 2, wat betekent dat een besmet persoon twee anderen kan besmetten met het coronavirus. De flinke stijging zou te maken hebben met lokale uitbraken in Duitsland, waaronder bij een slachthuis in Noordrijn-Westfalen.

"De verliezen op de beurs zijn evenwel niet heel groot, dus beleggers zijn niet enorm bezorgd, maar eerder terughoudend", aldus Madden. "Er komt een moment dat de markten zijn gewend aan de situatie. Het heropenen van economieën betekent nu eenmaal een risico op een toename van nieuwe gevallen."

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Het consumentenvertrouwen in de eurozone herstelde in juni wat, nadat het vertrouwen in de voorgaande maanden fors daalde.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1257. Een vat WTI-olie verhandelde een procent hoger, net boven de 40,00 dollar.

Bedrijfsnieuws

De malaise bij betaalbedrijf Wirecard hield aan. Vorige week verloor het aandeel van het Duitse bedrijf al zo'n 70 procent en maandag kwam daar ruim 44 procent verlies bij. Het bestuur erkende maandag dat het zeer waarschijnlijk is dat de missende 1,9 miljard euro op de balans inderdaad niet bestaat. Ondertussen praat Wirecard met banken over kredietlijnen en kijkt men naar andere manieren om kosten te besparen. Volgens marktanalist Madden van CMC Markets wordt het voor Wirecard lastig om een lening te krijgen, gezien de reputatieschade die wordt geleden.

Lufthansa leverde 3,2 procent in. De zorgen over de beoogde staatssteun van de Duitse overheid houden aan, omdat de kans dat aandeelhouders akkoord gaan met het financieringsplan van 9 miljard euro, klein is. Berlijn zou bij akkoord een belang van ruim 20 procent krijgen in de Duitse luchtvaartmaatschappij. Grootaandeelhouder Heinz Hermann Thiele is tegen het plan en vindt dat Berlijn misbruik maakt van de situatie. Sectorgenoten als Air France-KLM en IAG stonden ruim 4 procent in de min.
   
Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, bleven de indexen op Wall Street dicht bij huis.

De Aandeelhouder TV

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

Jongens tegen de meisjes op de Erasmus Universiteit – #Beursspel2020

oktober 28, 2020

KPN en Heineken | 28 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:44

  Europa in lockdown & Pinterest is het rock and roll aandeel

 • 17:12

  TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

 • 09:53

  ETF van de week: iShares S&P US Banks ETF (IUS2)

 • 08:29

  Cijferseizoen in volle gang; Microsoft omlaag & First Solar schiet omhoog

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars