Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 11 juni 2020 08:01

AEX start fors lager na rentebesluit Fed

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een fors lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 2,0 procent.

De AEX sloot woensdag al lager, voor de derde dag op rij, na een rustige handelsdag en in afwachting van de uitkomst van de monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve woensdagavond. De hoofdindex verloor 0,4 procent op 559,28 punten. 

De Amerikaanse centrale bank liet woensdagavond conform verwachting zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 0,00 tot 0,25 procent, en beloofde ook dat de rente nog minimaal twee jaar op de nulgrens blijft staan. Het besluit werd unaniem genomen door de tien beleidsmakers.

"De gezondheidscrisis die voortduurt zal zwaar wegen op de economische activiteit, werkgelegenheid en inflatie op de korte termijn, en dit betekent aanzienlijke risico's voor de economische vooruitzichten op de middellange termijn", stelde de Fed in zijn toelichting.

Voor dit jaar verwacht de Fed een krimp van de economie met 6,5 procent. In 2021 moet de economie dan weer met 5,0 procent groeien. 

"De Fed begrijpt dat we ons nog maar in de beginfase van het economisch herstel bevinden en dat het voorbarig is om op dit moment overhaaste beleidswijzigingen door te voeren of de ‘forward guidance’ aan te passen“, zei strateeg Charlie Ripley van Allianz Investment Management naar aanleiding van het rentebesluit.

"Een langer lage rente, dat is waar de Fed nu voor staat", voegde marktanalist Naeem Aslam van Ava Trade toe. "De korte samenvatting is dat de markt een knuffel van de Fed nodig had en die heeft ze gegeven."

De Amerikaanse aandelenmarkten veerden dan ook kortstondig op na de 'dovish' toon van de Fed.

Zorgen over een mogelijke tweede golf van coronabesmettingen in Amerika drukten echter het sentiment. In Texas steeg het aantal corona gerelateerde ziekenhuisopnames voor de derde dag op rij, terwijl in delen van Californië een sterke opleving van het aantal besmettingen werd geconstateerd. 

De Dow Jones index sloot uiteindelijk 1,0 procent lager, terwijl techbeurs Nasdaq met een winst van 0,7 procent juist voor het eerst in zijn geschiedenis boven de 10.000 puntengrens sloot. De producent van elektrische auto’s Tesla Motors sloot met een winst van 9,0 procent voor het eerst boven de 1.000 dollar.

Nabeurs gaven de Amerikaanse futures terrein prijs en dat had zijn weerslag op het sentiment in Azië, waar de hoofdindices vanochtend overwegend lager noteren. Tokio en Sydney verliezen meer dan 2 procent, terwijl Hongkong ruim 1 procent procent prijs geeft. De Shanghai Composite noteerde onveranderd.

De juli-future voor een vat ruwe olie steeg woensdag 1,7 procent tot 39,60 euro op de New York Mercantile Exchange. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1334. Daarmee steeg de dollar licht na het rentebesluit. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen.

Bedrijfsnieuws

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com bereikte een akkoord met Grubhub voor een volledige overname van het Amerikaanse bedrijf, door middel van een aandelenruil. De Amerikaanse maaltijdbezorger wordt gewaardeerd op 7,3 miljard dollar. 

Goldman Sachs meldde een belang van ruim 10 procent in Unibail-Rodamco-Westfield. JPMorgan Cazenove heeft donderdag het advies voor het vastgoedfonds verlaagd naar Onderwogen met een koersdoel van 58,00 euro.

Het Amerikaanse Capital Group heeft Fagron op de hoogte gesteld dat het ruim 10 procent van de aandelen van de magistrale bereider bezit. 

Marel heeft woensdag het aandeleninkoopprogramma afgesloten. Marel kocht in de de periode vanaf 10 maart tot en met 10 juni in totaal 14,3 miljoen eigen aandelen in, wat overeenkomt met 1,86 procent van de uitgegeven aandelen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,5 procent lager op 3.190,14 punten, de Dow Jones index daalde 1,0 procent, maar de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent tot 10.020,35 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 15, 2020

Corona maar kleine tegenvaller voor ASML

juli 15, 2020

AEX 15 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 15, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 15, 2020

Cijfers ASML en TomTom | 15 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:14

  TA: ‘EURO als winnaar uit de bus’

 • 08:55

  Hoop COVID-vaccin stuwt beurs

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
15 jul 10:19 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2 – Monopoly

14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase