Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 27 mei 2020 11:42

Valuta: dollar wint terrein en Chinese yuan onder druk

De dollar is ten opzichte van de Chinese yuan naar het hoogste punt in 9 maanden tijd opgelopen, nu door de plannen voor een nieuwe wetgeving voor Hongkong de spanning tussen Washington en Beijing verder oploopt en de dollar door valutapartijen gezien wordt als de veiligste optie.

"Later in de week krijgen we van de Amerikaanse president Donald Trump zijn reactie te horen op de zogeheten veiligheidswet die China voor  Hongkong in petto heeft", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen woensdag tegen ABM Financial News. "De dollar benadert ten opzichte van de yuan zijn hoogtepunt van 3 september vorig jaar, toen de dollar sloot op 7,1789 Chinese yuan", aldus de marktanalist.

Mevissen stond dinsdag ook stil bij uitspraken van de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, die vandaag aangaf dat een krimp van de economie van de eurozone sterker zal zijn dan eerder werd verwacht. Lagarde verwacht een krimp van 8 procent tot 12 procent. Eerder werd uitgegaan van een krimp met 5 procent.

De verslechterende omstandigheden hebben Frankrijk en Duitsland er recent toe gebracht een tweede steunpakket voor te stellen, maar dat stuitte op bezwaren van Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken. "De Europese Commissie zou vandaag met een alternatief plan naar buiten treden, waarbij een gift aan een land geen optie meer lijkt te zijn. Voor de euro en de dollar is dit naar ons idee woensdag het belangrijkste richtpunt", aldus Mevissen.

Met de Europese Centrale Bank die de situatie in de muntunie nauwlettend in de gaten houdt en alert blijft op een verslechtering daarvan, liggen verdere stimuleringsmaatregelen in het verschiet om prijsstabiliteit te bewerkstelligen. "We zijn er klaar voor te reageren op nieuwe data", aldus bestuurslid Isabel Schnabel in een gesprek met The Financial Times woensdag.

Mevissen zag de afgelopen dagen grondstofvaluta als de Australische dollar en de Nieuw-Zeelandse dollar aantrekken, nu ook de vraag naar grondstoffen zijn dieptepunt achter zich lijkt te hebben gelaten.

Het Franse consumentenvertrouwen over mei daalde ten opzichte van april nog wat verder, maar de bijbehorende index bleef met 93 een punt boven de prognose. Het ondernemersvertrouwen over mei herstelde licht, maar met 59 was het niveau nog altijd historisch laag.

De macro-economische agenda van de Verenigde Staten bevat voor woensdag geen data, mede door de viering van Memorial Day afgelopen maandag, waarmee verschillende macrocijfers één dag in de week opschuiven, waaronder de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 23 mei.

Wel verschijnt vanavond van de Federal Reserve het Beige Book in aanloop naar het rentebesluit over twee weken.

Naast Lagarde worden er nog vier optredens van prominenten verwacht. De eerste betreft één van de vice-president van de ECB Luis de Guindos voor de Spaanse Kamer van Koophandel. Nummer twee is voor de Britse premiers Boris Johnson die voor een comité verschijnt. De derde komt voor rekening van de voorzitter van de Federal Reserve van New York John Williams. De laatste betreft de voorzitter van de Fed van St. Louis James Bullard die een rede houdt op uitnodiging van het Howe Institute.

De euro noteerde woensdag 0,3 procent lager op 1,0949 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8909 Britse pond. Het Britse pond woensdag 0,4 procent lager en noteerde op 1,2288 dollar. De dollar noteerde 0,3 procent hoger op 7,1580 Chinese yuan. De dollar won vandaag 0,1 procent en noteerde daarmee op 107,6755 yen.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke