Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 1 juni 2020 07:52

AEX start Tweede Pinksterdag in het groen

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,3 procent. 

Afgelopen week zette de AEX zijn opmars van de afgelopen weken voort. De index klom op weekbasis 1,6 procent tot een slotstand van 532,57 punten. 

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 vrijdagavond een half procent hoger. Beleggers haalden opgelucht adem nadat de Amerikaanse president Donald Trump in een persconferentie over China niet zo ver ging om de handelsdeal tussen de twee landen op te zeggen.

De Verenigde Staten neemt China de maat nu Beijing een veiligheidswet heeft aangenomen waarmee de autonomie van Hongkong in het geding komt. Nieuwe importsancties zouden beide economieën flink raken op een moment dat ze al kampen met de enorme gevolgen van de coronapandemie.

Maar hoewel China zijn beloftes aan de Verenigde Staten en de wereld heeft gebroken om de autonomie van Hongkong te waarborgen, hield Trump vrijdagavond tot opluchting van de markten wel vast aan de Fase 1 handelsdeal tussen de VS en China. 

Trump neemt vooralsnog alleen maatregelen tegen enkele beleidsmakers uit China en Hongkong die de VS beschouwen als veiligheidsrisico. Zij krijgen een inreisverbod. Ook gaat een werkgroep kijken naar de praktijken van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS, aldus Trump.

Verder stopt de president de samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie omdat China "volledige macht" zou hebben over de WHO. De president uitte daarnaast vrijdag opnieuw kritiek op China in zijn aanpak van de corona-uitbraak. 

De olieprijs steeg vrijdag verder na de relatief ingetogen reactie van Trump. Op een settlement van 35,49 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 5,3 procent meer waard. 

Op maandbasis werd een vat WTI zelfs bijna 78 procent meer waard. Dit is een record, volgens Dow Jones Market Data. Marktanalist Flynn van The Price Futures Group merkte op dat de vraag naar olie sneller en sterker is hersteld dan veel beleggers hadden verwacht.

Uit cijfers van persbureau Reuters bleek vrijdag bovendien dat de productie van oliekartel OPEC in mei is gedaald tot het laagste niveau in twee decennia, naar minder dan 25 miljoen vaten per dag. 

Toch waarschuwt analist Jason Gammel van Jefferies dat het herstel van de olieprijzen een risico vormt voor de afgesproken productieverlagingen binnen OPEC+.

Hij vreest dat de olieprijzen een niveau hebben bereikt waarbij het inperken van de productie niet langer prioriteit heeft, waardoor het herstel mogelijk stokt wanneer de productie te snel weer oploopt.

In Japan werd vanochtend bekend dat de industrie volgens cijfers van Markit in mei harder is gekrompen. De inkoopmanagersindex die de industriële activiteit meet, kwam in mei uit op 38,4 tegen 41,9 in april. Daarmee wijst de index nu al dertien maanden op rij op krimp.  

De Chinese industrie herstelde in mei juist en groeit zelfs weer. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 49,4 in april naar 50,7 in mei. 

Het sentiment in Azië was in de nasleep van de toespraak van Trump vanochtend opperbest. Koploper was de beurs in Hong Kong met een stijging van 3,4 procent. Shanghai en Tokio wonnen respectievelijk 2,2 en 0,5 procent. 

Vandaag worden ook in Europa en Amerika in de loop van de dag de inkoopmanagersindices voor de industrie vrijgegeven. De Duitse beurs is vanwege Tweede Pinksterdag gesloten.

Later deze week zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Het ruime monetaire beleid van centrale banken wordt algemeen als belangrijkste oorzaak gezien voor het snelle herstel van de aandelenmarkten na de corona-paniek. 

Bedrijfsnieuws

Broadview Holding, waarin HAL Groep een meerderheidsbelang van 97,4 procent houdt, bereikte overeenstemming over de verkoop van Molgas Energy aan fondsen beheerd door InfraVia Capital Partners.  Het belang van Broadview van 43,3 procent werd in 2015 verkregen en de verkoop ervan zal leiden tot een boekwinst van ongeveer 25 miljoen euro.

ABN AMRO is van plan een obligatielening met een omvang van 1,5 miljard euro vervroegd af te lossen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 3.044 punten, terwijl de Dow Jones minder dan 0,1 procent daalde tot 25.383 punten. De Nasdaq eindigde 1,3 procent in de plus op een slot van 9.490 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven