Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 25 mei 2020 19:00

Europese beurzen geinspireerd door sterke Ifo index

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 1,5 procent hoger op 345,18 punten. De Duitse DAX liet een winst zien van 2,9 procent op een slot van 11.391,28 punten en de Franse CAC 40 eindigde 2,2 procent in de plus bij een stand van 4.539,91 punten. 

Het was een handelsdag met weinig impulsen omdat de Verenigde Staten hun gesneuvelde militairen herdenken op Memorial Day en er daarom niet werd gehandeld op Wall Street. Ook in Londen bleef de beurs gesloten vanwege een bank holiday.

Een positieve Ifo index over het Duitse ondernemersvertrouwen ondersteunde het sentiment. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ergste achter de rug in de grootste economie van de eurozone, maar is er geen sprake van een zogeheten V-vormig herstel.

"Het dieptepunt [van de coronacrisis] lijkt nu achter ons te liggen en er is zelfs kans op een kortstondige opleving in de komende maanden. Maar de zeer lage stand van de Ifo index en het feit dat de schade van de afgelopen twee maanden de toekomstige groei zal beperken laten er geen twijfel over bestaan dat dit geen V is", aldus de econoom.

De Ifo index verbeterde van 74,3 in april naar 79,5 deze maand. Dat was beter dan verwacht. Ook de verwachtingsindex kende met 80,1, van 69,4 in april, een behoorlijk herstel.

BBP-cijfers uit Duitsland bevatten maandag geen verrassingen. De krimp van 2,2 procent in het eerste kwartaal bleef ook in een definitieve lezing staan. Na de teruggang van 0,1 procent op kwartaalbasis in het vierde kwartaal is de Duitse economie in een recessie beland.

De komende handelsdagen zullen beleggers letten op de ontwikkelingen rond de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China, en de oplaaiende onrust in Hongkong na de Chinese veiligheidswet die vorige week werd aangenomen.

Toch blijven de beurzen volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank enigszins optimistisch nu economieën wereldwijd heropenen na de lockdowns door de corona-uitbraak, en vanwege de hoop op meer monetaire en fiscale stimulering.

De olieprijs noteerde maandag licht hoger in de elektronische handel. De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0896.

Bedrijfsnieuws

Bayer sloot maandag 7,8 procent hoger nadat persbureau Bloomberg meldde dat het Duitse chemieconcern een nieuwe schikking heeft getroffen rond zijn verdelgingsmiddel Roundup. Het middel zou kankerverwekkend zijn en in de VS lopen daarom tal van rechtszaken.

Deutsche Lufthansa heeft een deal gesloten met de Duitse overheid voor een steunpakket tot 9 miljard euro. Berlijn bouwt daarmee  een tijdelijk belang op in de luchtvaartmaatschappij dat kan oplopen tot ruim 25 procent. Het aandeel won 7,5 procent.

Sectorgenoot Air France-KLM won 4,6 procent.

Volkswagen steeg een bescheiden 0,1 procent. Een Duitse rechter oordeelde dat de Duitse autofabrikant een klant, die het slachtoffer is van de dieselaffaire, moet compenseren. Met deze uitspraak op zak zullen vermoedelijk ook andere bezitters van een 'sjoemeldiesel' van Volkswagen zich melden voor compensatie.

De alliantie tussen Renault en Nissan zal deze week vermoedelijk miljarden aan kostenbesparingen aankondigen. Nissan wil de productiecapaciteit met nog eens een miljoen voertuigen verlagen, meldden bronnen bekend met de situatie. Het aandeel Renault steeg 4,4 procent.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke