Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 4 juni 2020 18:31

Stijgende euro drukt Europese beurzen

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager gesloten, ondanks de aankondiging van meer stimulus door de Europese Centrale Bank.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 366,25 punten, de Duitse DAX verloor 0,5 procent op 12.430,56 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,2 procent in het rood tot 5.011,98 punten en de Britse FTSE 100 leverde 0,6 procent in op 6.341,44 punten.

De ECB liet donderdag conform de verwachting de belangrijkste rentes ongemoeid, maar breidde tegelijkertijd het Pandemic Emergency Purchase Programme uit, hetgeen de markt ook voorspelde. Het PEPP wordt verhoogd met 600 miljard naar 1.350 miljard euro en verlengd tot zeker eind juni 2021.

In een toelichting op het besluit waarschuwde voorzitter Christine Lagarde dat de groeivooruitzichten voor de eurozone nog veel verder zijn verslechterd. Voor dit jaar rekent de ECB in een basisscenario op een daling van het bruto binnenlands product van 8,7 procent. Daarna volgt in 2021 een herstel van 5,2 procent en van 3,3 procent in 2022.

De bodem lijkt volgens de ECB in mei bereikt, maar Lagarde waarschuwde wel dat de mate van herstel onduidelijk blijft.

Volgens analist Ranko Berich van Monex Europe heeft de ECB de marktverwachting donderdag overtroffen. "De uitbreiding komt op een belangrijk moment omdat de markten begonnen te twijfelen of de effectiviteit van dit beleidsinstrument van de ECB niet was uitgewerkt richting het derde kwartaal, nu al meer dan een derde van het PEPP is ingezet."

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zal de ECB voorlopig nog wel zeer verruimingsgezind blijven, wat voor meer vertrouwen zorgt in de euro. De euro/dollar handelde na het rentebesluit dan ook 0,8 procent hoger op 1,1319.  

Olie werd donderdag 2 procent goedkoper.
 
Bedrijfsnieuws

Financiële waarden waren in trek na het rentebesluit van de ECB. Deutsche Bank steeg 2,0 procent, ING won 1,6 procent en Société Générale ging 2,5 procent omhoog. Banco Santander en UniCredit stegen respectievelijk 1,7 en 0,8 procent.

Adidas behaalde in mei weliswaar een hogere omzet in China, maar de Duitse fabrikant van sportartikelen kan nog geen concrete outlook geven voor het hele boekjaar. Waarschijnlijk zullen de verwachtingen niet veel afwijken van hetgeen Adidas in april voorspelde. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Remy Cointreau behaalde in het boekjaar 2019/2020 minder omzet, maar dankzij de gunstige trend in bijvoorbeeld de Verenigde Staten werden de verwachtingen voor het eerste kwartaal iets optimistischer en zal de omzet van de Franse distillateur autonoom minder krimpen dan eerder verwacht, met 45 procent in plaats van 50 tot 55 procent. Goed nieuws voor beleggers, die het aandeel liefst 11,3 procent hoger zetten.

Berenberg heeft donderdag het koersdoel voor Air France-KLM verlaagd van 7,00 naar 4,75 euro bij handhaving van het Houden advies. Voor Lufthansa ging het advies zelfs naar Verkopen, met een 4,00 euro lager koersdoel van 8,00 euro. Het aandeel Air France-KLM sloot 1,7 procent hoger, terwijl Lufthansa 1,2 procent aan beurswaarde won. Het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector lijkt sommige beleggers weer aan te zetten om op de koopknop te drukken.

In Parijs viel vliegtuigbouwer Airbus op met een koerswinst van 5,2 procent. Het Amerikaanse Boeing steeg in New York zelfs 6,4 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen licht lager.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke