Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 8 juni 2020 20:58

Olieprijs lager gesloten

De olieprijs is maandag lager gesloten, na oplopende zorgen over een toename in de olieproductie in diverse landen, ondanks dat oliekartel OPEC en aangesloten landen zaterdag een akkoord bereikten over een verlenging van de huidige productieafspraken tot eind juli. 

Sinds mei pompen het kartel en een aantal bondgenoten daarbuiten in principe 9,7 miljoen vaten minder op per dag, hoewel OPEC-landen Nigeria en Irak zich tot nog toe niet volledig aan de voor hun gestelde quota hielden. De landen hebben nu beloofd dit wel te doen. De deal liep oorspronkelijk eind deze maand af, waarna de gezamenlijke inperking zou worden versoepeld naar 7,7 miljoen vaten per dag vanaf juli.

"Door de sterkere productieverlaging met een maand te verlengen tot eind juli zal de markt eerder in balans zijn en kunnen voorraden verder normaliseren", stelde energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO maandag in een analyse.

Experts vrezen al een tijd dat niet alle landen zich volledig aan de afspraken houden. Het optimisme over de verlenging van de productie-afspraken werden teniet gedaan door zorgen over een toename van de productie van Amerikaanse schalie-olieproducenten, nu de prijzen van ruwe olie stijgen. 

Ook berichten dat Libië opnieuw is gestart met de productie bij één van zijn grootste olievelden en dat Mexico weigert om aan de productiebeperkingen te voldoen, deden het sentiment op de oliemarkt maandag geen goed. Mexico heeft zijn inperking van 100.000 vaten per dag stopzet. Samen met de extra productie uit Libië, kunnen er 400.000 vaten olie per dag extra op de markt komen. 

Daarbovenop meldde persbureau Reuters dat diverse olieproducerende Golfstaten, die sinds juni vrijwillig de productie met 1,18 miljoen vaten per dag beperken, niet van plan zijn om dit na deze maand ook nog te blijven doen. De vrijwillige productiebeperking komt bovenop de gemaakte afspraken met de OPEC.      

Deze vrijwillige beperkingen van Saoedi-Arabie, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit waren "niet onbelangrijk", aldus analist Bjornar Tonhaugen van Rystad Energy. "Het zou te mooi om waard te zijn geweest als er een maandlang bijna 11 miljoen vaten per dag minder olie zou worden geproduceerd", aldus de analist. 

Later deze maand zal worden bekeken of het productieniveau met nog eens met een maand moet worden verlengd. De volgende OPEC-vergadering staat nu gepland voor 30 november en 1 december. Op die tweede dag schuiven ook de partnerlanden aan.

Herstel

In de afgelopen weken is de olieprijs zeer sterk hersteld. "Het prijsherstel werd gedreven door de combinatie van meer vraag naar olie als gevolg van de versoepeling van de lockdowns, de productieverlaging in de VS én de gecoördineerde productieverlaging van OPEC+", aldus de econoom van ABN AMRO.

Een verdere stijging van de olieprijs noemt Van Cleef "ongegrond", met uitzondering van wellicht een technisch signaal voor beleggers dat de olieprijs nog kan doorstijgen naar 50 tot 55 dollar per vat. Dit technische beeld ontbeert echter een fundamentele onderbouwing, waarschuwt de kenner.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,36 dollar lager, ofwel 3,4 procent, op 38,19 dollar.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk