Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 10:59

Beursupdate: nieuweling JDE Peets uitblinker op rood Damrak

De Amsterdamse beurs koerste vrijdag lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,1 procent op 532,84 punten. 

Beleggers zijn nerveus over een persconferentie die de Amerikaanse president Donald Trump later vandaag houdt over China. In de afgelopen dagen namen de spanningen tussen Beijing en de Verenigde Staten flink toe. Eerst vanwege de coronacrisis en nu over de inmenging van China in Hongkong. 

Het Witte Huis gaf vooralsnog geen details vrij over de persconferentie van Trump. ING sluit niet uit dat Trump vandaag nieuwe maatregelen zal aankondigen tegen China. Beleggers vrezen dat de oplopende spanningen tussen de twee landen een impact zullen hebben op de wereldhandel, hetgeen de momenteel breekbare wereldeconomie nog veel verder zal beschadigen. 

Diverse landen zijn niet te spreken over de manier waarop China naar de macht probeert te grijpen in de autonome regio Hongkong. Velen vrezen dat de democratische vrijheden in de stadstaat onder druk komen te staan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waarschuwde al dat Washington Hongkong niet langer zal behandelen als autonoom. 

Nadat donderdag bekend werd dat Trump vandaag een persconferentie zal houden, daalden de Amerikaanse beurzen donderdagavond. De Dow Jones index leverde 150 punten in, waarbij vooral de auto-industrie, die gevoelig is voor handelsspanningen, het zwaar te verduren had. Vanochtend verloor Renault in Parijs 4,9 procent, nadat de Franse autobouwer bekendmaakte dat er meer dan 14.000 banen verloren zullen gaan in de komende drie jaar. Bovendien wordt de productiecapaciteit flink teruggebracht om meer dan 2 miljard euro aan kosten te besparen. De automaker is hard geraakt door de coronacrisis. 

"Er is geen ontkennen aan dat de auto-industrie flink is getroffen en de grote vraag is nu of andere autobouwers zoals BMW of Mercedes-Benz met soortgelijke maatregelen gaan komen", aldus marktanalist Naeem Aslam van Avatrade. 

Ondanks de vele onzekerheden, hebben de beurzen een aardige maand achter de rug. Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat de AEX in mei de MSCI wereldindex en zelfs de Nasdaq-index versloeg. "De grote vraag is of het herstel van de aandelenmarkten verder door zal zetten. Het versoepelen van de lockdown-maatregelen en de steun van de overheden en centrale banken geven hoop op economisch herstel. Maar of dat herstel net zo zal verlopen als de V-vorm van de indices, is nog zeer onzeker", aldus Wiersma. 

De euro/dollar handelde op 1,1114 en olie werd ruim 2 procent goedkoper. 

Stijgers en dalers 

JDE Peets won bij zijn debuut op het Damrak meer dan 13 procent op een koers van 35,67 euro. 

Het aandeel van koffiebedrijf JDE Peet's is vanaf vanochtend verhandelbaar op de Amsterdamse beurs. De uitgifteprijs was 31,50 euro, wat een marktkapitalisatie van 15,6 miljard euro opleverde voor het uitgebreide Douwe Egberts-bedrijf. Daarmee zat de introductieprijs in de bovenste helft van de bandbreedte van 30,00 tot 32,25 euro die het bedrijf al eerder had afgegeven.

Onder de hoofdaandelen ontsprong Adyen de dans met een winst van 2,9 procent. Zakenbank Jefferies verhoogde het koersdoel voor het fintechbedrijf van 967 naar 1.301 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De zakenbank blijft Adyen zien als de marktleider in online betalingen en het betaalbedrijf profiteert vermoedelijk van een het toegenomen tempo waarin klanten kiezen voor online.

ASR Nederland en Royal Dutch Shell waren met verliezen tot 2,8 procent de grootste dalers.

In de AMX verloor Basic-Fit 1,7 procent na flinke koerswinsten eerder deze week. Vooral op donderdag maakte de fitnessketen een koerssprong toen bekend werd dat de Nederlandse sportscholen eerder dan gepland weer open mogen. Inmiddels kan de keten ook in veel andere Europese landen vlot weer open, zo bleek vanochtend. Flow Traders won 3,1 procent, maar Eurocommercial Properties verloor 3,2 procent. Ook het vastgoedfonds steeg donderdag aanzienlijk.  

Onder de kleinere aandelen verloor Neways 3,5 procent. Lucas Bols won 1,0 procent. 


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven