Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 4 juni 2020 18:02

Kleine stap terug voor AEX

De Amsterdamse beurs is donderdag iets lager gesloten, waarbij de hoofdgraadmeter een stap terug deed na de flinke winsten in de afgelopen dagen.

De AEX sloot 0,5 procent lager op 558,43 punten. De Midkap-index steeg daarentegen 0,3 procent en de Smallcaps zelfs 0,6 procent.

"Het was een dag waarop de beurs relatief goed standhield na de explosie van de afgelopen dagen", zei portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl.

"Het is misschien wel goed dat de beurs een dag niet veel beweegt", voegde Jellema toe. Volgens hem is de stijging erg snel gegaan, en ook verder dan hij had verwacht.

Beleggers verkochten vandaag mogelijk aandelen om de behaalde winst vast te leggen na dagen met snelle koersstijgingen. Jellema zei zelf dat hij de helft van de waarde van zijn portefeuille op dit moment in contanten heeft. "Ik blijf even rustig aan de zijlijn staan." De verliezen van eerder dit jaar heeft Jellema inmiddels grotendeels ingelopen.

Volgens de portefeuillemanager is er een sectorrotatie geweest, waarbij bedrijven die als goedkoop worden gezien, een grote inhaalslag maakten, zoals staalbedrijf ArcelorMittal, maar ook banken, PostNL en Unibail-Rodamco-Westfield.

De koersverliezen bleven donderdag mogelijk ook beperkt dankzij de Europese Centrale Bank, die een groter dan verwacht bedrag aankondigde waarmee de economie zal worden gestimuleerd, van 600 miljard euro. Er was gerekend op 500 miljard euro, bovenop de 750 miljard euro die al eerder was toegezegd. Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank liet weten dat de ECB met deze verhoging toch wist te verrassen. Hij denkt dat de ECB "een duidelijk signaal" wilde afgeven en voorkomen dat de recente optimistische stemming weet teniet wordt gedaan.
 
Voor beleggers was dit geen grote opluchting. De rente op Italiaanse staatsleningen daalde overigens wel flink. "Ze heben geleverd wat de markt wilde", zei Seema Shah van Principal Global Investors, namelijk de ammunitie aanvullen tot na de herfst van dit jaar.

ECB-voorzitter Christine Lagarde voorziet voor dit jaar een economische krimp van 8,7 procent, maar volgens haar is in mei mogelijk de bodem al bereikt. "Een V-vormig herstel lijkt ze niet te verwachten, in elk geval niet meer dit jaar", zei Jellema.
 
De euro/dollar steeg verder naar 1,1319. Midden in de uitbraak van de pandemie beschouwden beleggers de dollar nog als vluchthaven en het muntpaar noteerde half maart op 1,0655. De aansterkende euro weerspiegelt dan ook het gevoel onder beleggers dat het ergste achter de rug is.

De olieprijzen daalden met ruim 1 procent. De olieprijs zat woensdag nog in de lift, na berichten dat Saoedi-Arabië en Rusland het eens zijn geworden over een verlenging van de productiebeperking die bedoeld is om te voorkomen dat de olieprijs instort door de vraaguitval vanwege het coronavirus.

Stijgers en dalers

Het was een nieuwsluwe dag voor bedrijfnieuws.

Brussel heeft mededingingsbezwaren tegen de overname van GrandVision door EssilorLuxottica, meldde persbureau Reuters. Dit zou betekenen dat de kopende partij concessies moet doen. Het aandeel GrandVision reageerde nauwelijks.  "Als de koers vijf procent was gedaald, had ik dat ook niet onlogisch gevonden", zei Jellema. "Maar we hebben te weinig informatie."

De banken, die eerder op de dag nog een deel van de eerdere winsten inleverden, sloten uiteindelijk bovenin de AEX met een koerswinst van 1,6 procent voor zowel ING als ABN AMRO.

Aegon, dat woensdag nog 10 procent steeg, en NN Group leverden respectievelijk 2,7 en 1,7 procent in. Unibail-Rodamco, ook een grote winnaar woensdag, sloot 1,6 procent lager.

Galapagos leverde de ochtendwinst in en sloot 1,7 procent lager. Het biotechbedrijf en partner Gilead Sciences presenteerden positieve resultaten over de werkzaamheid en veiligheid voor hun reumamiddel filgotinib.

In de AMX was Fugro de winnaar met een stijging van 3,5 procent. KBC haalde het aandeel van zijn favorietenlijst.

Basic-Fit verloor ruim 5 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen flink opliep.  

Air France-KLM won 0,3 procent tot 4,93 euro. Berenberg liet het koersdoel zakken van 7,00 naar 4,75 euro.

Arcadis sloot vlak. Kempen haalde het aandeel van de verkooplijst.

Onder de kleinere aandelen won B&S met 8 procent fors aan beurswaarde. De fabrikant van bioplastic Avantium, die in korte tijd in waarde is verdubbeld, leverde 13 procent in.

Sif Holding, dat funderingspalen voor windmolens op zee maakt, verloor bijna 4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op Beursplein 5 daalden de Amerikaanse beurzen licht. 

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke