Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 15 juni 2020 07:44

AEX start handelsweek in het rood

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ruim een uur voor de beursgong op een verlies van 1,8 procent.

De AEX koerste vrijdag nog 0,9 procent hoger naar 545,16 punten, na forse verliezen op donderdag in reactie op een pessimistische visie over het economisch herstel van de Federal Reserve woensdagavond. Op weekbasis verloor de hoofdindex bijna 5 procent. 

Het besef dat het coronavirus nog lang niet bedwongen is en het economische herstel langer gaat duren dan gehoopt, drong afgelopen week door bij beleggers. 

Dit weekend sloten de autoriteiten een groothandelsmarkt in Beijing nadat in korte tijd ruim 50 besmettingen waren vastgesteld. Wijken rond de markt werden afgesloten. Daarnaast loopt in een aantal grote Amerikaanse staten, waaronder Texas, Californië, Arizona en Florida, het aantal Covid-19 besmettingen weer harder op.

Wall Street liet vrijdag na een volatiele handelsdag toch een herstel zien na de koersval van donderdag, toen de Dow Jones index bijna 7 procent prijs gaf. De Dow sloot vrijdag 1,9 procent hoger.

De koersval van afgelopen week zal wellicht beleggers doen twijfelen aan het opwaarts potentieel, schreef Bank of America dit weekend. Volgens de analisten zijn de aanjagers evenwel nog steeds intact: het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt af en overheden versoepelen hun maatregelen. Dit leidt tot een herstel van de economische activiteiten "vanaf zeer lage niveaus".

In Azië is het beeld vanochtend terughoudend na de berichtgeving van de uitbraak op een markt in Beijing. Sydney en Tokio verliezen grofweg 1 procent, terwijl de andere hoofdindices de verliezen binnen de perken weten te houden. 

Olie sloot vrijdag bijna onveranderd. Op weekbasis daalde de prijs voor een vat West Texas Intermediate evenwel ruim 8 procent vanwege de hernieuwde zorgen over het gebrek aan balans in de markt, gezien de hoge voorraden en een vraagtekort. Ook op de oliemarkten zijn beleggers bezorgd over de economische impact van een tweede coronagolf. 

In de Aziatische handel vanochtend daalde de Amerikaanse oliefuture met meer dan 4 procent verder. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1262.

Deze week twee rentebesluiten

Afgelopen week zijn we "weer met beide benen benen op de grond" gezet, aldus econoom Maarten Leen van ING. Dit deed de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell door een somber economisch perspectief op korte termijn te schetsen.  

Deze week zijn de centrale banken in Japan en het Verenigd Koninkrijk aan de beurt met hun rentebesluiten op respectievelijk dinsdag en donderdag. 

Vandaag hebben beleggers onder meer oog voor de vrijgave van de Empire State index in de VS.

Bedrijfsnieuws

René Moos, topman van Basic-Fit, kocht tijdens de laatste emissie 200.000 aandelen van de fitnessketen voor 5 miljoen euro. Met deze aankoop steeg het aantal aandelen dat Moos bezit tot 9,12 miljoen stuks.

Kersten Hulpmiddelen en grootaandeelhouder Value8 hebben overeenstemming bereikt over de overname en doorstart van Hulpmiddelencentrum, kortweg HMC.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 1,3 procent op een slot van 3.041 punten. De Dow Jones index won 1,9 procent tot 25.606 punten en de Nasdaq ging 1,0 procent hoger op 9.589 punten.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020