Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 mei 2020 08:07

AEX start vermoedelijk hoger aan handelsdag

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent.

Woensdag daalde de AEX index nog met 0,4 procent tot 528,96 punten. Daarmee was de index een dissonant in Europa, waar de koersenborden juist over de brede linie groen kleurden. Winstnemingen bij techfondsen trokken de hoofdindex van Beursplein 5 omlaag.

Wall Street zat woensdagavond overtuigend in de lift, op optimisme dat de economie aantrekt en dat de autoriteiten mogelijk meer gaan stimuleren om het herstel te bespoedigen, ondanks een somber economisch rapport van de Federal Reserve. De Dow Jones index won 2,2 procent. 

Het Beige Book van de Federal Reserve over de toestand van de Amerikaanse economie medio mei wees op sterke krimp in de meeste districten, massale werkloosheid en moeilijkheden voor werknemers om weer aan de slag te gaan, terwijl Amerikanen zich zorgen maken over hun gezondheid, moeilijk toegang krijgen tot kinderopvang, maar wel "gulle werkloosheidsuitkeringen" ontvangen.

Beleggers bleven echter positief dankzij signalen dat de Amerikaanse economie sneller dan verwacht aantrekt in verschillende delen van het land. Aantrekkende reserveringen in restaurants en uitgaven aan hotels en vliegtickets vallen samen met een daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. 

De technologiesector beperkte de winsten, nadat zorgen over spanningen tussen Beijing en Washington over Hongkong opliepen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo zei woensdag voor het Congres in Washington dat hij de stadstaat niet langer als autonoom bestempelt, na de recente stappen van China die de zelfstandigheid van het financiële centrum ondermijnen. Sancties worden door Washington overwogen.

De Amerikaanse president Donald Trump was daarnaast woedend op Twitter, dat waarschuwde voor mogelijk misleidende informatie bij de tweets Trump. 

“Republikeinen zijn van mening dat sociale mediaplatforms de stemmen van conservatieven volledig de mond snoeren. We zullen ze sterk reguleren of sluiten, zodat dit nooit meer kan gebeuren”, aldus Trump op Twitter. 

In Azië verloor de beurs in Hong Kong vanochtend 1,5 procent. Sydney en Tokio wonnen juist respectievelijk 1,3 en 1,8 procent. 

De Amerikaanse olieprijs stond vanochtend met een verlies van 3 procent onder druk. Woensdag daalde een future op een vat West Texas Intermediate al 4,5 procent tot 32,81 dollar. 

"De ondersteuning van de prijs door de nieuwste productieverlaging van de OPEC+ begint weg te ebben, nu er tot nu toe beperkt enthousiasme in Rusland is voor langere beperkingen van de productie", stelden analisten van Ritterbusch. 

Volgens de analisten kunnen ook Amerikaanse producenten van schalieolie hun productie binnenkort weer gaan opvoeren, wat ook de olieprijs onder druk zou zetten. 

Vandaag staat het wekelijkse rapport over de Amerikaanse olievoorraden op de agenda. Daarnaast krijgen beleggers inzicht in de economische krimp in de VS in het tweede kwartaal, volgens een voorlopige raming.

Bedrijfsnieuws

Lucas Bols heeft in het afgelopen boekjaar de omzet en de resultaten onder druk zien staan, zoals ook werd verwacht, maar de brutomarge bleef op peil. Ervan uitgaande dat de horeca geleidelijk, markt per markt zal worden heropend, verwacht Lucas Bols een langzaam herstel van de business vanaf het tweede kwartaal van 2020/21, "al zullen de resultaten aanzienlijk lager zijn dan in het jaar daarvoor".

Eurocommercial Properties heropende al zijn winkelcentra in Italië, Frankrijk en België en ziet bemoedigende bezoekcijfers sinds de beëindiging van de lockdown-maatregelen.

Het is goed nieuws voor Basic-Fit dat de sportscholen in Nederland eerder open mogen. Dit stelden analisten van Kepler Cheuvreux woensdagavond.

Martijn Gribnau wordt vanaf 15 augustus de nieuwe directievoorzitter van de Volksbank, na het vertrek van Maurice Oostendorp. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot woensdag 2,2 procent hoger op 25.548 punten. De S&P500 index steeg 1,5 procent naar 3.036,13 punten en tech-index Nasdaq klom 0,8 procent tot 9.412 punten.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal