Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 22 mei 2020 06:57

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen koersen vrijdag af op een rode opening.

IG voorziet een openingsverlies van 94 punten voor de Duitse DAX, een min van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 59 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag ook al lager geëindigd.

"Beleggers zijn bezorgd dat het heropenen van economieën zal leiden tot een tweede Covid-19 besmettingsgolf", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het sentiment donderdag. "Een aantal landen waar de lockdownmaatregelen zijn versoepeld zien de nieuwe infecties weer toenemen. Dat speelde door de hoofden van beleggers."

Vanwege Hemelvaart was de volatiliteit bovendien laag, aldus Madden.

Op weekbasis staan de Stoxx 600 en DAX nog wel aardig in de plus, vanwege de hoop op een spoedig coronavaccin. Daar staan de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China tegenover. De Amerikaanse Senaat stemde woensdagavond voor een nieuwe wet waarmee het voor Chinese bedrijven moeilijk wordt om kapitaal op te halen in de VS of daar een beursnotering te krijgen.

Macro-economische cijfers lieten donderdag zien dat de Europese economie voorzichtig uit een dal klimt. De economische activiteit in de eurozone daalde in mei nog wel, maar minder hard dan in de maand ervoor. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie verbeterde van 13,6 in april naar 30,5 deze maand. Ook Britse inkoopmanagers waren minder negatief.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics voorziet, ondanks de stijgingen van de indexen, voor het tweede kwartaal nog altijd een economische krimp van ongeveer 10 procent op kwartaalbasis in de eurozone.

Stijgers en dalers

Galapagos leverde 8,0 procent in. Het biotechbedrijf liet volgens Jefferies goede studieresultaten zien met filgotinib bij matige tot ernstige colitis ulcerosa bij grote doses, maar bij lagere doseringen waren de resultaten minder overtuigend.

Altice Europe verloor bijna 14 procent na cijfers. De omzet van de Franse kabelaar steeg het afgelopen kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis tot 3,63 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1,0 procent tot 1,31 miljard euro. Hier hadden analisten echter 1,33 miljard euro voorspeld. Credit Suisse was te spreken over de verwachtingen van Altice voor de vrije kasstroom voor de middellange termijn.

Prijsvechter easyJet zal vanaf 15 juni weer vluchten uitvoeren op routes waar voldoende vraag naar is. Het aandeel won 4,4 procent.

Sectorgenoot Lufthansa heeft donderdag bevestigd dat het in gesprek is over een steunpakket. Dit zou de Duitse staat mogelijk tot grootaandeelhouder maken met een belang van 25 procent. Het aandeel Lufthansa steeg 2,7 procent.

AstraZeneca is van plan om in september een mogelijk coronavaccin van de Universiteit van Oxford te leveren. De farmaceut krijgt hiervoor ruim 1 miljard dollar van het Amerikaanse Biomedical Advance Research and Development Authority. Het aandeel AstraZeneca steeg 0,9 procent.

Whitbread daalde 13,4 procent. Het Britse hotel- en restaurantbedrijf, dat zwaar wordt getroffen door de coronacrisis, kondigde naast zijn jaarcijfers ook een emissie aan waarmee het 1 miljard Britse pond hoopt op te halen.
 
 
Euro STOXX 50         2.904,98 (-1,3%)
STOXX Europe 600        340,26 (-0,8%)
DAX                  11.065,93 (-1,4%)
CAC 40                4.445,45 (-1,2%)
FTSE 100              6.015,25 (-0,9%)
SMI                   9.790,85 (+0,3% - slot woensdag)
AEX                     522,81 (-1,6%)
BEL 20                2.940,62 (-1,8%)
FTSE MIB             17.087,06 (-0,7%)
IBEX 35               6.686,10 (+0,04%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting in het rood.

Wall Street is donderdag lager geëindigd. Beleggers maakten zich zorgen over de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, nu de Amerikaanse Senaat een wet heeft aangenomen waarmee het voor Chinese bedrijven een stuk lastiger wordt om in de VS kapitaal op te halen of een beursnotering te krijgen.

Dit creëert onzekerheid in een markt waar al veel onzekerheid heerst, aldus vermogensbeheerder Justin Onuekwusi van Legal & General Investment Management. Omdat het marktsentiment kwetsbaar is, zorgt deze onzekerheid voor meer volatiliteit.

Marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors wees op de rally van de afgelopen dagen, ingegeven door de hoop op een coronavaccin. "Zelfs als dit het vaccin is waar iedereen op hoopt, dan duurt het nog zeker 12 maanden voor het op de markt komt", aldus de marktkenner die spreekt van overdreven optimisme.

Op macro-economisch vlak was het een drukke dag. Zo steeg het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS afgelopen week minder hard dan in de week ervoor, maar nog altijd met 2,44 miljoen nieuwe aanvragen. Het aantal verlengde aanvragen staat op ruim 25 miljoen stuks.

"De situatie [op de Amerikaanse arbeidsmarkt] is niet langer zo rampzalig als eerst, maar beleggers blijven voorzichtig", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Ondertussen waren inkoopmanagers in mei iets minder pessimistisch, gezien het indexniveau van 36,4, tegen 27,0 in april. Econoom Chris Williamson van Markit wees echter op de ongekende krimp die de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal te wachten staat.

De Philadelphia Fed index verbeterde in mei naar 43,1 negatief, tegen 56,6 negatief een maand eerder. De index voor leidende economische indicatoren daalde in april minder hard terwijl de bestaande woningverkopen juist fors daalden in dezelfde maand, met bijna 18 procent.

De olieprijs steeg woensdag al met 5 procent, nadat de Amerikaanse voorraden ruwe olie afgelopen week onverwacht bleken te zijn gedaald met 5 miljoen vaten, terwijl economen vooraf juist hadden gerekend op een toename van 2,4 miljoen vaten. Donderdag werd een vat WTI nog ruim een procent meer waard op bijna 34 dollar.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com wil zijn eendaagse koopjesfestijn Prime Day uitstellen tot het najaar, berichtte The Wall Street Journal donderdag. Het aandeel sloot 2,1 procent in de min.

Gilead kwam woensdagavond, samen met partner Galapagos, met nieuwe onderzoeksresultaten. Zij lieten volgens Jefferies goede studieresultaten zien met filgotinib bij matige tot ernstige colitis ulcerosa bij grote doses, maar bij lagere doseringen waren de resultaten minder overtuigend. Het aandeel Gilead verloor 0,5 procent.

Best Buy behaalde in het afgelopen kwartaal een lagere omzet en winst als gevolg van de corona-uitbraak. De aangepaste winst per aandeel van 0,67 dollar was wel hoger dan de 0,49 dollar waar analisten op hadden gerekend. De elektronicaketen trok de outlook voor dit jaar in. Het aandeel ging donderdag 4,3 procent lager.

Macy's heeft vanwege de coronacrisis gewaarschuwd voor een omzetdaling en rode cijfers. "Dit zijn uitdagende tijden voor het land, voor de retail en voor Macy's", zei CEO Jeff Gennette in een toelichting. Terwijl in het eerste kwartaal van 2019 nog een omzet werd behaald van 5,5 miljard dollar, rekent Macy's voor heel dit jaar op ongeveer 3,0 miljard dollar. Dat zal een operationeel verlies opleveren van 0,9 miljard tot 1,1 miljard dollar, waarschuwde de warenhuisketen. Het aandeel steeg 6,0 procent.

S&P 500 index             2.948,51 (-0,8%)
Dow Jones index          24.474,12 (-0,4%)
Nasdaq Composite          9.284,88 (-1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het rood, waarbij vooral het verlies in Hongkong opviel.

Nikkei 225               20.402,50  (-0,7%)
Shanghai Composite       2.830,45 (-1,3%)
Hang Seng                23.160,11 (-4,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0930. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0949.

USD/JPY Yen   107,41
EUR/USD Euro  1,0930
EUR/JPY Yen   117,39

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - April (Jap)
08:00 Detailhandelsverkopen - April (VK)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 Burberry - Jaarcijfers 2020 (VK)
13:00 Deere & Co - Cijfers tweede kwartaal (VS)
00:00 Alibaba - Jaarcijfers 2020 (Chi)
00:00 Foot Locker - Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 3, 2020

Nederlandse economie krimp met bijna 3 procent in vierde kwartaal

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:59

  TA van Edward Loef – BESI en ASMI zijn een geschenk

 • 08:55

  China opent armen voor buitenlandse investeerders & Europa opent onveranderd

 • 18:41

  TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

 • 10:53

  ETF van de week: iShares MSCI China (ICGA)

 • 08:38

  VIX signaleert mogelijke pullback – brexitonderhandelaars mikken op dit weekend

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard