Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 27 mei 2020 15:45

Beursblik: beursnieuweling JDE Peet’s niet spotgoedkoop

De beursgang van JDE Peet's, waarmee koffiebedrijf Douwe Egberts in uitgebreide vorm terugkeert naar de Amsterdamse beurs, is niet spotgoedkoop. Dit stelt ABN AMRO dinsdag, op basis van een eerste vergelijking met sectorgenoten.  

JDE Peet's meldde dinsdag voorbeurs voor 2,25 miljard euro aan nieuwe en bestaande aandelen te willen plaatsen bij institutionele beleggers voor een prijs tussen 30,00 euro en 32,25 euro per stuk. De marktkapitalisatie van het koffiebedrijf zou dan uitkomen tussen 14,9 miljard en 16,0 miljard euro.

Daarmee zet het bedrijf zich in de markt aan de onderkant van de bandbreedte die begeleidende banken als de marktwaarde voor het koffiebedrijf zagen: gemiddeld 20 miljard euro, waarbij veel analisten een bandbreedte tussen 15,5 miljard en 24,5 miljard euro aanhielden, zoals het Financieele Dagblad vorige week meldde.

Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO, een bank die niet betrokken is bij de beursgang, komt op een marktkapitalisatie van 16,1 miljard euro na de geplande beursgang, als het aandeel wordt geprijsd aan de bovenkant van de bandbreedte op 32,25 euro, inclusief de overtoewijzingsoptie. Met een schuld van 6,5 miljard euro levert dat een ondernemingswaarde op van 22,6 miljard euro, wat 15 keer het EBITDA-resultaat en 18 keer het EBIT-resultaat over 2019 is.

Dat is een hogere waardering dan het gemiddelde voor de voedingssector, waar de ondernemingswaarde 'multiples' kent van 13 keer EBITDA en 16 keer EBIT.

In dat licht is Douwe Egberts dus "niet spotgoedkoop", concludeert Vos. Vergeleken met een voedingsreus als Nestlé is Douwe Egberts wel goedkoper: de Zwitserse verkoper van Nespresso-cups en vele andere levensmiddelen kent EBITDA en EBIT-multiples van 18 en 22.

Dat verschil is volgens Vos ook wel begrijpelijk, gezien de grotere staat van dienst van Nestlé.

Dat de begeleidende banken optimistischer waren, komt deels doordat zij het aandeel zo duur mogelijk willen verkopen voor de klant, terwijl beleggers natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk instappen. "Dat spanningsveld is er altijd", aldus Vos.

Bij de beursgang worden nieuwe aandelen verkocht, en aandelen van de huidige grootaandeelhouders Mondelez en JAB. Deze twee entiteiten blijven na de beursgang de grootste aandeelhouders, merkte Vos op. Net als Mondelez verkoopt JAB vanuit de ene hand voor ruim 750 miljoen euro aan stukken, maar met de andere hand - op het niveau van JAB Holding, heeft de tweede verkopende aandeelhouder zich verplicht om voor 300 miljoen euro nieuwe aandelen te kopen, als 'hoeksteeninvesteerder' bij de beursgang. Ook de investeringsfondsen Fidelity en Soros steken flinke bedragen in het bedrijf.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 7, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Steun en Weerstand

juli 7, 2020

Tesla trekt shorts vacuüm | 7 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven