Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 25 mei 2020 07:54

AEX start vermoedelijk hoger aan handelsweek

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. 

Afgelopen week steeg de AEX al 4,8 procent op weekbasis op een slotstand van 524,38 punten. Het sentiment kreeg onder meer een forse duw in de rug door optimisme dat de coronacrisis over zijn hoogtepunt heen is. 

In Europa en de Verenigde Staten worden maatregelen versoepeld en er zijn positieve geluiden over behandelingen en vaccins tegen Covid-19, wat beleggers hoop geeft dat de mondiale economie snel kan beginnen aan een herstel. 

Daar staat angst voor een tweede besmettingsgolf tegenover, net als de toenemende spanningen tussen de VS en China, die afgelopen week verder oplaaiden door een Chinese ‘veiligheidswet’ waarmee de onafhankelijkheid van Hongkong in het geding komt.

Oppositie voeren in Hong Kong wordt door de nieuwe wet een stuk moeilijker. Vorig jaar was de voormalige Britse kroonkolonie nog het toneel van maandenlange gewelddadige demonstraties, nadat de pro-Chinese regering in Hongkong strengere veiligheidswetten aankondigde. 

De Amerikaanse president Donald Trump gooide eind vorige week olie op het vuur door aan te geven de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden en te dreigen met sancties. Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis bevolkten betogers dit weekend weer de straten van het centrum van Hongkong. 

Ondanks alle onzekerheid in de wereld blijven beleggers vertrouwen op de helpende hand van de Federal Reserve. Voorzitter Jerome Powell zei begin vorige week nog dat de Fed genoeg munitie heeft om het monetaire beleid verder te verruimen, waaronder een wijziging in de strategie voor de aankoop van obligaties. Hij waarschuwde beleggers om niet tegen de Amerikaanse economie te wedden.

De ontwikkelingen rondom het coronavirus, de relatie tussen Amerika en China en het beleid van centrale banken zullen ook deze week vermoedelijk het marktsentiment bepalen. Vandaag ligt evenwel naar verwachting een relatief rustige dag in het verschiet, omdat Wall Street en Londen de deuren gesloten houden vanwege respectievelijk Memorial Day en een bank holiday.

Ook de Amerikaanse indices noteerden afgelopen week op weekbasis ruim in de plus, aangejaagd door de hoop op een coronavaccin en economisch herstel nu alle 50 Amerikaanse staten hun lockdownmaatregelen hebben versoepeld.

De coronacrisis trekt evenwel diepe sporen in de Amerika economie. De werkloosheid kan volgens zakenbank Goldman Sachs oplopen naar 25 procent en dit weekend werd onder meer bekend dat het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz faillissement heeft aangevraagd. 

De autoverhuurder deed bij de rechtbank in Wilmington in Delaware een zogeheten Chapter 11-aanvraag, waarmee het hoopt via een reorganisatie een doorstart te maken.

Sinds de corona-uitbraak en de daaropvolgende lockdownmaatregelen staan bijna 700.000 auto's uit de verhuurvloot van Hertz stil. Al voor de virusuitbraak had Hertz het moeilijk, door de concurrentie van rivalen als Avis Budget Group, maar ook taxidiensten als Uber en Lyft. De onderneming telde tot voor kort bijna 40.000 werknemers.

Azië en olie

In Azië was vanochtend de Hang Seng index in Hong Kong de dissonant met een verlies van 1 procent. Vrijdag verloor de index al 5,6 procent. De andere beurzen noteren echter in het groen, met winsten die oplopen tot 1,5 procent voor de beurzen in Tokio en Sydney.

Op weekbasis steeg de Amerikaanse olieprijs afgelopen week bijna 12 procent op 33,25 dollar. In de Aziatische handel vanochtend steeg de future op een vat West Texas Intermediate met een procent verder. 

De olieprijs is in mei nu bijna 80 procent gestegen vanwege het groeiende optimisme over de productie-inperkingen van OPEC+, de afgenomen schalieproducte in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar brandstof nu coronamaatregelen wereldwijd worden versoepeld en consumenten weer vaker naar buiten gaan.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,0890.

De macro-economische agenda is vandaag bescheiden gevuld. Wel hebben beleggers oog voor de vrijgave van de definitieve economische groei in Duitsland het afgelopen kwartaal. 

Uit een voorlopig cijfer bleek al een krimp van 2,2 procent op kwartaalbasis, wat na een bescheiden teruggang van 0,1 procent in het vierde kwartaal, betekent dat de economische motor van de eurozone technisch in een recessie is beland. De echte impact van de coronacrisis zal dan ook nog eens in het cijfer over het lopende kwartaal tot uiting komen.

Bedrijfsnieuws

Fugro ontving 17,3 miljoen dollar uit de verkoop van een belang van 30 procent in Huawei Marine Networks door Global Marine Group. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,2 procent op 2.955 punten. De Dow Jones index daalde fractioneel tot 24.465 punten en de Nasdaq won 0,4 procent op een slot van 9.325 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke