Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - zondag, 24 mei 2020 15:05

Drukke macro-economische week in aantocht

We starten maandag weer een drukke macro-economische week met groeicijfers, inflatiegegevens, data rond het economische sentiment en meer, allemaal in het teken van de coronacrisis. 

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 5,3 miljoen besmettingsgevallen, waarvan ruim 30 procent in de Verenigde Staten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het nieuwe epicentrum in Zuid-Amerika, met bijna 348.000 coronagevallen in Brazilië. 

Ondertussen versoepelen landen elders, zoals in Europa en de Verenigde Staten de maatregelen en zijn er positieve geluiden over behandelingen en vaccins tegen Covid-19, wat beleggers de hoop geeft dat de mondiale economie snel kan gaan herstellen. 

Daar staat de angst voor een tweede besmettingsgolf tegenover, net als de toenemende spanningen tussen de VS en China, die afgelopen week verder oplaaiden door een Chinese veiligheidswet waarmee de onafhankelijkheid van Hongkong in het geding komt.

Deze thema's zullen ook komende week het marktsentiment bepalen. Maandag begint vermoedelijk rustig. De eerste dag van de week houden Amerika en het Verenigd Koninkrijk namelijk de deuren van hun beurzen wel nog even gesloten. De Amerikanen eren en herdenken hun gesneuvelde militairen op Memorial Day en de Britten genieten van een bank holiday.

Uit Duitsland krijgen we maandag een definitief BBP-cijfer over het eerste kwartaal voorgeschoteld. Uit een voorlopig cijfer bleek eerder een krimp van 2,2 procent op kwartaalbasis, wat na een bescheiden teruggang van 0,1 procent in het vierde kwartaal, betekent dat de groeimotor van de eurozone officieel in een recessie is beland.

Donderdag komen we de Amerikaanse economische groei te weten, althans een tweede raming. Een eerste prognose wees eind april voor het eerste kwartaal op een krimp met 4,8 procent op kwartaal.

Frankrijk, Italië en België komen vrijdag naar buiten met de evolutie van het BBP. Dit zijn allen definitieve cijfers.

Eveneens van onze Duitse oosterburen krijgen we maandag een Ifo rapport over het ondernemersvertrouwen. Ook België komen deze cijfers. Frankrijk volgt dinsdag, Italië en de eurozone publiceren donderdag data over het ondernemersvertrouwen in mei. De markt hoopt hieruit op te kunnen maken dat het sentiment verbetert nu coronamaatregelen worden versoepeld.

Het vertrouwen onder consumenten komen we dinsdag voor Duitsland en de Verenigde Staten (Conference Board) te weten, woensdag voor Frankrijk, Italië en de eurozone volgen donderdag en vrijdag sluiten we af met Japan en een nieuw Amerikaans cijfer, deze keer van de Universiteit van Michigan.

Woensdag kijken de markten ook met aandacht naar het Beige Book van de Federal Reserve met een stand van zaken over de Amerikaanse economie door de bril van de centraal bankiers. 

Donderdag staan inflatiecijfers op het programma uit België en Duitsland. Frankrijk en de gehele eurozone laten vrijdag kijken naar de evolutie van hun consumentenprijzen.

De wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten staan voor donderdag gepland en kunnen al weken voor aandacht rekenen nu de coronacrisis voor heel wat, al dan niet tijdelijke, werklozen zorgt. Vorige week werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, voor de week eindigend op 16 mei, op 2,44 miljoen uitkwam. Het totaal aantal werklozen in de VS loopt nu richting de 40 miljoen.

De laatste weekdag staan ook nog de Japanse en Belgische industriële productie gepland.

Bedrijfsagenda

Kwartaalcijfers moeten we nagenoeg niet meer verwachten, afgezien van een cijferpublicatie van Lucas Bols op donderdag. In het buitenland opent HP Inc. woensdag de boeken maar is het cijferseizoen ook over zijn hoogtepunt.

Verder staan er tal van jaarvergaderingen gepland, zij het veelal digitaal. Adyen legt zijn aandeelhouders dinsdag een aantal agendapunten voor, NN Group en Van Lanschot Kempen doen dit donderdag.

De Aandeelhouder TV

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke

09 jul 08:59 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met “langer lager”

08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR