Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 8 juni 2020 07:52

AEX start handelsweek vermoedelijk lager

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,8 procent.

De AEX sloot afgelopen week op weekbasis nog maar liefst 7,6 procent hoger op 572,80 punten. 

Het Damrak profiteerde van een cocktail aan goed nieuws. Zo gaan de economieën geleidelijk weer verder van het slot, heeft de Europese Centrale Bank nog eens 600 miljard euro extra klaar staan voor stimuleringen en was er tot slot nog een op het oog enorm meevallend Amerikaans banenrapport.

Uit dit banenrapport bleek vrijdag dat het aantal banen in de Verenigde Staten in mei is gestegen met 2,5 miljoen stuks, terwijl economen juist hadden gerekend op een krimp van 8,3 miljoen banen. In april daalde het aantal banen nog met 20,7 miljoen stuks. Het werkloosheidspercentage daalde dan ook naar 13,3 procent, tegen 14,7 procent in april. Ook dit was veel beter dan de 19,5 procent waar de markt voor mei op rekende.

Hoopgevend, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, maar ook wel wat vertekend. Zo is de piek van de werkloosheid net niet meegenomen en is er geen rekening gehouden met ruis. "In april bleek dat een aantal mensen onterecht aangemerkt zijn als werkend, terwijl ze werkloos waren, waarmee het werkloosheidspercentage in april in feite 19,5 procent bedroeg. Over mei komt de werkloosheid na deze correctie uit op 16,4 procent in plaats van de gerapporteerde 13,3 procent", aldus Marey.

Amerikaanse beleggers reageerden evenwel opgelucht en de Dow Jones index klom vrijdag zelfs meer dan 3 procent. Op weekbasis bedroeg de stijging 6,8 procent. De met technologie-aandelen volgeladen Nasdaq index flirtte daarnaast met zijn hoogste stand ooit. 

"Het ziet er naar uit dat de snelste ‘bearmarkt’ in de geschiedenis is gevolgd door het meest opmerkelijke herstel in de geschiedenis", merkte analist Marc Chaikin  van Chaikin Analytics op naar aanleiding van het koersverloop op Wall Street. "Terwijl het aantal COVID-19-gevallen nog steeds groeit in bepaalde staten, vooral buiten dichtbevolkte stedelijke gebieden, beschouwen beleggers het glas als halfvol en kijken ze 12 tot 18 maanden vooruit”, voegde hij toe.

Ook de olieprijzen kregen een impuls door het optimisme op de financiële markten. Op een settlement van 39,55 dollar werd een vat West Texas Intermediate vrijdag 5,7 procent duurder. 

Beleggers anticipeerden onder meer op een OPEC+ vergadering die afgelopen zaterdag plaats vond. Daar werd een akkoord bereikt over een verlenging van de huidige productie-afspraken tot eind juli. De deal liep oorspronkelijk eind deze maand af.

Sinds mei pompen het kartel en een aantal bondgenoten daarbuiten in principe 9,7 miljoen vaten minder op per dag, hoewel OPEC-leden Nigeria en Irak zich tot nog toe niet volledig aan de voor hun gestelde quota hielden. De landen hebben nu beloofd dit wel te doen.

In de Aziatische handel vanochtend steeg de future op een vat Amerikaanse olie maandag met 1,3 procent verder.

In Azië noteren de meest beurzen vanochtend slechts nipt hoger ondanks de koerssprong op Wall Street. Alleen de beurs in Tokio zit met een winst van meer dan 1 procent in de lift. 

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,1288.

Deze week zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van de Fed, hoewel geen aanpassingen worden voorzien. Vorige week besliste de Europese Centrale Bank wel om het noodprogramma PEPP met 600 miljard euro te verhogen en het inkoopprogramma te verlengen tot medio 2021 om de economie tijdens huidige crisis te ondersteunen. 

De markten kijken reikhalzend uit naar de communicatie van de Amerikaanse centrale bank woensdag. Deze zal uiteraard worden beïnvloed door positieve macro-economische cijfers afgelopen week, onder meer met een sterk banenrapport. 

Vandaag staan cijfers over de Duitse- en Franse industriële productie in april op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway.com is geinteresseerd in het Amerikaanse Grubhub. Dit meldde zakenzender CNBC vrijdagavond op basis van ingewijden. Just Eat Takeaway zou Bank of America in de arm hebben genomen als adviseur. 

Ontstekingremmer filgotinib van Galapagos toont in twee nieuwe klinische studies ook zijn werkzaamheid en veiligheid als potentiële behandeling tegen psoriatische artritis. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf vrijdagavond.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor ING van 8,60 naar 8,80 euro met een onveranderde koopaanbeveling.  

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 2,6 procent op een slot van 3.193,93 punten. De Dow Jones index won zelfs 3,2 procent tot 27.110,98 punten en de Nasdaq ging 2,1 procent omhoog en sloot op 9.814,08 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Bitcoin prijs houdt stand en blijft bullish

augustus 14, 2020

AEX week 33 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:35

  TA: ‘AEGON en NN GROUP onderuit’

 • 13:02

  Beursgang Airbnb: Amerikaanse woningverhuurwebsite wil naar de beurs

 • 10:22

  TA: ‘Haperend ASML Holding’

 • 08:36

  S&P 500 blijft hangen onder all-time high en mogelijke fraude bij iQiyi

 • 08:47

  V-shape recovery & jobless claims

 • 17:24

  TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

 • 10:20

  ETF van de week: iShares US Financial ETF (QDVH)

 • 09:07

  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 08:11

  S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

Masterclasses

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk