Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 14:16

Corona zorgt voor kater bij Lucas Bols

Lucas Bols heeft in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een ongelukkig einde gekend door de uitbraak van het coronavirus. Dit zei CEO Huub van Doorne van de destillateur in gesprek met ABM Financial News.

Deze uitbraak begon in China en verspreidde zich vervolgens over de rest van de wereld. De horeca, de belangrijkste afzetmarkt van Lucas Bols, werd daarbij niet gespaard.

In april is China voorzichtig weer open gegaan, aldus Van Doorne en bijvoorbeeld Nederland en omringende landen zullen dit in de komende weken doen. Maar het belooft een "heel langzaam" herstel te worden voor Lucas Bols, verwacht de topman.

In China begint het bezoek aan bars en hotels weer toe te nemen, maar nog altijd gaat het om "nadrukkelijk minder mensen", aldus Van Doorne.

Per saldo is het bedrijf drie maanden "uit de roulatie", aldus de CEO. Wel denkt Van Doorne dat de maanden april, mei en juni het dieptepunt zullen zijn.

Daarbij komt dat zowel de horeca als de groothandelaren die de schakel tussen Lucas Bols en de horeca vormen vaak nog een aardige voorraad hebben en dus niet direct op dag één dat de deuren opengaan ook weer bestellingen bij de Amsterdamse destillateur plaatsen. Daar is duidelijk sprake van een vertragingseffect, erkende Van Doorne.

"De marge kan dus onder druk komen te staan, vooral in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar", waarschuwde de CEO. En dat is vooral een gevolg van de verkoopmix, lichtte hij toe. Juist in de horeca liggen de marges wat hoger dan in de slijterij en de supermarkt.

Wat dit betekent voor de vrije operationele kasstroom, vindt Van Doorne moeilijk te voorspellen. Hij is goed te spreken over de stijging afgelopen met 33 procent naar 15,7 miljoen euro, maar de vraag is wanneer de 'normale' 17 tot 18 miljoen weer wordt bereikt.

In ieder geval is Lucas Bols met zijn banken overeengekomen dat er tijdelijk niet naar de schuldratio zal worden gekeken, maar naar de EBITDA en en de liquiditeit.

Volgens Van Doorne is de schuldratio onder de huidige omstandigheden "geen zinvolle manier om nu naar Lucas Bols te kijken".

Op 30 september 2020 eisen de banken nu dat Lucas Bols over de laatste twaalf maanden op een EBITDA van minimaal 6 miljoen euro zit, en eind maart 2021 ten minste 2 miljoen euro. Het niveau van liquiditeit moet op 30 september 2020 en 31 maart 2021 minimaal 10 miljoen euro zijn.

"Relatief laag", vindt de CEO, die toevoegde dat zijn onderneming over "meer dan voldoende liquiditeit" beschikt.

Toch lijkt het dit jaar nog te vroeg voor een nieuwe overname zoals die van Passoa. Die acquisitie wordt eind van dit jaar afgerond. "Echt een heel mooie toevoeging aan onze portefeuille", vindt Van Doorne. "Maar gezien de leverage is het niet logisch dat we dit nu weer doen", erkende Van Doorne.

Op 30 september 2021 zullen de banken weer kijken naar de verhouding tussen EBITDA en schuld, en die mag dan maximaal 4,5 zijn en de EBITDA wordt voor die toetsingsperiode berekend op twee keer de eerste helft van het boekjaar 2021/2022.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven