Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 mei 2020 06:51

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 110 punten voor de Duitse DAX, een plus van 43 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 59 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag hoger na berichten over een groot stimuleringsplan van de EU en aanhoudend optimisme over de versoepeling van de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus.

De euro veerde op nadat de Europese Commissie meldde dat er een herstelfonds van 750 miljard euro komt om de economie van de EU-landen door de diepe recessie te loodsen die door de coronapandemie is veroorzaakt. Frankrijk en Duitsland hoopten op 500 miljard euro aan steun zonder terugbetalingsvoorwaarden, terwijl de vier zuinige landen Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Nederland, liever alleen leningen wilden zien.

"De omvang van het voorstel is duidelijk een steun voor risico-beleggingen in heel Europa", zei Oliver Blackburn van Janus Henderson Investors. "De volgende vraag is hoe snel het plan kan worden goedgekeurd en hoe snel het geld wordt uitgegeven."

De versoepeling van de beperkende maatregelen hielp aandelen die aan de reissector gerelateerd zijn, zoals luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus zoals TUI, verder omhoog. Ook banken profiteerden van het optimisme op de beurs.

"Het is goed om te zien dat het stokje van de technologiesector wordt doorgegeven aan de meer alledaagse sectoren", zei Chris Beauchamp van IG. "Anderen zullen misschien waarschuwen dat dit herstel van aandelen die zwaar verkocht zijn, mogelijk slechts van tijdelijk aard is."

Het Franse consumentenvertrouwen daalde in mei nog wat verder, maar bleef met een indexcijfer van 93 één punt boven de prognose. Het ondernemersvertrouwen was nog altijd historisch laag.

Voorzitter Christine Lagarde van de ECB zei woensdag dat het milde scenario van 5 procent economische krimp in de eurozone overboord kan, zodat we nu mogen rekenen op een daling van het bruto binnenlands product dit jaar met 8 tot 12 procent.
 
Bedrijfsnieuws

Sanofi gaat bijna het gehele belang van 20,6 procent in het Amerikaanse biotechbedrijf Regeneron Pharmaceuticals verkopen voor 11,7 miljard dollar, om met de opbrengst de innovatie en groei verder aan te jagen. Het aandeel Sanofi sloot vlak.

Commerzbank wil met achtergestelde obligaties tot 3 miljard euro ophalen om de buffers te versterken. Het aandeel steeg 3,7 procent. Ook andere banken lagen er goed bij. Zo steeg Deutsche Bank 4,7 4,5 procent en BNP Paribas zelfs 8,8 procent. ING werd 6 procent duurder.

Luchtvaartorganisatie IATA ziet de schuld van de luchtvaartsector wereldwijd oplopen met 120 miljard dollar dit jaar, tot 670 miljard. Beleggers waren optimistischer. Air France-KLM zag de koers 3 procent oplopen, terwijl Lufthansa een forse middagwinst van 7 procent inleverde en vlak sloot.

Autofabrikant Renault was spekkoper in Parijs, met een koerswinst van 17 procent, nadat de Franse president Emmanuel Macron de Franse auto-industrie 8 miljard euro steun toezegde.  
 
Euro STOXX 50          3.051,08 (+1,73%)
STOXX Europe 600       349,75 (+0,24%)
DAX                           11.657,69 (+1,33%)
CAC 40                        4.688,74 (+1,79%)
FTSE 100                    6.144,25 (+1,26%)
SMI                               9.716,52 (-1,16%)
AEX                                 528,96 (-0,44%)
BEL 20                        3.234,07 (+2,17%)
FTSE MIB                 17.910,25 (+0,28%)
IBEX 35                       7.174,50 (+2,44%)
 
AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het groen.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag ook al hoger, op optimisme dat de economie aantrekt en dat de autoriteiten mogelijk meer gaan stimuleren om het herstel te bespoedigen, ondanks een somber economisch rapport van de Federal Reserve.
 
De spanningen tussen de Verenigde Staten en China laaiden weer op en een nieuw rapport van de Federal Reserve liet zien hoe hard de Amerikaanse bedrijven geraakt zijn door de coronaviruspandemie, maar toch bleven beleggers optimistisch.

"Beleggers lijken bemoedigd door nieuws over vaccinaties of behandelingen tegen het coronavirus", dacht Brian Nick van Nuveen. "Gekoppeld aan recente indicaties dat april de bodem was voor de mondiale economie, betekent dit dat de cijfers slecht zijn, maar niet zo slecht als april".

Het Beige Book van de Federal Reserve over de toestand medio mei wees op sterke krimp van de Amerikaanse economie en massale werkloosheid, terwijl werkenden zich zorgen maken over hun gezondheid, moeilijk toegang krijgen tot kinderopvang, maar wel "ruimhartige werkloosheidsuitkeringen" ontvangen.

Beleggers bleven positief over signalen dat de Amerikaanse economie sneller dan verwacht aantrekt in verschillende delen van het land. Aantrekkende reserveringen in restaurants en en uitgaven aan hotels en vliegtickets vallen samen met een daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus.

De technologiesector drukte de indices, nadat de spanningen tussen Beijing en Washington over Hong Kong escaleerden. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken constateerde dat Hong Kong niet meer autonoom is, na de recente stappen van China die de zelfstandigheid van het financiële centrum ondermijnen. De stap kan leiden tot sancties tegen Beijing van Amerikaanse kant, waardoor de handelsoorlog tussen de twee landen weer kan oplaaien.
 
Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 2,7 procent.  

De olieprijs sloot 4,5 procent lager in New York op zorgen over een hernieuwde Amerikaans-Chinese handelsoorlog en vrees voor terugkerende productie in Rusland en de VS.  

Bedrijfsnieuws

Boeing kondigde aan bijna 7.000 medewerkers naar huis te sturen, bovenop 2.500 medewerkers die vrijwillig deelnemen aan een vertrekregeling. De vliegtuigbouwer moet drastisch afslanken nu de vraag naar nieuwe vliegtuigen is gekelderd, door de coronacrisis. Het aandeel sloot 3,4 procent hoger.

Amazon.com voert vergevorderde gesprekken voor de overname van technologiebedrijf Zoox.com, waarmee de e-commercegigant zijn positie in de markt voor autonoom rijden wil verstevigen. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Twitter daalde 3 procent, nadat het microblogplatform een aantal tweets van president Trump voorzag van een waarschuwing, omdat ze potentieel misleidende informatie bevatten. De president reageerde als door een wesp gestoken. "Twitter verstikt het vrije woord volledig en ik zal als president niet toestaan dat dit gebeurt!", meldde het Amerikaanse staatshoofd verbolgen op zijn Twitter-account.

Gilead Sciences werd 2,3 procent meer waard, nadat de farmaceut een tienjarige deal tekende om het immuno-oncologische geneesmiddel RCUS van Arcus Biosciences te ontwikkelen en te vermarkten. Het aandeel Arcus daale 19 procent in waarde.

Papa John's sloot 6 procent hoger, nadat de pizzaketen meldde dat de identieke omzet in Noord-Amerika tussen in april met bijna 27 procent is gestegen en in de afgelopen weken tot 24 mei zelfs met 33 procent.

S&P 500 index                   3.036,13 (+1,48%)
Dow Jones index            25.548,27 (+2,21%)
Nasdaq Composite           9.412,36 (+0,77%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld.

Nikkei 225                     21.649,47 (+1,1%)
Shanghai Composite      2.826,91 (-0,4%)
Hang Seng                    22.878,98 (-1,8%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1007. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0987 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0933 op de borden.
 
USD/JPY Yen   107,82
EUR/USD Euro  1,1007
EUR/JPY Yen   118,67

MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenvertrouwen - April (NL)
10:00 Consumenten- en ondernemersvertrouwen - Mei (Ita)
11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - Mei (eur)
11:30 Inflatie - Mei (Bel)
14:00 Inflatie - Mei vlpg. (Dld)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Economische groei - Eerste kwartaal 2e raming (VS)
14:30 Orders duurzame goederen - April (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen - April (VS)
17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal