Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 20:02

Uitgelicht: indrukwekkende sprint Basic-Fit op Beursplein 5

Het aandeel Basic-Fit heeft afgelopen week op de Amsterdamse beurs een flinke sprong omhoog gemaakt, nu het er steeds meer op lijkt dat sportscholen eerder open mogen dan 1 september. Het aandeel sloot vrijdag op 22,80 euro, hetgeen goed was voor een weekwinst van liefst 26,3 procent.

Een groot gedeelte van de koerssprong vond op donderdag plaats, nadat de Nederlandse overheid de avond ervoor aankondigde dat een heropening van sportscholen in Nederland op 1 juli al kan plaatsvinden in plaats van op 1 september.

De aankondiging kwam enigszins als een verrassing, omdat het Outbreak Management Team eerder in de week nog geen groen licht kon geven om sportscholen te heropenen. Er werd maandag gesproken over de voorwaarden waaronder een heropening in de toekomst kan gebeuren, maar de wetenschappelijke adviseurs van de regering konden toen geen concreet advies formuleren.

Desondanks steeg het aandeel afgelopen week al flink op de verwachting dat een aankondiging over een snellere heropening er toch zou komen. Toen deze er daadwerkelijk kwam, schoot het aandeel verder omhoog.

Volgens KBC Securities kan Basic-Fit opgelucht ademhalen. Niet alleen in Nederland gaan clubs spoedig weer open, maar in andere EU-landen ook. "Zo wordt het slechtste scenario van een hele late heropening vermeden en dat is natuurlijk belangrijk", aldus KBC.

Volgens ING is er weinig risico meer voor een emissie door Basic-Fit. Basic-Fit heeft nog voldoende liquiditeit om het 8 tot 9 maanden uit te houden in een situatie waarin de clubs volledig gesloten blijven, aldus analist Marc Zwartsenburg.

Vrijdag liet Basic-Fit weten aanspraak te hebben gemaakt op nog eens 60 miljoen euro aan bankfinanciering, zoals al werd aangekondigd in april. De faciliteit, met een looptijd van drie jaar, zal per kwartaal worden afbetaald in een periode van twee jaar. Deze afbetaling start over een jaar.

Dit brengt de liquiditeitspositie van Basic-Fit volgens ING op 135 miljoen euro. Wel moet de uitbater van fitnessclubs "iets meer" rente betalen over de lening dan normaal. ING voorziet een rente op de lening van 2,5 procent tegenover 2 procent normaal.

Heropening

Alle tien clubs van Basic-Fit in Luxemburg zijn sinds vandaag weer open. In Frankrijk zal een deel van de clubs op 2 juni weer opengaan, door de rest gevolgd op 22 juni. Ook in België en Spanje verwacht Basic-Fit dat de clubs weer open mogen in juni. Dit betekent dat alle sportscholen van Basic-Fit op 1 juli weer open zijn, mits de Nederlandse regering niet afwijkt van de plannen.

Maar ook als de heropening van fitnessclubs naar achter wordt geschoven is dat geen ramp, zo oordeelde ING. Volgens Zwartsenburg geeft Basic-Fit dit de kans om aan marktaandeel te winnen, vanwege het mogelijk omvallen van concurrenten.

Brancheorganisatie NL Actief waarschuwt dat sportscholen nog niet uit de gevarenzone zijn. "We zijn blij dat de regering inziet dat sportscholen veilig zijn om eerder open te gaan. Opening op 1 juli is enerzijds positief, omdat dit twee maanden eerder is dan de initiële datum van 1 september", aldus de brancheorganisatie. "Anderzijds is het ook een maand ná 1 juni en iedere week dat de sportscholen dicht moeten blijven, zorgt voor meer verliezen en faillissementen."

Sterk ledenbestand

Basic-Fit zegt tijdens de lockdown-periode een "sterke steun" te hebben ervaren van leden. "Velen zijn actief gebleven door online groepslessen te volgen. Zodra we weer open mogen, verwelkomen we meer dan twee miljoen leden." De uitbater van fitnessclubs verwacht dat een grote meerderheid van de leden haar lidmaatschap zal behouden in de eerste weken.

ING waarschuwde wel dat er een risico blijft op een uitstroom van leden op het moment dat sportscholen daadwerkelijk weer opengaan. Zwartsenburg is wel van mening dat Basic-Fit beter gepositioneerd is dan concurrenten en dat leden minder snel zullen vertrekken omdat de prijzen zo laag zijn. Bovendien zijn de klanten van Basic-Fit jong en mogelijk niet in de positie om zelf fitnessapparaten aan te schaffen.

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly