Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 25 mei 2020 17:50

AEX goedgeluimd na sterke Ifo index

De Amsterdamse beurs is de week optimistisch begonnen. Op een slot van 532,82 punten, steeg de AEX 1,6 procent.

Het was evenwel een handelsdag met weinig impulsen omdat de Verenigde Staten hun gesneuvelde militairen herdenken op Memorial Day waardoor er niet gehandeld wordt op Wall Street.

Een positieve IFO-index over het Duitse ondernemersvertrouwen ondersteunde maandag het sentiment. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ergste achter de rug in de grootste economie van de eurozone, maar is er geen sprake van een zogeheten V-vormig herstel.

"Het dieptepunt [van de coronacrisis] lijkt nu achter ons te liggen en er is zelfs kans op een kortstondige opleving in de komende maanden. Maar de zeer lage stand van de IFO-index en het feit dat de schade van de afgelopen twee maanden de toekomstige groei zal beperken, laten er geen twijfel over bestaan dat dit geen V is", aldus de econoom.

De IFO-index verbeterde van 74,3 in april naar 79,5 deze maand. Dat was beter dan verwacht. Ook de verwachtingsindex kende met 80,1, van 69,4 in april, een behoorlijk herstel.

BBP-cijfers uit Duitsland bevatten maandag geen verrassingen. De krimp van 2,2 procent in het eerste kwartaal bleef ook in een definitieve lezing staan. Na de terugval van 0,1 procent op kwartaalbasis in het vierde kwartaal is de Duitse economie in een recessie beland.

Ook de rest van de week staan er graadmeters over het mondiale ondernemers- en consumentenvertrouwen op de macro-agenda. Donderdag verschijnt die voor de eurozone. Ook hier verwacht hoofdeconoom Luc Aben bij Van Lanschot Kempen een opleving zoals bij de IFO-index. Volgens Aben speelt hierbij "de voorzichtige versoepeling van de sociale beperkingen in de afgelopen weken een rol."

Beleggers zullen verder ook aandacht hebben voor de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Aben hoopt dat de relatie niet verder verslechtert.

"Het aannemen van de [Hongkong] wetgeving in het Nationaal Volkscongres kan voor verdere escalatie van de spanningen zorgen en een mogelijke bedreiging voor het gesloten handelsakkoord", aldus de econoom.

De olieprijs noteerde maandag licht hoger in de elektronische handel. De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,0896.

Stijgers en dalers

Unibail-Rodamco-Westfield was koploper in de AEX, met een winst van 7,8 procent. Het aandeel is in de afgelopen drie maanden ruim 60 procent in waarde gedaald.

Ook Galapagos en Randstad deden maandag goede zaken, met winsten van respectievelijk 4,9 en 4,3 procent. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen zei voor de camera van ABM Financial News dat Galapagos voor beleggers die risico durven nemen een prachtig aandeel is.

ABN AMRO was hekkensluiter in de hoofdindex en leverde 0,9 procent in. Verder was het aantal verliezers beperkt.

In de AMX wonnen Basic-Fit en Eurocommercial Properties respectievelijk 6,9 procent en 7,0 procent. Altice Europe verloor 1,1 procent, net als Vopak. Verder waren er in de Midcap weinig dalers.

Onder de kleinere aandelen won Vastned 6,0 procent en Wereldhave 5,7 procent. Avantium nam gas terug na de recent forse stijging van het aandeel en sloot maandag 5,2 procent in het rood.

Value8 won 2,5 procent. Kersten Hulpmiddelen en grootaandeelhouder Value8 zijn met curatoren in gesprek over de doorstart van Hulpmiddelencentrum, dat begin april dit jaar failliet werd verklaard.  

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke