Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 22 mei 2020 07:56

AEX start vermoedelijk lager aan handelsdag

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,1 procent. 

Donderdag nam Beursplein 5 al gas terug na forse winsten eerder in de handelsweek. De AEX verloor op Hemelvaartsdag ruim anderhalf procent op 522,81 punten. 

Op weekbasis staat de AEX nog altijd circa 4,5 procent in de plus, in de nasleep van opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die eerder deze week aangaf dat de Fed nog veel middelen achter de hand heeft om de economie te stimuleren, en vanwege de hoop op een spoedig coronavaccin. 

Daar staan toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China tegenover. De Amerikaanse Senaat stemde woensdagavond voor een nieuwe wet waarmee het voor Chinese bedrijven moeilijk wordt om kapitaal op te halen in de VS of daar een beursnotering te krijgen, als zij zich niet aan bepaalde Amerikaanse regels houden.

Vanochtend werd daarnaast tijdens het jaarlijks Volkscongres in Peking een ‘veiligheidswet’ voor Hongkong gepresenteerd, die indien aangenomen onder meer buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt.  Oppositie voeren in Hong Kong wordt daardoor een stuk moeilijker.

Vorig jaar was de voormalige Britse kroonkolonie nog het toneel van maandenlange gewelddadige demonstraties, nadat de pro-Chinese regering in Hongkong strengere veiligheidswetten aankondigde.

“Het geagendeerde wetsvoorstel over de veiligheid van Hongkong leidt vandaag terecht tot onzekerheid op de financiële markten, omdat de risico's op een toename van de spanningen tussen de VS en China stijgen, terwijl beleggers ook vrezen voor nieuwe protesten in Hongkong”, schreven analisten van de Japanse Mizuho Bank vanochtend in een commentaar.

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat concrete details over de veiligheidswet nog ontbreken en waarschuwde de kwestie "zeer hard aan te pakken" als China de wet doorvoert. 

In Azië was het sentiment in Hongkong vanochtend bedrukt en de Hang Seng index daalde maar liefst 5,2 procent. De andere Aziatische hoofdbeurzen noteerden grofweg 1 tot 2 procent lager. 

Ook Wall Street deed donderdag een stap terug na een aantal formidabele beursdagen. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 0,8 procent lager. 

Op macro-economisch vlak was het een drukke dag. Zo steeg het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS afgelopen week minder hard dan in de week ervoor, maar nog altijd met 2,44 miljoen nieuwe aanvragen. Het aantal verlengde aanvragen staat nu op ruim 25 miljoen stuks.

"De situatie [op de Amerikaanse arbeidsmarkt] is niet langer zo rampzalig als eerst, maar beleggers blijven voorzichtig", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Ondertussen waren inkoopmanagers in mei iets minder pessimistisch, gezien het indexniveau van 36,4, tegen 27,0 in april. Econoom Chris Williamson van Markit benadrukte echter de ongekende krimp die de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal te wachten staat.

De olieprijs steeg donderdag verder. Op een settlement van 33,92 dollar werd de juli-future op een vat West Texas Intermediate 1,3 procent duurder. Woensdag steeg de olieprijs al bijna 5 procent na een onverwacht scherpe daling van de Amerikaanse olievoorraden. 

De olieprijs is in mei alleen al zo'n 80 procent gestegen vanwege het groeiende optimisme over de productie-inperkingen van OPEC+, de afgenomen schalieproducte in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar brandstof nu coronamaatregelen wereldwijd worden versoepeld en consumenten er weer vaker op uit trekken.

"Gezien de productieverlagingen en de verbeterde economische vooruitzichten is er geen reden waarom de olieprijs niet nog wat verder kan stijgen", denkt marktanalist Craig Erlam van Oanda. 

Hij meent wel dat het opwaarts potentieel beperkt is, gezien het recente forse herstel. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0930.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de notulen van de Europese Centrale Bank. Amerikaanse en Britse beleggers maken zich daarnaast op voor een lang weekend. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day, terwijl in Londen sprake is van een zogeheten bank holiday.

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde donderdag 0,8 procent op een slot van 2.949 punten. De Dow Jones index verloor 0,4 procent tot 24.474 punten en de Nasdaq leverde 1,0 procent in op een slot van 9.285 punten.

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis