NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM donderdag, 28 mei 2020 13:11

Futures Wall Street richtingloos

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een verdeelde opening tegemoet en lijken een adempauze te nemen na de stijgingen van de afgelopen dagen, in afwachting van nieuwe wekelijkse werkloosheidscijfers.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd vlak, die op de Dow Jones-index 0,4 procent hoger en die op technologie-index Nasdaq juist 0,4 procent lager.
 
Woensdagavond stemde het Huis van Afgevaardigden in met een wet die sancties voorschrijft voor Chinese overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking van moslimminderheden in China. Zo groeit de reeks stekeligheden die Beijng en Washington de afgelopen dagen uitwisselden. Een paar uur eerder stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vast dat Hongkong niet langer in sterke mate autonoom is ten opzichte van China. Dit opent de weg voor president Donald Trump voor stappen zoals het intrekken van bepaalde handelsafspraken met de stadstaat.

China verhardde woensdag zijn houding, doorpakkend met een resolutie om een nationale veiligheidswet door te voeren in Hongkong, bedoeld om protesten tegen het Chinese gezag de kop in te drukken.

"Het is gewoon een extra zorg bovenop corona", zei Brian O'Reilly van de Italiaanse vermogensbeheerder Mediolanum. "Of er echt een handelsoorlog 2.0 komt? Ik denk dat zelfs als Trump een tweede termijn krijgt, ze terughoudend zullen zijn om dat pad te bewandelen."

Beleggers kijken uit naar de wekelijkse 'jobless claims', het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, voor een beter beeld hoe de arbeidsmarkt in de VS de historische schok van de coronaviruspandemie verwerkt. Het cijfer volgt om half drie en Deutsche Bank gaat uit van 2,1 miljoen nieuwe aanvragen, tegen 2,44 miljoen vorige week. Dat blijft een ongekend hoog cijfer.

Technologie-aandelen deden de afgelopen dagen een stap terug, terwijl andere sectoren die minder sterk hadden gepresteerd, een inhaalslag maakten. Trump zal naar verwachting donderdag de juridische bescherming beperken die sociale media- en andere internetplatforms momenteel genieten, meldden bronnen. Dit kan meer druk op internetaandelen geven.
 
Olie noteerde donderdag ook verdeeld. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 32,34 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,2 procent duurder werd op 35,02 dollar.
 
De euro/dollar noteerde op 1,1001. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1007 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0987 op de borden.

Bedrijfsnieuws

HP Inc zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 11 procent dalen, terwijl door de uitbraak van het coronavirus er een extra vraag naar laptops voor medewerkers was om vanuit huis te kunnen werken. HP verkocht 5 procent meer laptops, maar desktop computers en printers zagen de omzet met 23 en 19 procent dalen. HP verwacht een aangepaste winst per aandeel van 39 tot 45 cent in het lopende kwartaal, tegen een consensusverwachting van 47 cent. Het aandeel opent vermoedelijk 6,3 procent lager. 

News Corp stopt met het drukken van meer dan honderd Australische lokale en regionale kranten per eind juni. Zesendertig redacties worden opgeheven en 76 andere nieuwsbronnen zullen alleen nog online te lezen zijn. Het mediabedrijf reageert daarmee op marktbewegingen in het medialandschap die in gang werden gezet door de pandemie.

American Airlines schrapt 30 procent van de banen bij het management en op de administratie. De luchtvaartmaatschappij treft voorbereidingen om in te krimpen, nu de vraag naar vliegtickets is gedecimeerd door het coronavirus. De luchtvaartmaatschappij ziet wel signalen van aantrekkende vraag, nadat reisverboden en vrees voor besmettingen de luchtvaart in maart en april vrijwel geheel stillegden.

Twee buyouts in de zorgsector lijken twee van de slechtste investeringen van private equity in de afgelopen jaren te worden. Envision Healthcare, een uitzendbureau voor artsen, en TeamHealth Holdings, die in heel de VS medewerkers voor de spoedeisende hulp levert, werden in 2018 en 2017 gekocht door KKR en Blackstone voor respectievelijk 6 miljard en 3 miljard dollar. De coronaviruspandemie dreigt de deals nog minder succesvol te maken dan ze al waren.

Slotstanden

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag hoger. De Dow Jones index sloot 2,2 procent hoger op 25.548 punten. De S&P500 index steeg 1,5 procent naar 3.036,13 punten en technologie-index Nasdaq klom 0,8 procent tot 9.412 punten.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Futures

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico