Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 22:11

Wall Street opgelucht door intact blijven handelsdeal

Wall Street is vrijdag opgeveerd nadat de Amerikaanse president Trump in een persconferentie over China niet zo ver ging om de handelsdeal tussen de twee landen op te zeggen.

De S&P 500 sloot daardoor uiteindelijk 0,5 procent hoger op 3.044 punten, terwijl de Dow Jones minder dan 0,1 procent daalde tot 25.383 punten. De Nasdaq eindigde 1,3 procent in de plus op een slot van 9.490 punten.

De Verenigde Staten en China liggen op ramkoers nu Beijing een veiligheidswet heeft aangenomen waarmee de autonomie van Hongkong in het geding komt. Nieuwe importsancties zouden beide economieën flink raken op een moment dat ze kampen met de enorme gevolgen van de coronapandemie.

Maar hoewel China voortdurend zijn beloftes aan de Verenigde Staten heeft gebroken en de belofte aan de wereld om de autonomie van Hongkong te waarborgen, hield Trump vrijdagavond tot opluchting van de markten wel vast aan de Fase 1 handelsdeal tussen de VS en China. 

Trump neemt vooralsnog alleen maatregelen tegen officials uit China en Hongkong die de VS beschouwen als veiligheidsrisico. Zij krijgen een inreisverbod. Ook gaat een werkgroep kijken naar de praktijken van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS, aldus Trump.

Verder stopt de president de samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie omdat China "volledige macht" zou hebben over de WHO. De president uitte vrijdag opnieuw kritiek op China in zijn aanpak van de corona-uitbraak. 

Eerder deze week maakte Washington al duidelijk dat het de autonomie van Hongkong niet meer serieus neemt vanwege de Chinese veiligheidswet. Vrijdag zei Trump dat bepaalde uitzonderingen die golden voor de stadstaat, bijvoorbeeld qua reisverkeer, zullen worden geschrapt.

Vermogensbeheerder James Athey van Aberdeen Standard Investments had al verwacht dat de maatregelen zich vooral op Hongkong zouden richten.

Dat zal het bedrijfsklimaat voor Amerikaanse bedrijven die actief zijn in Hongkong mogelijk drastisch veranderen, aldus de marktvorser.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de persoonlijke inkomens in de Verenigde Staten in april explosief zijn gestegen, met 10,5 procent, terwijl de uitgaven met 13,6 procent daalden. De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de inflatie gebruikt, daalde met 0,4 procent in april.

De sterke inkomensstijging is enigszins vertekend doordat veel ontslagen vanwege de Covid-19 uitbraak vielen bij Amerikanen met een laag inkomen. Hierdoor is het gemiddelde automatisch sterk gestegen.

Tevens werd bekend dat de groothandelsvoorraden in de VS in april met 0,4 procent zijn gestegen in vergelijking met een maand eerder. In maart was er juist nog sprake van een daling.

Verder daalde de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago in mei verder terwijl het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet iets verbeterde.

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell zei vrijdag in een vraaggesprek dat hij een tweede besmettingsgolf van het coronavirus weliswaar vreest maar dat de centrale bank genoeg in zijn arsenaal heeft om de economie ook dan te ondersteunen.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1100. De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Op een settlement van 35,49 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 5,3 procent meer waard.

Op maandbasis werd een vat WTI zelfs zo'n 78 procent meer waard. Dit is een record, volgens Dow Jones Market Data. Volgens marktanalist Phil Flynn van The Price Futures Group is de vraag naar olie sneller en sterker hersteld dan veel beleggers hadden verwacht.

Bedrijfsnieuws
 
Twitter sloot 2,0 procent lager, terwijl Facebook 0,2 procent daalde, na de ondertekening van een decreet door Trump ter regulering van de inhoud op de platformen. 

Costco verloor 0,4 procent. De retailer rapporteerde hogere verkopen over het laatste kwartaal, maar de groei was niet zo sterk als bij concurrenten, die tijdens de pandemie ook open bleven.

Salesforce.com heeft de winstverwachting voor het hele jaar verlaagd, omdat het bedrijf aangaf sommige klanten meer ruimte te geven bij hun betalingen vanwege de noodzaak tot investeringen met het oog op de corona-uitbraak. Het aandeel daalde 3,6 procent.

Cisco Systems neemt maker van beveiligingssoftware ThousandEyes over. Persbureau Bloomberg meldde eerder een overnamesom van bijna 1 miljard dollar. Het aandeel steeg 4,9 procent.

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly