Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 1 juni 2020 11:03

Beursupdate: bescheiden winst AEX

De Amsterdamse beurs heeft maandag een groot deel van de openingswinsten weer kwijtgespeeld, maar koerste nog wel altijd licht in het groen. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 534,81 punten. 

In Amsterdam, maar ook in de rest van Europa, was er sprake van een rustige handelsdag, mede in verband met de viering van Tweede Pinksterdag. Veel beurzen zijn vandaag open, met uitzondering van onder meer de Zwitserse en Duitse aandelenmarkten. 

De Europese beurzen vonden maandag de weg omhoog, nadat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag de situatie rond China niet liet escaleren. Trump is niet te spreken over de manier waarop het land met de coronacrisis omsprong en keurt de Chinese inmenging in het autonome Hongkong sterk af. Veel beleggers vreesden echter dat Trump een eerste handelsakkoord tussen China en de VS in gevaar zou brengen, maar tot opluchting van de markten hield hij wel vast aan de deal. 

Trump neemt vooralsnog alleen maatregelen tegen enkele beleidsmakers uit China en Hongkong die de VS beschouwen als veiligheidsrisico. Zij krijgen een inreisverbod. Ook gaat een werkgroep kijken naar de praktijken van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS, aldus Trump.

De de-escalatie zorgde vanochtend voor opluchting, terwijl macro-economische cijfers over de Europese industrie lieten zien dat Europa langzaam herstelt van de coronacrisis. 

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 33,4 in april naar 39,4 afgelopen maand. Er werd een stand van 39,5 voorzien. 

Econoom Chris Williamson van IHS Markit meent dat de grootste terugval in de economische activiteit achter de rug lijkt. Williamson zag dat bedrijven langzaam hun werkzaamheden opstarten, nu wereldwijd de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd. De econoom verwacht dat het verder terugschroeven van de maatregelen de industrie goed zal doen in de komende maanden. 

Williamson blijft zich evenwel afvragen wanneer de Europese industrie weer zal groeien, omdat zowel de binnen- als buitenlandse vraag onder druk blijft staan door de anderhalvemetermaatschappij, de hoge werkloosheid en de terugval van bedrijfswinsten. 

Later deze week zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en vervolgens het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Het ruime monetaire beleid van centrale banken wordt algemeen als belangrijkste oorzaak gezien voor het snelle herstel van de aandelenmarkten na de corona-paniek. 

Het muntpaar euro/dollar steeg tot het hoogste niveau sinds halverwege maart op 1,1141, vanwege de hoop op een noodfonds van 750 miljard euro voor de Europese Unie. 

De olieprijzen stegen licht.   

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met 6,8 procent. ABN AMRO won 5,6 procent. Adyen en Wolters Kluwer behoorden tot de grootste dalers met verliezen tot 2,8 procent. 

In de AMX wonnen SBM Offshore en Air France-KLM tot 4,2 procent. Vopak noteerde 1,5 procent lager. 

Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium en ICT Group 11,3 en 6,9 procent. 


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven