Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 06:59

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen koersen vrijdag af op een lagere opening, in aanloop naar een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump over China.

Marktanalist Stephen Innes van AxiCorp meent dat alle ogen gericht zijn op deze persconferentie, waarin Trump zijn nieuwe positie ten opzichte van Beijing zal bepalen met het oog op de veiligheidswet die China aan Hongkong wil opleggen.

IG voorziet een openingsverlies van 163 punten voor de Duitse DAX en een min van 59 punten voor de Franse CAC 40. De Londense beurs opent vermoedelijk 61 punten lager.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verder gestegen.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets blijft de recente heropening van economieën wereldwijd een belangrijk thema en de voornaamste reden waarom het sentiment onder beleggers positief blijft.

Daarnaast is de markt optimistisch over een mogelijk coronavaccin. Zo presenteert het Britse AstraZeneca spoedig eerste resultaten van een onderzoeksstudie van een vaccin dat het ontwikkelt samen met de Universiteit van Oxford.

Ondertussen heeft het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China nog geen grote impact op de Europese aandelenmarkten, aldus Madden. "Maar beleggers zijn zich er van bewust dat de situatie snel kan escaleren."

Op macro-economisch vlak was er donderdag in de eurozone aandacht voor het consumentenvertrouwen in mei, dat in een definitieve meting bleef staan op 18,8 negatief, een lichte verbetering ten opzichte van het vertrouwen in april.

In Duitsland kwam de inflatie in mei lager uit dan in april. De stijging van de consumentenprijzen met 0,6 procent op jaarbasis was wel conform de verwachting.

Bedrijfsnieuws

easyJet gaat zijn personeelsbestand met maximaal 30 procent inkrimpen. De prijsvechter telt circa 15.000 werknemers en de ontslagen zullen verdeeld worden over alle geledingen van de luchtvaartmaatschappij. Voor het komende kwartaal verwacht easyJet dat het in vergelijking met een jaar eerder ongeveer 30 procent van de geplande vliegcapaciteit zal inzetten. Pas in 2023 voorziet de onderneming dat de vraag naar vliegtickets weer het niveau van 2019 zal behalen. De koers van de prijsvechter steeg donderdag 4,4 procent.

Moody's heeft de kredietrating van British Airways verlaagd tot in junkstatus. Het aandeel van moederbedrijf International Consolidated Airlines daalde 0,9 procent.

Argen-X heeft met een plaatsing van aandelen circa 750 miljoen dollar opgehaald. Dat is meer dan de 500 miljoen dollar waarop Argen-X dinsdag zei te mikken. Argen-X zag zijn aandelenkoers donderdag 3,1 procent oplopen.

JDE Peet's heeft de inschrijving voor zijn aandelenuitgifte gesloten. Er was meer dan voldoende animo, liet JDE Peet's weten. Vermoedelijk maakt het koffiebedrijf vrijdag 29 mei bekend tegen welke prijs de aandelen worden geplaatst. Volgens een bankier zal de uitgifteprijs ten minste op 31,50 euro per aandeel komen te liggen, zo meldde hij aan ABM Financial News.

Euro STOXX 50         3.094,47 (+1,4%)
STOXX Europe 600        355,47 (+1,6%)
DAX                  11.781,13 (+1,1%)
CAC 40                4.771,39 (+1,8%)
FTSE 100              6,218,79 (+1,2%)
SMI                   9.926,03 (+2,2%)
AEX                     538,62 (+1,8%)
BEL 20                3.281,90 (+1,5%)
FTSE MIB             18,351,16 (+2,5%)
IBEX 35               7.224,10 (+0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een grofweg vlakke opening voor Wall Street.

Wall Street is donderdag lager geëindigd. De aandelenmarkten in New York begonnen de dag voorzichtig maar wisten vervolgens op te veren. Richting de slotbel werden de winsten verspeeld toen duidelijk werd dat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag een persconferentie geeft over China.
 
Woensdagavond stemde het Huis van Afgevaardigden in met een wet die sancties voorschrijft voor Chinese overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking van moslimminderheden in China. Zo groeit de reeks stekeligheden die Beijng en Washington de afgelopen dagen uitwisselden. Een paar uur eerder stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vast dat Hongkong niet langer in sterke mate autonoom is ten opzichte van China. Dit opent de weg voor Trump voor stappen zoals het intrekken van bepaalde handelsafspraken met de stadstaat.

Beijing verhardde ook zijn toon, doorpakkend met een resolutie om een nationale veiligheidswet door te voeren in Hongkong, bedoeld om protesten tegen het Chinese gezag de kop in te drukken.

Op macro-economisch vlak trokken de wekelijkse nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS opnieuw veel aandacht. Die kwamen met 2,1 miljoen stuks uit conform de verwachting van analisten. Het aantal was lager dan de 2,45 miljoen aanvragen een week eerder.

"Er is veel optimisme dat de Amerikaanse economie weer uit het slop raakt. Belangrijk daarbij is dat er geen tekenen zijn van een tweede besmettingsgolf", aldus marktstrateeg Jeffrey Schulze van ClearBridge Investments.

De orders voor duurzame goederen daalden in april zoals verwacht fors, met ruim 17 procent, na een vergelijkbare afname in maart. Ook de aanstaande woningverkopen in de VS daalden in april met een dubbelcijferig percentage, van bijna 22 procent.

Verder bleek uit een nieuwe raming dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 5 procent is gekrompen. Dat was in een eerste voorspelling nog 4,8 procent. Marktanalist Philip Marey van Rabobank benadrukte donderdag tegenover ABM Financial News dat de grootste klap in het tweede kwartaal zal komen.

Bedrijfsnieuws

Twitter daalde donderdag 4,4 procent, nu president Trump een decreet zal ondertekenen waarmee er meer toezicht komt op social media bedrijven. Facebook ging 1,6 procent lager.

HP Inc zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 11 procent dalen, terwijl door de uitbraak van het coronavirus er een extra vraag naar laptops voor medewerkers was om vanuit huis te kunnen werken. HP verkocht 5 procent meer laptops, maar desktop computers en printers zagen de omzet met 23 en 19 procent dalen. HP verwacht een aangepaste winst per aandeel van 39 tot 45 cent in het lopende kwartaal, tegen een consensusverwachting van 47 cent. Het aandeel verloor 12,2 procent aan waarde.

News Corp stopt met het drukken van meer dan honderd Australische lokale en regionale kranten per eind juni. Zesendertig redacties worden opgeheven en 76 andere nieuwsbronnen zullen alleen nog online te lezen zijn. Het mediabedrijf reageert daarmee op marktbewegingen in het medialandschap die in gang werden gezet door de pandemie. Het aandeel verloor donderdag zo'n 2 procent.

American Airlines schrapt 30 procent van de banen bij het management en op de administratie. De luchtvaartmaatschappij treft voorbereidingen om in te krimpen, nu de vraag naar vliegtickets is gedecimeerd door het coronavirus. De luchtvaartmaatschappij ziet wel signalen van aantrekkende vraag, nadat reisverboden en vrees voor besmettingen de luchtvaart in maart en april vrijwel geheel plat legden. Het aandeel daalde 8,4 procent.

Aandelen Boeing stegen 0,2 procent nadat de vliegtuigbouwer woensdag aankondigde om meer dan 13.000 banen te schrappen.

S&P 500 index             3.029,73 (-0,2%)
Dow Jones index          25.400,64 (-0,6%)
Nasdaq Composite          9.368,99 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag vlak tot lager.

Nikkei 225               21.808,08  (-0,5%)
Shanghai Composite       2.846,41(0,0%)
Hang Seng                22.968,41 (-0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1096. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1076.

USD/JPY Yen   107,19
EUR/USD Euro  1,1096
EUR/JPY Yen   118,96

MACRO-AGENDA:
00:50 Industriële productie - April (Jap)
00:50 Detailhandelsverkopen - April (Jap)
06:30 Detailhandelsverkopen - April (NL)
06:30 Producentenprijzen - April (NL)
07:00 Consumentenvertrouwen - Mei (Jap)
08:00 Detailhandelsverkopen - April (Dld)
08:45 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Fra)
08:45 Inflatie - Mei vlpg. (Fra)
10:00 Geldhoeveelheid - April (eur)
10:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Ita)
11:00 Inflatie - Mei vlpg. (eur)
11:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Bel)
11:30 Industriële productie - Maart (Bel)
14:30 Persoonlijke inkomens en bestedingen - April (VS)
14:30 Groothandelsvoorraden - April vlpg. (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Mei (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Mei def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak