Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 25 mei 2020 10:26

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam

De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend hoger. Rond de klok van half elf won de AEX 0,8 procent op 528,29 punten.

De meeste Europese en Aziatische beurzen vonden vanochtend de weg omhoog, met uitzondering van de beurzen in Hongkong waar de verkoopgolf aanhield. De Britse en Amerikaanse aandelenmarkten blijven vandaag gesloten in verband met een feestdag.

Volgens strateeg Kerry Craig van JP Morgan Asset Management was er vanochtend optimisme over de heropening van de wereldwijde economie, dat werd aangejaagd door "bemoedigende signalen" zoals toegenomen mobiliteit en restaurantboekingen.

"Je merkt dat de beperkingen als gevolg van het coronavirus afnemen", zo merkte ook investmentmanager Simon Wiersma van ING op. "Vooralsnog geven de dalende IC-opnames vertrouwen dat het virus op zijn retour is en de lockdown-maatregelen verder versoepeld kunnen worden. Dat is goed voor de economie", aldus Wiersma.

Toch zijn er volgens Craig ook redenen om terughoudend te blijven, bijvoorbeeld vanwege de onzekerheid over de snelheid waarin de wereldwijde situatie zal normaliseren. Bovendien sluit de strateeg verdere neerwaartse bijstellingen in de voorziene bedrijfswinsten niet uit en zullen de toegenomen spanningen tussen China en handelspartners als de Verenigde Staten en Australië de beurzen niet in de kaart spelen.

Craig verwacht dat wrijving tussen China en de VS opnieuw voor een volatiele week kunnen zorgen, vooral in Azië. "Iedere druk die wordt uitgevoerd op China, dreunt door in de regio", aldus Craig.

Op zondag riep de Chinese minister van buitenlandse zaken, Wang Yi, nog op tot meer samenwerking met de VS en waarschuwde dat Amerikaanse politici de relatie tussen China en de VS op het spel zetten, waardoor een nieuwe Koude Oorlog kan ontstaan.  

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,0890.

De olieprijs koerste 0,8 procent hoger. De olieprijs is in mei nu bijna 80 procent gestegen vanwege het groeiende optimisme over de productie-inperkingen van OPEC+, de afgenomen schalieproducte in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar brandstof nu coronamaatregelen wereldwijd worden versoepeld en consumenten weer vaker naar buiten gaan.

De macro-economische agenda is vandaag bescheiden gevuld. Wel hadden beleggers oog voor de vrijgave van de definitieve economische groei in Duitsland het afgelopen kwartaal. Er bleek een krimp van 2,2 procent te zijn geweest op kwartaalbasis, wat na een bescheiden teruggang van 0,1 procent in het vierde kwartaal, betekent dat de economische motor van de eurozone technisch in een recessie is beland. De echte impact van de coronacrisis zal dan ook nog eens in het cijfer over het lopende kwartaal tot uiting komen.

Verder herstelde de Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in mei iets, waarbij vooral het toegenomen vertrouwen in de toekomst opviel. De index die de verwachtingen weergeeft, kwam in mei uit op 80,1, wat een flinke stijging was ten opzichte van de 69,4 in april.

Stijgers en dalers

Adyen koerste met een winst 4,4 procent tot de hoogste stand ooit. De koers van het fintechbedrijf is in 2020 al meer dan 60 procent gestegen en het aandeel is daarmee het best presterende fonds op Beursplein 5.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield won 4,8 procent. DSM noteerde onderaan met een verlies van 1,0 procent.

In de AMX wonnen Basic-Fit en Eurocommercial Properties respectievelijk 3,8 procent en 3,0 procent. Altice Europe verloor 2,5 procent.

Onder de kleinere aandelen won Accell 4,7 procent. NIBC verloor 1,4 procent.

Value8 won 1,1 procent. Kersten Hulpmiddelen en grootaandeelhouder Value8 zijn met curatoren in gesprek over de doorstart van Hulpmiddelencentrum, dat begin april dit jaar failliet werd verklaard.

De Aandeelhouder TV

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke

09 jul 08:59 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met “langer lager”

08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR