Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 mei 2020 11:01

Beursupdate: Basic-Fit schiet omhoog op groen Damrak

De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,6 procent op 537,14 punten. 

De Europese beurzen traden in het voetspoor van Wall Street, dat woensdag flink hoger sloot vanwege optimisme over de signalen van een economisch herstel en plannen voor extra stimuleringsmaatregelen. De Amerikaanse beurzen bereikten niveaus die sinds begin maart niet meer werden gezien.  
 
"Er is overduidelijk sprake van een FOMO-rally, er heerst een angst om de boot te missen", aldus analist Michael Drummey van Mizuho Americas. "Beleggers zijn gefrustreerd dat ze de rally van de afgelopen dagen hebben gemist en deze frustratie lijkt alleen maar te groeien."

Drummey stelde dat beleggers wereldwijd de aandelen oppikken, die tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie juist van hand werden gedaan.

"Beleggers rekenen nog altijd op een snel en sterk herstel van de economie", zo stelde investment manager Simon Wiersma van ING. "Daarbij lijken zij hun aandacht te hebben verlegd van de snelle groeiaandelen, zoals IT, naar de achtergebleven cyclische aandelen."

Desondanks blijft de discussie volgens Drummey actueel of de keuze nu moet vallen op overgewaardeerde aandelen of op bedrijven die nog steeds de nodige uitdagingen ervaren vanwege een traag herstel. De analist sluit een "omvangrijke" terugval van de aandelenmarkten wereldwijd niet uit, omdat er nog veel economische onzekerheden zijn. 

"De manier waarop beleggers handelen, sluit niet aan op de economische onzekerheden die voor ons liggen", aldus de marktvorser. 

Bovendien zijn er onzekerheden over de relatie tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken kondigde vannacht aan dat de VS Hongkong niet langer meer zien als autonome regio, vanwege de inmenging door China. De beslissing maakt de weg vrij voor president Donald Trump om enkele maatregelen door te voeren, waaronder het intrekken van handelsovereenkomsten of het opleggen van sancties aan personen die de vrijheden van burgers in de regio in gevaar brengen.

"Beleggers maken zich zorgen of dit betekent dat er nieuwe handelsbarrières komen", aldus strateeg Chang Wei Liang van DBS Bank. "Er zal hier niet direct een oplossing voor komen, dus de kwestie zal beleggers bezighouden totdat er meer duidelijkheid komt over wat de Verenigde Staten van plan zijn met Hongkong", aldus Chang. 

"Bemoedigende cijfers over de afnemende verspreiding van het coronavirus hebben in een paar weken tijd geleid tot optimisme onder beleggers, dat sterker is dan de angst voor oplaaiende geopolitieke spanningen", aldus Wiersma. "We begrijpen het optimisme heel goed, maar maken ons na de scherpe herstelrally ook zorgen over de kwetsbaarheid van de aandelenmarkten."

ING stelde dat de winstverwachtingen van analisten voor dit jaar in veel gevallen te optimistisch zijn, wanneer deze afgezet worden tegen de diepste economische recessie in bijna honderd jaar. "Er wordt hoopvol, maar naar onze inschatting onterecht, op een V-vormig herstel ingezet. Wij verwachten dat het economische en winstherstel langer gaat duren dan de markt op dit moment inprijst", aldus Wiersma.

De Amerikaanse olieprijs stond vanochtend met een verlies van 3,0 procent onder druk. Woensdag daalde een future op een vat West Texas Intermediate al 4,5 procent tot 32,81 dollar. 

"De ondersteuning van de prijs door de nieuwste productieverlaging van de OPEC+ begint weg te ebben, nu er tot nu toe beperkt enthousiasme in Rusland is voor langere beperkingen van de productie", stelden analisten van Ritterbusch. 

Volgens de analisten kunnen ook Amerikaanse producenten van schalieolie hun productie binnenkort weer gaan opvoeren, wat vervolgens ook de olieprijs onder druk zal zetten. 

De euro/dollar noteerde op 1,0998. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0987 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0933 op de borden.

Vandaag staat het wekelijkse rapport over de Amerikaanse olievoorraden op de agenda. Daarnaast krijgen beleggers inzicht in de economische krimp in de VS in het tweede kwartaal, volgens een voorlopige raming.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met 5,9 procent. 

Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 1,9 procent. Het aandeel steeg in de afgelopen dagen nog flink.

In de AMX won Basic-Fit maar liefst 13,9 procent na de aankondiging dat sportscholen op 1 juli waarschijnlijk hun deuren weer mogen openen, in plaats van 1 september. KBC Securities sprak van opluchting voor Basic-Fit, terwijl ING stelde dat het inmiddels onwaarschijnlijk is dat de uitbater van fitnessclubs moet emitteren. Eurocommercial Properties en Altice Europe wonnen 4,7 tot 5,1 procent. 

Onder de kleinere aandelen won Sligro 9,9 procent. Lucas Bols won 2,7 procent na cijfers. Analisten zagen weinig verrassingen in de cijfers, nadat de destillateur eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas verloor 5,7 procent na het intrekken van het dividendvoorstel over 2019. 

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal