Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 12:12

Europese beurzen lager rond middaguur

De Europese beurzen noteerden vrijdag lager en daarmee stokt de positieve trend van de afgelopen handelsdagen die werd ingegeven door een versoepeling van de coronamaatregelen, nu in tal van landen het aantal besmettingen en overledenen terugloopt.    

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 1,0 procent op 351,60 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,1 procent naar 11.655,50 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,9 procent met een stand van 4.727,56 punten. De Britse FTSE zakte vrijdag 0,8 procent naar 6.168,57 punten.

Niettemin is het gevaar voor een opleving nog niet geweken, zoals recent ook gebeurde in Zuid-Korea. Daarnaast worden er vraagtekens geplaatst bij de kans dat de economieën zich in dezelfde mate herstellen als de aandelenmarkten tot nu toe hebben laten zien.

In Japan kwamen vanochtend vroeg al drie macro-economische cijfers naar buiten en die betroffen de industriële productie en de detailhandelsverkopen over april. De productie daalde vorige maand nog meer en ook de verkopen bleven stevig onder druk staan. Daarna volgde het consumentenvertrouwen over mei, en die vertrouwensindex liet een stijging zien na de implosie een maand eerder.

In Duitsland werd bekend dat de detailhandelsverkopen over april op jaarbasis met 6,5 procent afnamen.

Frankrijk publiceerde de definitieve omvang van de economie over het eerste kwartaal en die bleek met 5,3 procent te zijn teruggevallen, waar aanvankelijk een krimp met 5,8 procent werd gemeld. Het land maakte ook de voorlopige inflatie over mei bekend. De consumentenprijzen stijgen in Frankrijk nog maar nauwelijks.

Van de eurozone verscheen de voorlopige consumentenprijsindex over mei en die steeg op jaarbasis met 0,1 procent. In april was dit nog 0,3 procent en in maart 0,7 procent. Met het mei-cijfer raakt de Europese inflatie steeds verder verwijderd van de doelstelling van de Europese Centrale Bank om een inflatie te realiseren en te houden dicht onder de 2,0 procent.

In de Verenigde staten gaat vrijdag de aandacht uit naar de persoonlijk inkomens en persoonlijk bestedingen over april, de inkoopmanagersindex van Chicago over mei en het definitieve consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan.

Olie noteerde vrijdag lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 2,7 procent in het rood op 32,86 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 35,21 dollar werd betaald, een daling van 2,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1134. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1095 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1081 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

De Franse autobouwer Renault gaat over een periode van 3 jaar 2 miljard euro aan vaste kosten besparen en schrapt daarom in eigen land 4.600 banen en daarbuiten zelfs meer dan 10.000. Het aandeel daalde 6,1 procent.

Brillenverkoper EssilorLuxottica heeft voor 3 miljard euro obligaties uitgegeven met een gemiddeld rendement van 0,46 procent. De koers daalde 1,4 procent.

Het aandeel JDE Peet's, dat het Nederlandse Douwe Egberts verenigt met buitenlandse koffiebedrijven, is vrijdag met een koerssprong van 14 procent aan zijn hernieuwde avontuur op de Amsterdamse beurs begonnen.

Waar op de voorgaande handelsdagen de koerswinsten domineerden, staan in Frankfurt vrijdag alle hoofdaandelen lager, onder aanvoering van het aandeel E.On, dat 6,7 procent koersverlies leed, gevolgd door het aandeel Lufthansa waarvan de koers 6,2 daalde.

In Parijs was het beeld iets beter met 10 van de 40 hoofdaandelen in de plus. De koers van het aandeel Carrefour won 2,9 procent. Grootste verlies was hier, de daling van Renault niet meegerekend, weggelegd voor de koers van Accor waar 4,0 procent vanaf ging.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,5 procent in het rood.

De S&P 500 daalde donderdag 0,2 procent tot 3.029,73 punten. De Dow Jones index verloor zelfs 0,6 procent op 25.400,64 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 9,368,99 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven