Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 26 mei 2020 07:47

AEX zet opmars voort

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent.

Maandag startte de AEX al overtuigend aan de handelsweek. Ondanks het achterwege blijven van impulsen uit Wall Street en Londen, waar de beurzen gesloten bleven, koerste de index 1,6 procent hoger naar 532,82 punten. Ten opzichte van een jaar geleden staat de index nu op een verlies van slechts 2,6 procent.

Een positieve Ifo-index over het Duitse ondernemersvertrouwen ondersteunde maandag het sentiment. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ergste achter de rug in de grootste economie van de eurozone, maar is er geen sprake van een zogeheten V-vormig herstel.

Groeicijfers uit Duitsland bevatten maandag geen verrassingen. De krimp van 2,2 procent in het eerste kwartaal bleef ook in een definitieve lezing staan. Na de terugval van 0,1 procent op kwartaalbasis in het vierde kwartaal is de Duitse economie nu officieel in een recessie beland. De echte economische impact van Covid-19 zal evenwel pas in het cijfer over het lopende kwartaal tot uiting komen.

In Azië is het sentiment vanochtend opperbest. Tokio, Sydney en Hongkong winnen ruim 2 procent.

Het sentiment krijgt onder meer een duwtje in de rug doordat in Japan de noodtoestand vanwege Covid-19 is beëindigd. Het vergrijsde land werd geconfronteerd met opvallend weinig besmettingen en doden. Medici wijzen als verklaring onder meer op de afstandelijke omgangsvormen en het lage percentage van inwoners met overgewicht.

“Naarmate meer economieën zich openstellen [...] zien beleggers licht aan het einde van de tunnel”, merkte marktstrateeg Kerry Craig van JPMorgan op. Dit leidt tot een fors herstel op de aandelenmarkten, ondanks een opleving  van de spanningen tussen Amerika en China, voegde hij toe.

Olie en goud

Futures op een vat West Texas Intermediate koersten vanochtend in Azië 3,5 procent hoger op 34,38 dollar. Maandag was er geen handel in de future vanwege de viering van Memorial Day in Amerika.

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend stabiel op 1,0919. De prijs van goud laat een ander beeld zien dan de relatieve rust op het valuta-front. Goud koerst op een niveau van 1.734 dollar per ounce kort onder de hoogste stand ooit, neergezet in 2012. In een jaar tijd is de waarde van goud in dollars gemeten nu 32 procent gestegen.

Goud keert geen dividend uit en brengt opslagkosten met zich mee. Beleggers die het ongekende verruimende monetaire beleid van centrale banken echter niet vertrouwen, kiezen momenteel toch voor het edelmetaal, dat niet kan worden bijgedrukt of uit niets gecreëerd en daardoor een bescherming biedt tegen inflatie.

Vandaag hebben beleggers onder meer oog voor de vrijgave van de Case Shiller huizenprijzenindex, het Duitse en het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de Amerikaanse nieuwe woningverkopen.

Bedrijfsnieuws

Beter Bed wil proberen de terugbetaling van een lening aan enkele grootaandeelhouders uit te stellen, vanwege onzekerheid over de coronacrisis. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag.

Slotstanden Wall Street van vrijdag

De S&P 500 steeg vrijdag 0,2 procent op 2.955 punten. De Dow Jones index daalde fractioneel tot 24.465 punten en de Nasdaq won 0,4 procent op een slot van 9.325 punten.

De Aandeelhouder TV

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

Herstel euro in verschiet

maart 2, 2021

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASMI na goede cijfers

maart 2, 2021

Heineken geeft duur rondje | 2 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

 • 17:30

  TA van Edward Loef – Drie aandelen, erop of eronder?

 • 08:16

  Rentestijging zorgt voor paniek op aandelenmarkten

 • 17:34

  TA van Edward Loef – Even twitteren… Koersdoel bereikt

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
02 mrt 16:56 Redactie

De Beleggingstips van Nico Inberg

02 mrt 16:40 Nico Inberg

PostNL: Dividendkoningin

02 mrt 09:34 Bas Heijink

TA AEX: Dubbele ‘evening star’