Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 25 mei 2020 12:23

Europese beurzen hoger rond middaguur

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur hoger, waarbij sprake is van een relatief rustige handelsdag nu Londen en New York de deuren gesloten houden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent tot 343,18 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,9 procent op 11.285,68 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,3 procent op 4.504,43 punten.
 
Optimisme over de heropening van de economieën stut het sentiment. Plannen van Beijing om een nieuwe veiligheidswet in te voeren in Hongkong zorgen daarentegen voor oplopende spanningen tussen China en de VS.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Robert O'Brien zei zondag dat Washington waarschijnlijk sancties aan China zal opleggen als Beijing de veiligheidswet goedkeurt. Hij waarschuwde tevens dat dit ertoe zou kunnen leiden dat inwoners en bedrijven de stadstaat ontvluchten, wat het einde zou kunnen betekenen van Hongkong als financieel centrum. "Een reden dat ze naar Hongkong kwamen, is omdat daar sprake is van een rechtsstaat, vrij ondernemerschap en een kapitalistisch systeem met democratische verkiezingen", zei hij.

China zei ondertussen dat de VS moeten stoppen met hun 'wensdenken' dat het China kan dwingen te veranderen.

Beleggers zijn "behoedzaam", zei marktanalist Stephen Innes van AxiCorp. "Handelaren in Hongkong zien zich geconfronteerd met een tweede daling in 2020." Zij vrezen nieuwe rellen en het verlies van banen als banken en andere grote instellingen Hongkong de rug toekeren.

Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat de Duitse economie het eerste kwartaal met 2,2 procent op kwartaalbasis is gekrompen, wat na een bescheiden teruggang van 0,1 procent in het vierde kwartaal, betekent dat de economische motor van de eurozone technisch in een recessie is beland. De echte impact van de coronacrisis moet echter nog zichtbaar worden.

Verder herstelde de Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in mei iets, waarbij vooral het toegenomen vertrouwen in de toekomst opviel. De index die de verwachtingen weergeeft, kwam in mei uit op 80,1, wat een flinke stijging was ten opzichte van de 69,4 in april.

De euro/dollar noteerde op 1,0904. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0902 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0900 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Bayer steeg 8,3 procent, nadat Bloomberg meldde dat het Duitse bedrijf op het punt staat 50.000 tot 85.000 rechtszaken te schikken omtrent zijn onkruidverdelger Roundup. Het middel zou kankerverwekkend zijn. Volgens de bronnen zijn de deals echter nog niet ondertekend.

Novo Nordisk verloor 0,7 procent, terwijl BMW circa 1,5 procent daalde.

Softwaregigant SAP steeg 3,4 procent.

Volkswagen steeg 0,3 procent. Een Duitse rechter oordeelde dat de Duitse autofabrikant een klant, die het slachtoffer is van de dieselaffaire, moet compenseren. Met deze uitspraak op zak zullen vermoedelijk ook andere bezitters van een 'sjoemeldiesel' van Volkswagen zich melden voor een compensatie.

De alliantie tussen Renault en Nissan zal deze week miljarden aan kostenbesparingen aankondigen. Nissan wil de productiecapaciteit met nog eens een miljoen voertuigen verlagen, meldden bronnen bekend met de situatie. Het aandeel Renault steeg 1,4 procent.

Futures Wall Street

Wall Street is maandag gesloten vanwege Memorial Day.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 2.955,45 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 24.465,16 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 9.324,59 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke

09 jul 08:59 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met “langer lager”

08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR