Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 22 mei 2020 21:30

AEX vestigt hoop op coronavaccin

De Amsterdamse beurs veerde de afgelopen handelsweek op. Op een slotstand van 524,38 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis 4,8 procent. Een week geleden eindigde de index nog op 500,31 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets was het een vrij positieve week voor Europese aandelen door het onderliggende optimisme dat het ergste met de coronacrisis op korte termijn achter de rug is.

"Er bestaan wel zorgen dat een tweede golf slechts een kwestie van tijd is. Dat verklaart mogelijk waarom de Europese markten, ondanks hun veerkracht deze week, nog niet boven de piek uit weten te komen die we eind april zagen."

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management is er technisch gezien opwaarts potentieel voor de AEX richting de 560 punten, maar dan moet wel de weerstand op 528,05 punten uitgenomen.

Toch voelt de beleggingsadviseur van Noesis zich nog niet helemaal senang bij de huidige stijging. Veel zal afhangen of er een tweede coronagolf komt en hoe streng eventuele nieuwe maatregelen dan zullen zijn om die uitbraak in te dammen.

Het positieve marktsentiment was afgelopen week vooral het gevolg van de hernieuwde belofte van de Federal Reserve om de economie en het financiële stelsel te ondersteunen en aanvankelijk optimistische geluiden rond een potentieel coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Daarnaast hielden beleggers de toegenomen handelsspanningen tussen de VS en China in de gaten.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees erop dat experts zich kritisch hebben getoond over de testresultaten van Moderna en twijfelen aan de waarde ervan. De geteste groep zou veel te klein zijn en de data van de testen zouden niet bekendgemaakt zijn. "Je mag toch hopen dat het bedrijf het nieuws niet naar buiten heeft gebracht om zijn nieuwe aandelen wat gemakkelijker te plaatsen", aldus Wiersma.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank wees op een belangrijk aspect dat de toch al slechte verhoudingen tussen China en de VS verder ondermijnt, namelijk een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong. "De Chinese regering noemt het zelf een punt van veiligheid, maar de wet die in voorbereiding is, moet de mogelijkheid voor oppositie in Hongkong inperken en dat wordt in de Verenigde Staten gretig aangegrepen om nog meer sancties tegen China op te tuigen", denkt de marktanalist.

Inkoopmanagers iets minder pessimistisch 

Macro-economische cijfers lieten deze week zien dat de Europese economie voorzichtig uit een dal klimt. De economische activiteit in de eurozone daalde in mei nog wel, maar minder hard dan in de maand ervoor. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie verbeterde van 13,6 in april naar 30,5 deze maand. Ook Britse inkoopmanagers waren minder negatief.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics voorziet, ondanks de stijgingen van de indexen, voor het tweede kwartaal nog wel altijd een economische krimp van ongeveer 10 procent op kwartaalbasis in de eurozone.

Ook in de Verenigde Staten werden inkoopmanagers in mei iets minder pessimistisch, gezien het indexniveau van 36,4, tegen 27,0 in april. Econoom Williamson wees op de ongekende krimp die de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal te wachten staat.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0900, ruim een half procent hoger op weekbasis na de bekendmaking van een Frans-Duits voorstel voor een 500 miljard euro bedragend herstelfonds voor de zwaarst getroffen landen in de eurozone.

De olieprijs steeg deze week zo'n 10 procent en noteerde vrijdag op 32,75 dollar. Nu de Amerikaanse olievoorraden weer dalen, de output van olieproducerende landen afneemt en de versoepeling van coronamaatregelen weer tot een wat hogere vraagt leidt, lijkt het sentiment op de oliemarkt te verbeteren.

Stijgers en dalers

Adyen voerde de AEX aan, met een stijging van 15,5 procent.

Galapagos was in de hoofdindex de sterkste daler met een verlies van 7,9 procent op weekbasis. Het biotechbedrijf liet volgens Jefferies goede studieresultaten zien met filgotinib bij matige tot ernstige chronische darmontstekingen bij grote doses, maar bij lagere doseringen waren de resultaten minder overtuigend.

"Ik begrijp de teleurstelling", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen tegen ABM Financial News. Bij een behandeling is de hoop dat dit bij een lage dosering een effect sorteert, en dit lijkt nu met filgotinib bij colitis ulcerosa niet het geval. "Filgotinib 100 mg leverde geen statistisch significante klinische remissie op in week 10", meldde Galapagos. Bij een hogere dosering van 200 milligram was de uitslag wel positief, aldus Versteeg die wel een goed instapmoment ziet voor het aandeel.

In de AMX steeg Altice Europe 2,4 procent maar ging een groot deel van een aanvankelijk sterkere weekwinst verloren met de publicatie van de kwartaalcijfers. De omzet van de Franse kabelaar steeg het afgelopen kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis tot 3,63 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1,0 procent tot 1,31 miljard euro. Hier hadden analisten echter 1,33 miljard euro voorspeld. Na de kwartaalcijfers van Altice besloten de analisten van Credit Suisse om hun taxaties voor 2020 te verlagen. Zodoende kwamen zij tot een 0,50 euro lager koersdoel van 4,00 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies.

Boskalis steeg 12,4 procent en moest daarmee net lijstaanvoerder in de AMX Basic-Fit voor zich dulden. De maritiem dienstverlener zal dit jaar volgens analisten van Berenberg minder omzetverlies lijden dan aanvankelijk gevreesd en daardoor toch zwarte cijfers schrijven.

Air France-KLM leverde 8,1 procent in en droeg daarmee de rode lantaarn in de Midcap.

Avantium was koploper in de AScX met een winst van liefst 47,8 procent. Sif leverde 3,3 procent in en was daarmee een van de weinige dalers.

Vastned kondigde deze week een strategie-aanpassing aan. Daar moeten beleggers nog wel even op wachten, want die wordt pas uit de doeken gedaan in februari 2021. Het aandeel steeg op weekbasis toch 10,9 procent.

B&S werd 6,5 procent duurder. De tegenwind in het eerste kwartaal viel mee, stelde Morgan Stanley, maar de vooruitzichten zijn erg onzeker. B&S denkt voldoende geld te hebben om de crisis te overleven en binnen de convenanten te blijven. Wel zal de druk op de EBITDA groter zijn dan de omzetdaling, waarschuwde het bedrijf.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juni 1, 2020

Dollar onder druk en olie in de lift | 1 juni 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie