Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 1 juni 2020 20:22

Wall Street koerst af op hoger slot

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag pakweg anderhalf uur voor de slotbel hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 3.058,06 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 25.463,36 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent hoger op 9.557,06 punten. 

De escalerende spanningen tussen de Verenigde Staten en China domineerden maandag het sentiment, aangezien de markt vreest dat de kwestie de handel tussen de twee grootste economieën ter wereld verder onder druk zal zetten. Anderzijds overheerst opluchting over het besluit van Washington om de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China te handhaven.

Het sentiment verzuurde nadat persbureau Bloomberg meldde dat China de invoer van Amerikaanse soja heeft stopgezet, wat de wrijving tussen de twee landen verder zou kunnen vergroten en de vooruitzichten voor bestaande en toekomstige handelsovereenkomsten verder kan verslechteren.

De handelsoorlog tussen de twee landen zorgde voor een groot deel van 2019 voor grote druk op de aandelenmarkten. De markt stabiliseerde nadat beide partijen instemden met een fase 1-overeenkomst en de belofte de onderhandelingen voort te zetten.

"Als het waar is dat China minder sojabonen zal kopen, zal dit de kans op escalatie met de VS vergroten", zei strateeg Seema Shah van Principal Global Investors maandag. "Een dergelijke stap zou suggereren dat China van mening is dat Trump in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen harder blaft dan dat hij bijt", voegde zij toe.

De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen weken opnieuw toegenomen, vanwege Amerikaanse kritiek over de wijze waarop Beijing de uitbraak van het coronavirus heeft aangepakt en nadat China een nationale veiligheidswet aannam om zijn grip op HongKong te vergroten. President Trump zei vrijdag de speciale status vanwege de nieuwe wet in te trekken.

Beleggers volgen ook nauwlettend de rellen die overal in Amerika plaatsvinden na de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. Terwijl de directe economische impact van de rellen vermoedelijk klein is, waarschuwde econoom Mark Zani van Moody’s Analytics dat het op korte termijn wel een flinke impact zou kunnen hebben op het vertrouwen onder consumenten en ondernemers. Trump haalde maandag uit naar een aantal gouverneurs en noemde hun response op de demonstraties 'zwak'. Hij riep op harder op te treden.

Op macro-economisch verschenen maandag een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie over mei. Hoewel beide indices nog steeds wezen op krimp, was wel sprake van een lichte vertraging van de krimp. De index van Markit Economics steeg van 36,1 in april naar 39,8 afgelopen maand, terwijl de index van ISM uitkwam op 43,1 ten opzichte van 41,5 in in april.

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in april gedaald, al was de afname minder sterk dan economen hadden verwacht. In april daalden de bouwuitgaven met 2,9 procent op maandbasis. Op jaarbasis ging het om een stijging met 3,0 procent.  

De euro/dollar noteerde op 1,1130. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1123 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,098 op de borden. 

Olie noteerde maandag tot 1,1 procent lager. 

Op macro-economisch vlak staat dinsdag slechts de inkoopmanagersindex van New York van mei geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse halfgeleiderindustrie kon maandag rekenen op de aandacht van beleggers. De sector pleit voor miljardensteun aan federale financiering voor de bouw van fabrieken en onderzoek om een voorsprong te kunnen behouden op China en andere landen die hun chipindustrie zwaar subsidiëren. De sector heeft voor 37 miljard dollar aan voorstellen op tafel liggen bij de Semiconductor Industry Association.

Volgens Digitimes start Apple vermoedelijk in juli of augustus met het grootschalig produceren van nieuwe iPhone-modellen. Het gaat daarbij om modellen met een 6,1 inch scherm. De toestellen worden vermoedelijk pas in oktober gepresenteerd, en niet al in september. Het aandeel won 1,2 procent.

Coty heeft een meerderheidsbelang in zijn haarverzorgingstak verkocht aan durfinvesteerder KKR. Tot deze tak, die in de deal wordt gewaardeerd op 4,3 miljard dollar, behoren merken als Wella en Clairol. KKR zal 60 procent in handen krijgen, terwijl de overige 40 procent in bezit blijft van Coty. Het aandeel Coty steeg 17,9 procent. 

Target sluit zes winkels vanwege de rellen die volgden op de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. Target zegt de dood van Floyd te betreuren en noemt de veiligheid van zijn medewerkers momenteel topprioriteit. Het aandeel verloor 2,2 procent.

Gilead Sciences heeft met zijn coronamedicijn remdesivir in een grootschalige studie slechts in beperkte mate weten te overtuigen. Het aandeel noteerde 2,8 procent lager.

Pfizer daalde 6,8 procent, nadat vrijdagavond bekend werd dat een studie met een behandeling tegen borstkanker is stopgezet. De onderzoeksdoelen leken niet langer haalbaar. 

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly