Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 mei 2020 17:53

AEX weer omhoog na twee verliesdagen

De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, door hernieuwd optimisme bij beleggers over een voorspoedig herstel van de economische crisis die is veroorzaakt door het coronavavirus.

De AEX sloot 1,8 procent hoger op 538,62 punten, de Midkap-index werd 1,6 procent duurder en de Smallcaps stegen ook anderhalf procent.

De Europese beurzen volgden donderdag in het gelid het voetspoor van Wall Street, dat woensdag flink hoger sloot na optimisme over het economisch herstel en extra stimuleringsmaatregelen. De Amerikaanse beurzen bereikten niveaus die sinds begin maart niet meer waren vertoond.  
   
"Het sentiment is ijzersterk", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. "Het gaat hoger en hoger."

Vermeulen zegt zich telkens weer te verbazen over de kracht van de markt. "Het coronavirus is er nog steeds. Maar we zijn wel uitgebroken en de weg naar 570 punten ligt open voor de AEX."

Basic-Fit schoot omhoog op het nieuws dat sportscholen eerder open mogen en ook Galapagos en Adyen boekten weer fraaie koerswinsten.
 
Intussen zijn er onzekerheden over de relatie tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken kondigde vannacht aan dat de VS Hongkong niet langer meer zien als autonome regio, vanwege de inmenging door China. DDat maakt de weg vrij voor president Donald Trump om enkele maatregelen door te voeren, waaronder het intrekken van handelsovereenkomsten of het opleggen van sancties aan personen die de vrijheden van burgers in de regio in gevaar brengen.

"Amerika stuurt ook 3.000 tot 5.000 Chinese studenten naar huis die zouden hebben gespioneerd", zei Vermeulen. 

De  schermutselingen tussen de economische grootmachten zullen niet leiden tot een militair conflict, verwacht hij, maar het zorgt voor onrust en dat is niet goed voor de beurs. "Maar misschien zijn we wel een beetje immuun aan het worden voor dit soort zaken."

De economische cijfers uit de Verenigde Staten waren slecht, en dat was ook de verwachting. De beurzen schrokken er in elk geval niet van. Een onverwachte stijging van de Amerikaansre olievoorraden, die net leek te zijn gestabiliseerd, had ook geen grote gevolgen voor de olieprijs. Olie werd iets goedkoper.

"Bemoedigende cijfers over de afnemende verspreiding van het coronavirus hebben in een paar weken tijd geleid tot optimisme onder beleggers, dat sterker is dan de angst voor oplaaiende geopolitieke spanningen", stelde investment manager Simon Wiersma van ING eerder op de dag. "We begrijpen het optimisme heel goed, maar maken ons ook zorgen over de kwetsbaarheid van de aandelenmarkten."
 
De euro/dollar noteerde op 1,1055. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0987 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0933 op de borden.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gaf voor de openingsbel op Wall Street een update van hoe de arbeidsmarkt in de VS de coronaviruspandemie verwerkt. Het cijfer van 2,1 miljoen aanvragen was conform de verwachting van analisten. Het is lager dan de 2,45 miljoen van vorige week, maar het blijft een schokkend hoog cijfer.

De orders voor duurzame goederen daalden in april zoals verwacht fors, met ruim 17 procent, na een vergelijkbare afname in maart. Ook de aanstaande woningverkopen daalden verder door de coronacrisis. De index daalde met 21,8 procent tot 69,0.

Het Amerikaanse ministerie van handel meldde nog dat de krimp van de economie in het eerste kwartaal iets groter uitvalt, namelijk 5,0 procent in plaats van 4,8 procent. De ergste klap komt echter in het tweede kwartaal, waarschuwde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een koerswinst van 5,3 procent, gevolgd door ASMI met 5,0 procent. Ook Adyen was weer in trek en steeg 4 procent tot 1.121 euro.

"Dat zijn toch stevige koersuitslagen", aldus Han Vermeulen.

Unibail-Rodamco-Westfield was een van de zeldzame verliezers met een daling van 1,9 procent. Het aandeel steeg in de afgelopen dagen nog flink.

Midkapper Basic-Fit won maar liefst 15 procent nadat premier Rutte liet weten dat sportscholen op 1 juli waarschijnlijk hun deuren weer mogen openen, in plaats van 1 september. KBC Securities was opgelucht voor Basic-Fit, terwijl ING het inmiddels onwaarschijnlijk acht dat de uitbater van fitnessclubs nieuwe aandelen moet uitgeven.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties en en telecomkabelbedrijf Altice Europe wonnen respectievelijk 4,9 en 3,3 procent.

Onder de kleinere aandelen blonk Sligro uit met een koerswinst van 14 procent. Ook B&S Group lag goed in de markt en werd 9 procent meer waard.

Lucas Bols won 1,2 procent na cijfers. Analisten zagen weinig verrassingen, nadat de destillateur eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis. Volgens Vermeulen zou grootaandeelhouder Nobel de rest van de aandelen nu voor een mooie prijs kunnen kopen.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas verloor 3 procent na het intrekken van het dividendvoorstel over 2019.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden rond sluitingstijd op het Damrak tot 0,5 procent hoger.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke