Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 19:00

Uitgelicht: herstelweek voor financials

Banken en verzekeraars hebben een goede beursweek achter de rug, omdat beleggers de ergste coronascenario's in de ijskast zetten nu de economie eerder dan verwacht weer van het slot gaat.

Wereldwijd schoten woensdag de aandelen van banken omhoog, ook in Nederland, na gunstige berichten dat de 'lockdowns' vanwege de virusuitbraak op veel plekken kunnen worden versoepeld, waardoor de economie weer kan gaan draaien.

Deze ontwikkeling die sneller gaat dan geschrokken beleggers sinds maart in de koersen hadden ingeprijsd, betekent dat de megaverliezen die voor banken aan de horizon dreigden bij een traag economisch herstel, mogelijk kunnen worden vermeden, of in ieder geval minder hoog uitvallen.

De burgemeester van New York, een stad die hard werd getroffen door het virus, kondigde woensdag aan dat bars en restaurants mogelijk begin juni weer deels kunnen openen. De corona-adviseur van het Witte Huis, Anthony Fauci, zei dat een tweede golf virusinfecties zou kunnen worden vermeden, als overheden in de VS de versoepeling correct aanpakken.

Dit zou kunnen betekenen dat mensen die hun baan kwijtraakten, weer eerder aan het werk kunnen dan verwacht en minder problemen zullen hebben om hun rekeningen te betalen. CEO Brian Moynihan van Bank of America liet weten dat de verzoeken om uitstel van betalingsverplichtingen op leningen minder snel toenemen.

Op dinsdag waren beleggers al optimistisch over de reisbranche en de toeristische sector, en over een mogelijke ontwikkeling van een coronavirus. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen stabiliseerde.

Hoewel de AEX lager sloot, won ING woensdag 6 procent en ABN AMRO 5 procent. Ook elders in Europa boekten de financiële waarden winst. Overigens was het verlies op Beursplein die dag een uitzondering. De omringende beurzen stegen woensdag wel.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management meent dat de AEX lager koerste, omdat banken en verzekeraars niet zo zwaar in de Amsterdamse hoofdindex wegen als in andere Europese landen. "Dit is waarom de beurs van Spanje bijvoorbeeld vandaag ruim twee procent hoger koerst en ook de Franse Cac 40 anderhalf procent wint", legt de beleggingsadviseur woensdag uit aan ABM Financial News.

Verder zag Schutte dat Amsterdamse aandelen die het tijdens de crisis goed deden, waaronder Prosus, Adyen en Just Eat Takeaway.com, die dag juist inleverden.

Een deel van de winst voor banken werd woensdag behaald nadat de Europese Commissie meldde dat er een herstelfonds van 750 miljard euro komt om de economie van de EU-landen door de diepe recessie te loodsen die door de coronapandemie is veroorzaakt. Frankrijk en Duitsland hoopten op 500 miljard euro aan steun zonder terugbetalingsvoorwaarden, terwijl de vier zuinige landen Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Nederland, liever alleen leningen wilden zien.

Aan het einde van de week was de koersstijging voor ABN AMRO 10,6 procent, van 6,52 naar 7,21 euro. Halverwege februari stond de koers overigens nog op bijna 17 euro.

ING ging deze week van 5,23 naar 5,81 euro, op weekbasis een winst van 11 procent. Het aandeel was in februari nog meer dan 10 euro waard en heeft dus nog een lang herstelpad voor de boeg.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken