Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 27 mei 2020 11:24

Beursupdate: AEX houdt winsten niet vast

De Amsterdamse beurs wist woensdag de openingswinsten niet vast te houden en koerste licht lager. Rond half twaalf verloor de AEX 0,1 procent op 530,68 punten. 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management vonden in Europa vooral de financials de weg omhoog. Schutte merkte op dat de AEX lager koerste, omdat banken en verzekeraars niet zo zwaar in de Amsterdamse hoofdindex wegen als in andere Europese landen. "Dit is waarom de beurs van Spanje bijvoorbeeld vandaag ruim twee procent hoger koerst en ook de Franse Cac 40 anderhalf procent wint", legt de beleggingsadviseur uit. Schutte zag verder dat aandelen die het tijdens de crisis goed deden, waaronder Prosus, Adyen en Just Eat Takeaway.com, vandaag juist aan waarde inleverden. 

De AMX en de AScX vonden wel de weg omhoog, in lijn met de omringende beurzen.
Ook de Amerikaanse aandelenmarkten lijken vanmiddag hoger te gaan openen, nadat de Dow Jones-index op dinsdag al met meer dan 500 punten steeg. Restaurants, hotels en vliegtuigmaatschappijen zien hun boekingen weer langzaam aantrekken in de Verenigde Staten, terwijl het aantal nieuwe virusbesmettingen dagelijks afneemt.

Strateeg Steve Englander van Standard Chartered Bank merkte op dat beleggers aandelen opkopen die zij op het hoogtepunt van de coronacrisis juist van de hand deden. "Er is vertrouwen in de markt dat het ergste achter de rug is voor wat betreft de coronacrisis en dat het slechtste scenario, waarin de lockdown-maatregelen langer aanhouden, steeds minder waarschijnlijk lijkt", aldus Englander. 

Strateeg Daniel Gerard van State Street Global Markets merkte op dat de financiële markten nog steeds kwetsbaar lijken, waarbij beleggers nauwlettend de ontwikkelingen rond de pandemie en de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten in de gaten houden. 

"Het is al moeilijk zat om tijdens deze coronacrisis te handelen, omdat een herstel van de wereldeconomie niet geleidelijk zal verlopen", aldus Gerard. "Als daar ook nog eens een handelsoorlog bij komt, dan zal het herstel nog langer duren."

In Azië bleek het beeld verdeeld vanochtend, waarbij de ogen vooral uitgingen naar Hongkong, waar de beurzen inleverden na twee winstdagen op rij. De aandelenmarkten in Hongkong liggen flink onder druk, vanwege plannen van China om een nationale veiligheidswet op te leggen aan de stadstaat.

Gerard stelde dat het vooruitzicht op hernieuwde onrust in Hongkong bijdraagt aan de zorgen over de groei van enkele zwaargewichten in de Hang Seng-index, waaronder diverse financials en vastgoedontwikkelaars. 

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0953. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld op 1,0982. De olieprijzen liepen met 0,8 procent terug.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Franse consumentenvertrouwen verder daalde in mei, terwijl Franse ondernemers juist wat meer vertrouwen kregen. Beleggers kijken vandaag nog uit naar een toespraak van voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank en naar de Beige Book van de Federal Reserve.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Unibail-Rodamco-Westfield 7,9 procent. ABN AMRO won zelfs 8,2 procent. Prosus gaf juist 5,3 procent prijs en ook Galapagos kon met een min van 1,6 procent niet in het groen komen. 

In de AMX won Air France-KLM 5,8 procent, nadat het aandeel op dinsdag ook al flink steeg. Boskalis boekte 4,3 procent bij. De Nederlandse maritieme dienstverlener sleepte twee opdrachten in Finland in de wacht voor baggerwerkzaamheden ter waarde van 32 miljoen euro. Fugro trok 5,8 procent aan. De bodemonderzoeker heeft voor de oostkust van Afrika onderzoek gedaan naar een actieve onderwatervulkaan. 

Pharming leverde 1,5 procent in, ondanks dat Schroders zich nu ook als aandeelhouder heeft gemeld.

Onder de kleinere aandelen won Sif 5,5 procent, terwijl Avantium 2,2 procent verloor. 

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend