Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 27 mei 2020 12:25

Beursblik: cijfers Lucas Bols mogen niet meer verrassen

De jaarcijfers van Lucas Bols die later deze week worden gepubliceerd, zullen vermoedelijk niet heel erg meer verrassen. De destillateur waarschuwde eind april namelijk al voor tegenwind vanwege de coronacrisis.

"In het vierde kwartaal van 2019/20 begon COVID-19 de resultaten van Lucas Bols negatief te beïnvloeden, voornamelijk als gevolg van de geleidelijke sluiting van de horeca wereldwijd", stelde het bedrijf eind april.

Analisten van Kepler Cheuvreux besloten na deze waarschuwing om het koersdoel voor Lucas Bols stevig te verlagen van 17,50 naar 10,50 euro. Wel bleef het koopadvies behouden.

Analist Christophe Beghin van zakenbank Kempen verwacht na de waarschuwing aanstaande donderdag bij de jaarcijfers eigenlijk geen verrassingen meer. "Dat zou niet meer mogen." Hij zal met name letten op de verwachtingen die Lucas Bols zal afgeven.

Lucas Bols rekent voor het afgelopen boekjaar op een omzet van 84,0 miljoen euro. Dat zou een daling met 3,5 procent zijn ten opzichte van een jaar eerder.

De brutomarge zal vermoedelijk wel op peil blijven op 56,5 procent.

De winst voor belasting, zo waarschuwde Lucas Bols, daalde waarschijnlijk naar 14,4 miljoen euro, een min van 8,5 procent op jaarbasis.

Wel is de vrije operationele kasstroom "significant" verbeterd, voorziet de destillateur. Er wordt gerekend op 15,8 miljoen euro, 4 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Hoewel dat beter is dan een jaar eerder, zit de destillateur daarmee niet op de 17 tot 18 miljoen euro die "we eigenlijk van Bols verwachten", aldus Beghin. Maar goed, dat was voor het uitbreken van de coronacrisis.

Die verbetering van de vrije kasstroom is onder meer te danken aan het wegvallen van investeringen in het opknappen van het hoofdkantoor en een hoger operationeel resultaat, hoewel de stijging van dit resultaat tekortschiet op de verwachtingen als gevolg van de coronacrisis. 

Verder is Bols volgens de analist een zogeheten asset light business. Dat betekent relatief weinig noodzaak tot veel investeren. 

Aangezien Lucas Bols zich met name op de horeca richt, zal de omzet in het lopende eerste halfjaar naar verwachting van de destillateur ook "significant" worden beïnvloed zolang de horeca gesloten blijft. Inmiddels beginnen restaurants en cafés geleidelijk aan weer open te gaan, maar de vraag is hoe lang het zal duren voordat zij weer onder normale omstandigheden kunnen werken.

Lucas Bols heeft daarom ook maatregelen aangekondigd, waaronder het terugdringen van de overhead, minder promoties en een strikt beheer van het werkkapitaal.

Het voordeel van het bedrijfsmodel van Lucas Bols is volgens zakenbank Kempen dat de kosten ook grotendeels variabel zijn. Die schat Beghin op tweederde van de totale kosten, terwijl de overige kosten vast zijn. 

Ondanks deze grote component variabele kosten, zal het Bols niet lukken om de enorme terugval in de afzet te compenseren, meent de analist, ook omdat juist de activiteiten met de hoogste brutomarge door de coronacrisis worden geraakt, de zogeheten on trade, ofwel de horeca.

Het off trade kanaal, waaronder supermarkten en slijterijen vallen, is veel concurrerender en dus qua brutomarge iets minder interessant voor Bols. "Maar je hebt gelukkig daar nog wel omzet", merkte Beghin op. "Toch ligt het meest aantrekkelijke deel stil."

Een ander positief punt van het bedrijfsmodel is volgens de analist van Kempen dat Bols zelf over weinig voorraden beschikt. Flessen moeten weggooien omdat de houdbaarheidsdatum is bereikt of afwaarderen omdat de voorraden te hoog zijn opgelopen, dat hoeft de destillateur niet.

Geen dividend

Vanwege de omstandigheden besloot Lucas Bols af te zien van een slotdividend. Ook zal er in december 2020 geen interim-dividend worden uitgekeerd. December 2019 kregen aandeelhouders nog een tussentijds dividend van 0,35 euro per aandeel.

Toch meent de destillateur wel over voldoende liquiditeiten te beschikken om "deze ongekende tijden te doorstaan".

"We hebben afspraken gemaakt met de banken over tijdelijke aanpassingen aan de financieringsovereenkomsten om tijdens de COVID-19-crisis aan de bankconvenanten te voldoen. Dit reflecteert de voortdurende steun en commitment van de banken", meldde Lucas Bols eind april.

De deal met Remy Cointreau over Passoa zal nog eind dit jaar worden afgerond, verwacht Beghin. Niet voor niets dat Lucas Bols met de banken overeengekomen is dat tijdelijk niet meer naar de schuldratio zal worden gekeken, maar naar het operationeel resultaat. Toch is de analist wel degelijk benieuwd naar de schuldratio. "Hoewel die momenteel niet meer wordt gemeten, is het wel een teken aan de wand als die erg boven de oude voorwaarden ligt", zei de analist.

Omdat de markt waarin Lucas Bols zit maar beperkt groeit, heeft de destillateur volgens Beghin soms een overnamedeal nodig zoals die van Passoa. "Maar daar heeft Lucas Bols momenteel de financiële middelen niet voor."

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke