Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 mei 2020 07:56

Corona raakt Lucas Bols stevig

Lucas Bols heeft in het afgelopen boekjaar de omzet en de resultaten onder druk zien staan, zoals ook werd verwacht, maar de brutomarge bleef op peil. Dit bleek uit de jaarcijfers van de destillateur, die eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis.

"Aangezien meer dan de helft van onze activiteiten horeca gedreven is, zal dit significante gevolgen hebben voor de omzet van Lucas Bols zolang de horecagelegenheden dicht blijven of open zijn met verminderde capaciteit en de distributeurs hun voorraden terugbrengen", liet de destillateur donderdagochtend weten.

"We nemen alle noodzakelijke maatregelen, waaronder het terugbrengen van de overheadkosten, het beperken van onze advertentie- en promotiekosten, en het strikt beheren van de kasstroom. Er zal geen interim dividend worden uitgekeerd in 2020 en er zal voor de gehele onderneming geen variabele beloning zijn over de eerste helft van 2020/21", voegde CEO Huub van Doorne daaraan toe.

Ervan uitgaande dat de horeca geleidelijk, markt per markt zal worden heropend, verwacht Lucas Bols een langzaam herstel van de business vanaf het tweede kwartaal van 2020/21, "al zullen de resultaten aanzienlijk lager zijn dan in het jaar daarvoor".

Resultaten

Lucas Bols boekte afgelopen boekjaar een omzet van 84,0 miljoen euro. Dat is een daling met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, of zelfs 4,7 procent op autonome basis. Daarmee was de omzetdaling exact gelijk aan de waarschuwing die de destillateur in april gaf.

Bij de wereldwijde merken daalde de omzet met 2,8 procent, terwijl de omzet van de regionale merken 5,4 procent lager was ten opzichte van vorig jaar.

In de opkomende markten daalde de omzet met 2 procent, terwijl die in West-Europa 4,5 procent lager was, vooral door de moeilijke retailmarkt in Frankrijk. In Noord-Amerika liet de omzet een daling van 5,8 procent zien ten opzichte van hoge vergelijkingscijfers vorig jaar in de VS toen de omzet met 20 procent steeg. Wel liet Lucas Bols zich positief uit over de sterke groei in China, waardoor de omzet in Azië-Pacific met 1,4 procent kon groeien.

De brutomarge steeg van 56,6 naar 56,7 procent. Hier had Lucas Bols vooraf gerekend op 56,5 procent.

De winst voor belasting, zo waarschuwde Lucas Bols al eerder, daalde van 15,7 miljoen naar 14,4 miljoen euro, een min van 8,5 procent op jaarbasis, of zelfs 14,6 procent autonoom.

Wel is de vrije operationele kasstroom verbeterd, van 11,8 miljoen naar 15,7 miljoen euro. Deze verbetering komt voornamelijk door een lager werkkapitaal, lagere belastingbetalingen in Frankrijk en lagere kapitaalinvesteringen.

Hoewel de 15,7 miljoen euro beter is dan een jaar eerder, zit de destillateur daarmee niet op de 17 tot 18 miljoen euro die "we eigenlijk van Bols verwachten", aldus analist Christophe Beghin van zakenbank Kempen. 

Geen dividend

Vanwege de omstandigheden besloot Lucas Bols eerder al om af te zien van een slotdividend. Ook zal er in december 2020 geen interim-dividend worden uitgekeerd. December 2019 kregen aandeelhouders nog een tussentijds dividend van 0,35 euro per aandeel. Een jaar eerder keerde Lucas Bols in totaal nog 0,60 euro per aandeel uit.

Toch meent de destillateur wel over voldoende liquiditeiten te beschikken om de crisis te doorstaan. Daarom zijn met de banken ook tijdelijke aanpassingen van de financieringsvoorwaarden overeengekomen.

De verhouding tussen nettoschuld en EBITDA was 3,9 per 31 maart 2020. Momenteel kijken de banken echter niet naar deze ratio, maar toetsen zij op EBITDA en liquiditeitsniveau.

"Ondanks de huidige crisissituatie hebben we er vertrouwen in dat we geleidelijk kunnen terugkeren naar een normalere situatie zodra de lockdownmaatregelen stapsgewijs per markt worden opgeheven", zei Van Doorne.

De acquisitie van Passoã zal naar verwachting begin december 2020 worden afgerond. Hiermee rekening houdend bedroeg de schuldratio op 31 maart 5,1.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke