Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 11:34

Valuta: euro stevig boven de 1,11 dollar

De euro noteerde vrijdag boven de 1,11 dollar, nadat de Europese munt eerder deze week al een flinke stijging had laten zien in navolging van het steunvoorstel van de Europese Unie voor landen die het flink te verduren hebben gekregen door de coronacrisis en dat meer kans van slagen lijkt te hebben dan het eerdere voorstel van Duitsland en Frankrijk.

De valutaspecialist schreef de koers van de euro ten opzichte van de dollar vrijdag geheel toe aan het recente steunvoorstel van de EU. 

"Het voorstel dat deze week op tafel kwam is geloofwaardig, en kan die landen die steun nodig hebben ook bieden", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "Maar het voorstel moet nog wel door het parlement unaniem worden goedgekeurd", aldus Boele.

De dollar koerste deze week richting de 7,15 Chinese yuan en dat had alles te maken met de verder oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. Een verder verzwakking van de Chinese munt is volgens Boele afhankelijk van de kans op en verder toename van die spanningen. ABN AMRO verwacht voor het einde van het jaar voor de dollar een koers van 7,20 yuan.

Voor vandaag zijn wat Boele betreft de persoonlijke inkomens en besteding van de Verenigde Staten het belangrijkste cijfer om in de gaten te houden. Na vrijdag wordt die positie ingenomen door het banencijfer over mei van de Amerikanen volgende week vrijdag.

In Japan kwamen vanochtend vroeg al drie macro-economische cijfers naar buiten en die betroffen de industriële productie en de detailhandelsverkopen over april. De productie daalde vorige maand nog meer en ook de verkopen bleven stevig onder druk staan. Daarna volgde het consumentenvertrouwen over mei, en die vertrouwensindex liet een stijging zien na de implosie een maand eerder.

In Duitsland werd bekend dat de detailhandelsverkopen over april op jaarbasis met 6,5 procent afnamen.

Frankrijk publiceerde de definitieve omvang van de economie over het eerste kwartaal en die bleek met 5,3 procent te zijn teruggevallen, waar aanvankelijk een krimp met 5,8 procent werd gemeld.

Het land maakte ook de voorlopige inflatie over mei bekend. De consumentenprijzen stijgen in Frankrijk nog maar nauwelijks.

Van de eurozone verscheen de voorlopige consumentenprijsindex over mei en die steeg op jaarbasis met 0,1 procent. In april was dit nog 0,3 procent en in maart 0,7 procent. Met het mei-cijfer raakt de Europese inflatie steeds verder verwijderd van de doelstelling van de Europese Centrale Bank om een inflatie te realiseren en te houden dicht onder de 2,0 procent.

In de Verenigde staten gaat vrijdag de aandacht uit naar de persoonlijk inkomens en persoonlijk bestedingen over april, de inkoopmanagersindex van Chicago over mei en het definitieve consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan.

De inkomens zijn naar verwachting met 5,0 procent afgenomen tegen een daling met 2,0 procent in maart. De besteding stonden in april naar verwachting met 12,9 procent onder druk tegen een daling met 7,5 procent in maart. In deze cijfers is ook een inflatiecomponent opgenomen en deze laat naar verwachting een daling op maandbasis zien van 0,3 procent tegen een afname van de prijzen met 0,1 procent een maand eerder. 
 
De index van Chicago over mei komt naar verwachting uit op 40,0 tegen 35,4 een maand eerder.

De consumentenvertrouwensindex kent een prognose over mei van 74,0 tegen 71,8 een maand ervoor.

De enige spreker van enig gewicht betreft vandaag de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell. Hij houdt een toespraak op uitnodiging van het Griswold Centre.

De euro noteerde vrijdag 0,5 procent hoger op 1,1134 dollar. De Europese munt noteerde 0,6 procent hoger op 0,9042 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,1 procent en noteerde op 1,2311 dollar. De dollar noteerde 0,1 procent lager op 7,1400 Chinese yuan. De dollar verloor vandaag 0,4 procent en noteerde daarmee op 107,2135 yen.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven