Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 26 mei 2020 07:47

AEX zet opmars voort

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent.

Maandag startte de AEX al overtuigend aan de handelsweek. Ondanks het achterwege blijven van impulsen uit Wall Street en Londen, waar de beurzen gesloten bleven, koerste de index 1,6 procent hoger naar 532,82 punten. Ten opzichte van een jaar geleden staat de index nu op een verlies van slechts 2,6 procent.

Een positieve Ifo-index over het Duitse ondernemersvertrouwen ondersteunde maandag het sentiment. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ergste achter de rug in de grootste economie van de eurozone, maar is er geen sprake van een zogeheten V-vormig herstel.

Groeicijfers uit Duitsland bevatten maandag geen verrassingen. De krimp van 2,2 procent in het eerste kwartaal bleef ook in een definitieve lezing staan. Na de terugval van 0,1 procent op kwartaalbasis in het vierde kwartaal is de Duitse economie nu officieel in een recessie beland. De echte economische impact van Covid-19 zal evenwel pas in het cijfer over het lopende kwartaal tot uiting komen.

In Azië is het sentiment vanochtend opperbest. Tokio, Sydney en Hongkong winnen ruim 2 procent.

Het sentiment krijgt onder meer een duwtje in de rug doordat in Japan de noodtoestand vanwege Covid-19 is beëindigd. Het vergrijsde land werd geconfronteerd met opvallend weinig besmettingen en doden. Medici wijzen als verklaring onder meer op de afstandelijke omgangsvormen en het lage percentage van inwoners met overgewicht.

“Naarmate meer economieën zich openstellen [...] zien beleggers licht aan het einde van de tunnel”, merkte marktstrateeg Kerry Craig van JPMorgan op. Dit leidt tot een fors herstel op de aandelenmarkten, ondanks een opleving  van de spanningen tussen Amerika en China, voegde hij toe.

Olie en goud

Futures op een vat West Texas Intermediate koersten vanochtend in Azië 3,5 procent hoger op 34,38 dollar. Maandag was er geen handel in de future vanwege de viering van Memorial Day in Amerika.

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend stabiel op 1,0919. De prijs van goud laat een ander beeld zien dan de relatieve rust op het valuta-front. Goud koerst op een niveau van 1.734 dollar per ounce kort onder de hoogste stand ooit, neergezet in 2012. In een jaar tijd is de waarde van goud in dollars gemeten nu 32 procent gestegen.

Goud keert geen dividend uit en brengt opslagkosten met zich mee. Beleggers die het ongekende verruimende monetaire beleid van centrale banken echter niet vertrouwen, kiezen momenteel toch voor het edelmetaal, dat niet kan worden bijgedrukt of uit niets gecreëerd en daardoor een bescherming biedt tegen inflatie.

Vandaag hebben beleggers onder meer oog voor de vrijgave van de Case Shiller huizenprijzenindex, het Duitse en het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de Amerikaanse nieuwe woningverkopen.

Bedrijfsnieuws

Beter Bed wil proberen de terugbetaling van een lening aan enkele grootaandeelhouders uit te stellen, vanwege onzekerheid over de coronacrisis. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag.

Slotstanden Wall Street van vrijdag

De S&P 500 steeg vrijdag 0,2 procent op 2.955 punten. De Dow Jones index daalde fractioneel tot 24.465 punten en de Nasdaq won 0,4 procent op een slot van 9.325 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS