Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 22 mei 2020 19:00

Uitgelicht: studieresultaten filgotinib ontgoochelen Galapagos beleggers

Galapagos publiceerde deze week resultaten over de werking van hun  medicijn filgotinib bij patiënten met colitis ulcerosa, een ziekte waardoor de dikke darm chronisch ontstoken raakt.

Beleggers hadden echter op meer gehoopt en stuurden het aandeel op weekbasis 7,9 procent lager tot 185,00 euro per aandeel.

Filgotinib werkt bij hogere doseringen

De resultaten tonen echter wel aan dat het middel zeker bij hogere doseringen blijkt te werken. Zo onderzocht de studie 1.348 volwassen patiënten met de darmziekte waarbij vooral de groep die een dosering van 200 milligram kreeg positief reageerde.

Bij deze dosering was er al na tien weken een statistische significante verbetering zichtbaar ten opzichte van de placebo-groep. Bij de dosering met 100 milligram was dat echter nog niet het geval na tien weken, maar wel na een jaar. Ook bij patiënten die niet aansloegen op eerdere behandelingen bleek het middel soms te helpen.  

“We zijn tevreden over de vroege respons op de inductietherapie en de duurzame werkzaamheid van de onderhoudstherapie”, aldus Merdad Parsey, Chief Medical Officer bij Gilead Sciences, de samenwerkingspartner van Galapagos. "Deze resultaten suggereren dat filgotinib meer patiënten kan helpen om met een orale therapie een betekenisvolle en aanhoudende verbetering van de behandelingsrespons te bereiken.”

Lage dosis lijkt statistisch niet significant

De reden dat beleggers niet enthousiast reageerden op het nieuws, lijkt echter te vinden bij de resultaten over de doseringen.

Over het algemeen zijn de gegevens over de werkzaamheid van het middel in de onderhoudsstudie positief, stelden de analisten van het beurshuis Jefferies. De data voor de therapie bij hoge doses lagen zelfs boven de verwachtingen.

Bij lagere doses waren de effecten minder sterk en kon de studie niet bewijzen er een statistisch significant verschil was op week 10.

"Ik begrijp de teleurstelling", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen tegen ABM Financial News. Bij een behandeling is de hoop dat dit bij een lage dosering een effect sorteert, en dit lijkt nu met filgotinib bij colitis ulcerosa niet het geval, legde hij uit. Voor de camera's van ABM Financial News zei Versteeg dat het middel invloed kan hebben op de vruchtbaarheid waardoor een hoge dosis niet handig is.

De zakenbank UBS nuanceerde echter de slechtere resultaten voor de dosis met 100 milligram. “We denken dat de positieve resultaten van de studie bij 200 milligram vooral hetgene is wat telt” aldus de analisten. Het succes ligt in lijn met de verwachtingen. Het gebrek aan significantie bij de 100 milligram studie zal vermoedelijk het commercieel succes van filgotinib niet tegen houden, aldus de analisten van de Zwitserse zakenbank.

Veiligheid en waardering niet in het gedrang

Positief is ook dat de studie net als in vroegere proeven opnieuw toont dat filgotinib veilig is. Zo vindt Jefferies dat de veiligheid van de behandeling in de laatste studie in grote lijnen in overeenstemming is met eerdere onderzoeken, waarbij onder meer weinig infecties optreden. Volgens Jefferies tonen de studieresultaten opnieuw aan dat filgotinib het potentieel heeft om een zogeheten blockbuster te worden. Naast behandeling tegen darmontstekingen, kan filgotinib ook worden ingezet bij reuma. Galapagos en Gilead hopen het middel daarvoor nog dit jaar op de markt te kunnen brengen.

Jefferies denkt dat filgotinib een piekomzet van 6 miljard dollar kan bereiken waarbij volgens de analisten 3 miljard dollar komt uit de behandeling van reuma, 600 miljoen dollar uit de behandeling van de ziekte van Crohn, 400 miljoen dollar uit CU en de overige 2 miljard dollar door de toepassing bij andere aandoeningen.

Jos Versteeg van InsingerGilissen benadrukt dat reuma in zijn model een piekomzet heeft van 5 miljard dollar en colitis ulcerosa maar 500 miljoen dollar. “Kortom colitis ulcerosa is niet zo heel erg belangrijk voor Galapagos”, aldus Versteeg die ook vindt dat de koersdaling van het aandeel een goed instapmoment vormt.

Jefferies kijkt nu uit naar de vrijwel zekere goedkeuring voor filgotinib als behandeling tegen reuma, die in het derde kwartaal wordt verwacht.

Jefferies herhaalt het koopadvies met een koersdoel van 210,00 euro voor Galapagos. UBS handhaaft zijn Houden advies met een koersdoel van 200,00 euro per aandeel. InsingerGilissen heeft een Aanbevolen advies voor het aandeel met een koersdoel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken