Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 11 juni 2020 17:56

AEX stevig omlaag

De Amsterdamse beurs is donderdag flink lager gesloten, met de vierde verliesdag op rij, nu beleggers beseffen dat een V-vormig herstel van de coronacrisis misschien toch te optimistisch gedacht is.

De AEX sloot 3,4 procent lager op 540,26 punten. De Midkap-index daalde 3,9 procent en de Smallcaps leverden zelfs 5,3 procent in, gemiddeld.

De Europese beurzen dalen inmiddels al vier dagen op rij. Beleggers zoeken naar nieuwe aanjagers na een forse rally die een groot deel van de verliezen sinds de coronacrisis wegwerkte.

"De beren zijn weer even terug", zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger. Een wat ongelukkige communicatie door voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve woensdagavond en economische ramingen die waarschuwen voor een langzaam herstel waren redenen voor de teruggekeerde somberheid, zei hij.

Powell zei dat de Fed tot eind 2022 geen renteverhogingen zal doen en daar "zelfs niet aan te denken", terwijl de markt al was vooruitgelopen op een sneller herstel van de coronacrisis, aldus Zwanenburg.

Financiële waarden, die enorm snel waren hersteld, kregen een 'reality check' van de Amerikaanse bank Wells Fargo, die forse verliezen door de crisis aankondigde.
   
Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten bleef afgelopen week astronomisch hoog, met 1,54 miljoen nieuwe aanvragen, ook al zet de dalende trend zich voort: een week eerder ging het nog om 1,90 miljoen aanvragen. Economen hadden 1,595 miljoen verwacht voor afgelopen week.

"De daling van het werkloosheidspercentage van vorige week was dus te optimistisch", concludeerde Zwanenburg.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot 7 procent lager op  36,42 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde  op 1,1372.
 
Stijgers en dalers

In de AEX wisten slechts Unilever en Adyen hoger te sluiten, met winsten van respectievelijk 0,1 en 0,4 procent.

Unilever gaat een einde maken aan de duale Brits-Nederlandse structuur. Positief nieuws, aldus ABN AMRO in een commentaar, omdat dit een hoop complexiteit wegneemt. Dit betekent wel dat de nv opgaat in de Britse plc. Een paar jaar terug zou het omgekeerde nog gebeuren.

De financials hadden het zwaar. Zo verloor de banken ING en ABN AMRO beide 8 procent en leverde verzekeraar Aegon ruim 9 procent in. De banken en verzekeraars waren in de afgelopen weken zeer sterk hersteld van de eerdere verliezen door de coronacrisis, maar leverden in de afgelopen dagen een groot deel van die winsten weer in.

Het grootste verlies kwam echter voor rekening van Unibail-Rodamco-Westfield met een koersdaling van 14 procent. JPMorgan en UBS verlaagden hun koersdoelen fors en handhaafden hun verkoopadviezen.

Just Eat Takeaway bereikte een akkoord met Grubhub voor een volledige overname van het Amerikaanse bedrijf, door middel van een aandelenruil. De Amerikaanse maaltijdbezorger wordt gewaardeerd op 7,3 miljard dollar, op basis van de slotkoersen van dinsdag. ING noemt de overname de beste en waarschijnlijk ook de enige manier voor Just Eat Takeaway.com om voet aan wal te krijgen in de Verenigde Staten. Het aandeel Just Eat Takeaway eindigde na een volatiele sessie 6,7 procent lager op 82,10 euro.

"Een gedurfde stap", zei Zwanenburg. "Ik kan daar wel bewondering voor hebben. Jitse Groen heeft zijn naam nu wel gevestigd." Door de koersdaling is de premie die Just Eat Takeaway bood, van 29 procent, echter alweer vrijwel geheel verdampt. "Aandeelhouders zijn wat geschrokken van de ambities en de verwatering door de nieuwe aandelen", zei de beleggingsstrateeg. Als de koers van Just Eat Takeaway weer herstelt, ziet hij wel toekomst in de fusie.

In de AMX waren er ook maar twee stijgers. Vopak won 1 procent en Flow Traders 1,3 procent.

Het aandeel PostNL moest 6,7 procent terug, nadat een rechtbank in Rotterdam het besluit vernietigde van de staatssecretaris om de fusie van PostNL en Sandd toe te staan. Dat besluit hield onvoldoende rekening met mededingingsbezwaren en was ook niet voldoende onderbouwd, stelde de rechtbank, die ook liet doorschemeren dat de fusie mogelijk niet meer kan worden teruggedraaid. Een woordvoerder van PostNL beaamde dat: de fusie is afgerond en kan volgens het postbedrijf niet worden teruggedraaid.

De grootste daling in de Midkap kwam voor rekening van Fugro, dat maar liefst 12 procent inleverde.

Bij de smallcaps bleef het groen beperkt tot slechts Ajax, dat 2,2 procent steeg. Wereldhave was hier de grootste daler met een verlies van 15 procent. UBS verlaagde het koersdoel voor Wereldhave van 14,00 naar 8,00 euro en handhaafde het verkoopadvies.

Het lokaal genoteerde Brill wist 4,5 procent te stijgen en Fastned won 7,8 procent.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak leverden de Amerikaanse beurzen 2 tot zelfs bijna 4 procent in.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA van Edward Loef – AEX positief, neutraal of negatief in Q4?

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt