Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 29 mei 2020 21:05

AEX zet opmars voort

De Amsterdamse beurs is afgelopen week verder gestegen. Op een slotstand van 532,57 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis 1,6 procent. Een week geleden eindigde de index nog op 524,38 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees erop dat de maand mei voor beleggers voorspoedig is verlopen, net als april.

"De grote vraag is of het herstel van de aandelenmarkten verder door zal zetten. Het versoepelen van de lockdown-maatregelen en de steun van de overheden en centrale banken geven hoop op economisch herstel. Maar of dat herstel net zo zal verlopen als de V-vorm van de indices, is nog zeer onzeker", aldus Wiersma.

Beleggers werden afgelopen week pas vrijdag echt van de wijs gebracht door steeds verder oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China die momenteel vooral worden gevoed door de machtsgreep van Beijing in Hongkong met de introductie van een veiligheidswet die de onafhankelijkheid van de stadstaat inperkt. 
Deze week werd al duidelijk dat Washington Hongkong niet langer als autonoom ziet.

Vrijdagavond zei de Amerikaanse president Trump in een persconferentie dat China zijn beloftes rond het waarborgen van de autonomie van Hongkong heeft gebroken. Hij ging niet zo ver dat de handelsdeal met China ook in gevaar kwam. Wel breekt de VS met de Wereldgezondheidsorganisatie vanwege de invloed van Beijing op de WHO, aldus Trump.

Aanvankelijk kozen de markten er deze week voor zich te focussen op het feit dat steeds meer landen hun coronamaatregelen versoepelen of helemaal schrappen en de hoop dat er mogelijk vrij snel een vaccin wordt ontwikkeld.

Het verbeterde sentiment was terug te zien in een aantal indicatoren voor het ondernemers- en consumentenvertrouwen, zoals de Duitse Ifo index. Die verbeterde van 74,3 in april naar 79,5 in mei. Dat was beter dan verwacht. Ook de verwachtingsindex kende met 80,1, van 69,4 in april, een behoorlijk herstel.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ergste achter de rug in de grootste economie van de eurozone, maar is er geen sprake van een zogeheten V-vormig herstel.

"Het dieptepunt [van de coronacrisis] lijkt nu achter ons te liggen en er is zelfs kans op een kortstondige opleving in de komende maanden. Maar de zeer lage stand van de IFO-index en het feit dat de schade van de afgelopen twee maanden de toekomstige groei zal beperken, laten er geen twijfel over bestaan dat dit geen V is", waarschuwde de econoom.

Verder bleek deze week uit een nieuwe raming dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 5 procent is gekrompen. Dat was in een eerste voorspelling nog 4,8 procent. Marktanalist Philip Marey van Rabobank waarschuwde tegenover ABM Financial News dat de grootste klap in het tweede kwartaal zal komen.

Ook de Federal Reserve waarschuwde deze week in zijn Beige Book voor een recessie in de VS, gezien de sterk dalende activiteit en grote banenverliezen tot en met halverwege mei.

Een andere belangrijke graadmeter voor de markt momenteel, de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Amerika, kwam deze week iets beter uit.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1130, 2 procent hoger op weekbasis na de bekendmaking van een 750 miljard euro bedragend herstelfonds voor de eurozone.

"Het voorstel dat deze week op tafel kwam is geloofwaardig, en kan die landen die steun nodig hebben ook bieden", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO tegen ABM Financial News. "Maar het voorstel moet nog wel door het parlement unaniem worden goedgekeurd", aldus Boele.

De olieprijs nam deze week wat gas terug na de recente rally en noteerde vrijdag iets boven de 33 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX kleurden vrijwel alle aandelen groen. Koploper op weekbasis was Unibail-Rodamco-Westfield, dat 15,5 procent won. Het vastgoedbedrijf kreeg recent nog flinke klappen door de lockdownmaatregelen vanwege Covid-19. Dit jaar staat het koersverlies van Unibail nog altijd op circa 66 procent.

Ook financials hadden een goede week. ING won 11 procent, ABN AMRO steeg 10,6 procent en Aegon ging op weekbasis 8,1 procent hoger.

Prosus was een van de weinige dalers in de hoofdindex, met een verlies van 4,5 procent. Royal Dutch Shell moest 3,4 procent laten gaan.

In de AMX won Basic-Fit maar liefst 26,3 procent op weekbasis na de aankondiging dat sportscholen in Nederland op 1 juli waarschijnlijk hun deuren weer mogen openen, in plaats van 1 september. Ook in de andere landen waarin Basic-Fit actief is, kunnen de clubs spoedig weer open. KBC Securities sprak van opluchting voor Basic-Fit, terwijl ING stelde dat het inmiddels onwaarschijnlijk is dat de uitbater van fitnessclubs moet emitteren.

Air France-KLM won 12,7 procent. Luchtvaartaandelen spinden deze week garen bij de berichten dat steeds meer landen weer toeristen willen verwelkomen, waardoor het luchtvaartverkeer weer wat zal aantrekken.

Signify steeg 11,3 procent. Het verlichtingsbedrijf wil Francisco Javier van Engelen Sousa benoemen als CFO. Een ervaren keus, oordeelden analisten.

Ook in de Midcap zat vastgoed in de lift; Eurocommercial steeg 13,8 procent. Dat beeld was in de AScX niet anders, waar Wereldhave en Vastned respectievelijk 2,6 en 4,9 procent stegen.

Onder de kleinere aandelen won Sligro 17,4 procent. Lucas Bols steeg 4,4 procent na het openen van de boeken. Analisten zagen weinig verrassingen in de cijfers, nadat de distillateur eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis.

Het aandeel JDE Peet's, dat het Nederlandse Douwe Egberts verenigt met buitenlandse koffiebedrijven, is vrijdag met een koerssprong van  bijna 14 procent tot 35,84 aan zijn hernieuwde avontuur op de Amsterdamse beurs begonnen. De uitgifteprijs was 31,50 euro, wat een marktkapitalisatie van 15,6 miljard euro betekende voor het uitgebreide Douwe Egberts-bedrijf.

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly