Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 2 juni 2020 06:49

Europese beurzen openen in de plus

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 59 punten voor de Duitse DAX, een plus van 30 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 16 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten en daarmee juni goed gestart. De Duitse beurs was maandag gesloten vanwege de viering van Tweede Pinksterdag.

In Europa werd met opluchting gereageerd op het besluit van Washington vrijdag om de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China te handhaven, ondanks de politieke spanning in Hongkong.

"Er was sprake van een breed gedeelde opluchting op de financiële markten nadat president Trump op de eerste handelsdag van juni stopte met het aankondigen van schadelijke sancties tegen China. Hoewel Washington nog steeds van plan is om Hongkong zijn speciale status af te nemen, gaf Trump in zijn verklaring [vrijdagavond] weinig details, wat door investeerders werd geïnterpreteerd als een signaal dat toekomstige stappen weloverwogen en redelijk zullen zijn", zei analist Raffi Boyadjian van XM.

Bloomberg meldde evenwel dat China de invoer van Amerikaanse soja heeft stopgezet, wat de spanning tussen de twee landen zou kunnen aanwakkeren.

De markt negeerde vooralsnog de nationale protesten en rellen in de VS in een reactie op de moord op George Floyd. "Hoewel rellen en gewelddadige protesten de economische activiteit kunnen schaden, vooral gezien het feit dat veel staten net zijn begonnen met het heropenen van de economieën, lijken beleggers in dit stadium niet bezorgd en denken zij dat de impact onbeduidend is voor hun portefeuille", zei strateeg Hussein Sayed van FXTM.

De inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone wezen in mei nog altijd op krimp, maar minder sterk dan in april. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 33,4 in april naar 39,4 afgelopen maand. Er werd een stand van 39,5 voorzien.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit wees erop dat de grootste terugval in de economische activiteit achter de rug lijkt. Williamson zag dat bedrijven langzaam hun werkzaamheden opstarten, nu wereldwijd de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd. De econoom verwacht dat het verder terugschroeven van de maatregelen de industrie goed zal doen in de komende maanden.

Bedrijfsnieuws
 
AB InBev heeft de verkoop van Carlton & United Breweries aan Asahi Group Holdings afgerond. AB InBev zal vrijwel alle opbrengsten uit de verkoop van de Australische activiteiten gebruiken om schulden af te lossen. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Nestlé won 1,0 procent, nadat een Europese rechtbank oordeelde dat het concern moet stoppen met het aanprijzen van zijn plantaardige hamburger als 'incredible', aangezien dit inbreuk maakt op de handelsmerken van concurrent Impossible Foods.

Lufthansa is zaterdag akkoord gegaan met voorwaarden die worden gesteld aan het reddingspakket. Wel moeten de raad van commissarissen en de aandeelhouders nog groen licht geven. Omdat Frankfurt gesloten is, was er maandag geen handel in het aandeel.

Scania AB, een dochterbedrijf van Volkswagen, wil ongeveer 5.000 banen schrappen. Dit is noodzakelijk, zo meent de fabrikant van onder meer vrachtwagens, omdat als gevolg van de coronacrisis de vraag terugloopt.

Euro STOXX 50          3.077,92 (+0,9%)
STOXX Europe 600       354,20 (+1,1%)
DAX                    11.586,85 (-1,7%) (slot 29/5)
CAC 40                 4.762,78 (+1,4%)
FTSE 100               6.166,42 (+1,5%)
SMI                    9.831,49 (-1,0%)
AEX                    539,54 (+1,3%)
BEL 20                 3.268,03 (+2,0%)
FTSE MIB               18.523,71 (+1,8%)
IBEX 35                7.221,40 (+1,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vermoedelijk met verlies.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag nog hoger gesloten.

De escalerende spanningen tussen de Verenigde Staten en China domineerden maandag het sentiment, aangezien de markt vreest dat de kwestie de handel tussen de twee grootste economieën ter wereld verder onder druk zal zetten. Anderzijds was er ook opluchting over het besluit van Washington om de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China te handhaven.

Het sentiment verzuurde nadat persbureau Bloomberg meldde dat China de invoer van Amerikaanse soja heeft stopgezet, wat de wrijving tussen de twee landen verder zou kunnen vergroten en de vooruitzichten voor bestaande en toekomstige handelsovereenkomsten verder kan verslechteren.

De handelsoorlog tussen de twee landen zorgde voor een groot deel van 2019 voor grote druk op de aandelenmarkten. De markt stabiliseerde nadat beide partijen instemden met een fase 1-overeenkomst en de belofte de onderhandelingen voort te zetten.

"Als het waar is dat China minder sojabonen zal kopen, zal dit de kans op escalatie met de VS vergroten", zei strateeg Seema Shah van Principal Global Investors maandag. "Een dergelijke stap zou suggereren dat China van mening is dat Trump in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen harder blaft dan dat hij bijt", voegde zij toe.

De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen weken opnieuw toegenomen, vanwege Amerikaanse kritiek over de wijze waarop Beijing de uitbraak van het coronavirus heeft aangepakt en nadat China een nationale veiligheidswet aannam om zijn grip op HongKong te vergroten. President Trump zei vrijdag de speciale status vanwege de nieuwe wet in te trekken.

Beleggers volgen ook nauwlettend de rellen die overal in Amerika plaatsvinden na de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. Terwijl de directe economische impact van de rellen vermoedelijk klein is, waarschuwde econoom Mark Zani van Moody’s Analytics dat het op korte termijn wel een flinke impact zou kunnen hebben op het vertrouwen onder consumenten en ondernemers. Trump haalde maandag uit naar een aantal gouverneurs en noemde hun response op de demonstraties 'zwak'. Hij riep op harder op te treden.

Op macro-economisch verschenen maandag een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie over mei. Hoewel beide indices nog steeds wezen op krimp, was wel sprake van een lichte vertraging van de krimp. De index van Markit Economics steeg van 36,1 in april naar 39,8 afgelopen maand, terwijl de index van ISM uitkwam op 43,1 ten opzichte van 41,5 in in april.

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in april gedaald, al was de afname minder sterk dan economen hadden verwacht. In april daalden de bouwuitgaven met 2,9 procent op maandbasis. Op jaarbasis ging het om een stijging met 3,0 procent.  

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,05 dollar lager, ofwel 0,1 procent, op 35,44 dollar.

Op macro-economisch vlak staat dinsdag slechts de inkoopmanagersindex van New York van mei geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse halfgeleiderindustrie kon maandag rekenen op de aandacht van beleggers. De sector pleit voor miljardensteun aan federale financiering voor de bouw van fabrieken en onderzoek om een voorsprong te kunnen behouden op China en andere landen die hun chipindustrie zwaar subsidiëren. De sector heeft voor 37 miljard dollar aan voorstellen op tafel liggen bij de Semiconductor Industry Association.

Volgens Digitimes start Apple vermoedelijk in juli of augustus met het grootschalig produceren van nieuwe iPhone-modellen. Het gaat daarbij om modellen met een 6,1 inch scherm. De toestellen worden vermoedelijk pas in oktober gepresenteerd, en niet al in september. Het aandeel won ruim 1,0 procent.

Coty heeft een meerderheidsbelang in zijn haarverzorgingstak verkocht aan durfinvesteerder KKR. Tot deze tak, die in de deal wordt gewaardeerd op 4,3 miljard dollar, behoren merken als Wella en Clairol. KKR zal 60 procent in handen krijgen, terwijl de overige 40 procent in bezit blijft van Coty. Het aandeel Coty steeg bijna 20 procent.

Target sluit zes winkels vanwege de rellen die volgden op de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. Target zegt de dood van Floyd te betreuren en noemt de veiligheid van zijn medewerkers momenteel topprioriteit. Het aandeel verloor ruim 2,0 procent.

Gilead Sciences heeft met zijn coronamedicijn remdesivir in een grootschalige studie slechts in beperkte mate weten te overtuigen. Het aandeel noteerde circa 3,3 procent lager.

Pfizer daalde bijna 7,0 procent, nadat vrijdagavond bekend werd dat een studie met een behandeling tegen borstkanker is stopgezet. De onderzoeksdoelen leken niet langer haalbaar.

S&P 500 index              3.055,73 (+0,4%)
Dow Jones index            25.475,02 (+0,4%)
Nasdaq Composite           9.552,05 (+0,7%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag vlak tot hoger.

Nikkei 225                     22.319,36 (+1,2%)
Shanghai Composite      2.912,09 (0,1%)
Hang Seng                    23.823,03 (+0,4%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1126. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1132 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1117 op de borden.

USD/JPY Yen   107,68
EUR/USD Euro  1,1126
EUR/JPY Yen   119,82

MACRO-AGENDA:
06:30 Rentebesluit Reserve Bank of Australia (Aus)
15:45 Inkoopmanagersindex New York - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Zoom Video Communications - Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly