Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 mei 2020 15:03

Verdeelde opening voorzien op Wall Street

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een verdeelde opening en lijken een adempauze te nemen na de stijgingen van de afgelopen dagen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening vlak, die op de Dow Jones wees op een stijging en die op technologie-index Nasdaq juist op een daling.
 
Woensdagavond stemde het Huis van Afgevaardigden in met een wet die sancties voorschrijft voor Chinese overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking van moslimminderheden in China. Zo groeit de reeks stekeligheden die Beijng en Washington de afgelopen dagen uitwisselden. Een paar uur eerder stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vast dat Hongkong niet langer in sterke mate autonoom is ten opzichte van China. Dit opent de weg voor president Donald Trump voor stappen zoals het intrekken van bepaalde handelsafspraken met de stadstaat.

China verhardde woensdag zijn houding, doorpakkend met een resolutie om een nationale veiligheidswet door te voeren in Hongkong, bedoeld om protesten tegen het Chinese gezag de kop in te drukken.

"Het is gewoon een extra zorg bovenop corona", zei Brian O'Reilly van de Italiaanse vermogensbeheerder Mediolanum. "Of er echt een handelsoorlog 2.0 komt? Ik denk dat zelfs als Trump een tweede termijn krijgt, ze terughoudend zullen zijn om dat pad te bewandelen."

Technologie-aandelen deden de afgelopen dagen een stap terug, terwijl andere sectoren die minder sterk hadden gepresteerd, een inhaalslag maakten. Trump zal naar verwachting donderdag de juridische bescherming beperken die sociale media- en andere internetplatforms momenteel genieten, meldden bronnen. Dit kan meer druk op internetaandelen geven.

Drukke macro

De wekelijkse 'jobless claims', het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, gaf voorbeurs een update van hoe de arbeidsmarkt in de VS de historische schok van de coronaviruspandemie verwerkt. Het cijfer van 2,1 miljoen nieuwe aanvragen was conform de verwachting van analisten. Het is lager dan de 2,45 miljoen van vorige week, maar het blijft een ongekend hoog cijfer.

De orders voor duurzame goederen daalden in april zoals verwacht fors, met ruim 17 procent, na een vergelijkbare afname in maart.

Het ministerie van handel meldde nog dat de krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal iets groter was dan eerder becijferd, namelijk 5,0 procent in plaats van 4,8 procent.

De olieprijs stond ook verdeeld. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 32,63 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,1 procent duurder werd op 34,81 dollar.
 
De euro/dollar noteerde op 1,1024. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1007 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0987 op de borden.

Bedrijfsnieuws

HP Inc zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 11 procent dalen, terwijl door de uitbraak van het coronavirus er een extra vraag naar laptops voor medewerkers was om vanuit huis te kunnen werken. HP verkocht 5 procent meer laptops, maar desktop computers en printers zagen de omzet met 23 en 19 procent dalen. HP verwacht een aangepaste winst per aandeel van 39 tot 45 cent in het lopende kwartaal, tegen een consensusverwachting van 47 cent. Het aandeel opent vermoedelijk 7 procent lager. 

News Corp stopt met het drukken van meer dan honderd Australische lokale en regionale kranten per eind juni. Zesendertig redacties worden opgeheven en 76 andere nieuwsbronnen zullen alleen nog online te lezen zijn. Het mediabedrijf reageert daarmee op marktbewegingen in het medialandschap die in gang werden gezet door de pandemie.

American Airlines schrapt 30 procent van de banen bij het management en op de administratie. De luchtvaartmaatschappij treft voorbereidingen om in te krimpen, nu de vraag naar vliegtickets is gedecimeerd door het coronavirus. De luchtvaartmaatschappij ziet wel signalen van aantrekkende vraag, nadat reisverboden en vrees voor besmettingen de luchtvaart in maart en april vrijwel geheel stillegden. Het aandeel stond voorbeurs op een verlies van 3 procent.

Twee buyouts in de zorgsector lijken twee van de slechtste investeringen van private equity in de afgelopen jaren te worden. Envision Healthcare, een uitzendbureau voor artsen, en TeamHealth Holdings, die in heel de VS medewerkers voor de spoedeisende hulp levert, werden in 2018 en 2017 gekocht door KKR en Blackstone voor respectievelijk 6 miljard en 3 miljard dollar. De coronaviruspandemie dreigt de deals nog minder succesvol te maken dan ze al waren.

Slotstanden

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag hoger. De Dow Jones index sloot 2,2 procent hoger op 25.548 punten. De S&P500 index steeg 1,5 procent naar 3.036,13 punten en technologie-index Nasdaq klom 0,8 procent tot 9.412 punten.

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

 • 11:41

  Technische analyse AEX – 530 punten blijft trekken als een magneet

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
24 sep 16:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling