Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 22 mei 2020 17:48

AEX nipt hoger de dag uit

De Amsterdamse beurs is vrijdag verdeeld gesloten, met winst voor de AEX dankzij enkele technologiefondsen en ABN AMRO.

De AEX index sloot 0,3 procent hoger op 524,38 punten. De Midkap index daalde 0,1 procent en de Smallcaps werden 0,5 procent minder waard.

Voor het herstel van de lagere koersen eerder op de dag was er geen duidelijke aanleiding, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.  "Men begint met meer optimisme vooruit te kijken."

Dat heeft volgens Van Deijck vooral te maken met het langzamerhand weer vrijgeven van de maatschappij na de beperkende maatregelen om het coronavirus af te remmen. Er komen hier en daar ook inkoopmanagersindices naar buiten die minder slecht zijn dan men had verwacht.  

In de ochtend stonden de aandelenmarkten wereldwijd nog stevig onder druk door zorgen over oplaaiende spanningen tussen China en Hongkong en daardoor tussen China en de VS.
 
Het Chinese Volkscongres nam een nieuwe veiligheidswet aan voor Hongkong, die buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt, na maandenlange demonstraties vorig jaar in de voormalige Britse kroonkolonie. Door de nieuwe Chinese wet zal de oppositie het lastiger krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde de kwestie "zeer hard aan te pakken" als Beijing de wet doorvoert.

De economische impact van een mogelijke heropleving van de handelsoorlog tussen de twee grootmachten is volgens Van Deijck uiteindelijk echter veel kleiner dan de gevolgen van de pandemie. "En dan moet wat het zwaarste is ook het zwaarste wegen."

Ook moeten beleggers blijven onthouden dat het dit jaar een verkiezingsjaar is in Amerika. Dat betekent veel retoriek, maar geen drastische stappen die de economie kunnen laten ontsporen. Trump wil mogelijk de aandacht afleiden van berichten dat hij achter ligt in de peilingen op zijn rivaal Joe Biden, zei Van Deijck.
 
China heeft intussen aan de start van het jaarlijkse Volkscongres voor het eerst sinds 1994 geen groeidoelstelling afgegeven. De leidde tot onzekerheid en koersdalingen. De olieprijs daalde vrijdag met 4 procent, na de recente sterke stijgingen.    

In de middag waren er notulen van de Europese Centrale Bank, waaruit bleek dat de monetaire beleidsmakers niet meer rekenen op een V-vormig herstel. Toegenoemen spaarzin bij consumenten kan erop wijzen dat het consumentenvertrouwen en daarmee de groei slechts geleidelijk zal herstellen.

Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day, terwijl in Londen sprake is van een zogeheten bank holiday.

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,0896.  

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen waren Adyen en ASMI de sterkste stijgers, met winsten van 5 en 4 procent. "De verkopen via internet nemen alleen maar toe", zei Van Deijck. Een betaalbedrijf als Adyen profiteert daarvan en is inmiddels 1.132 euro waard per aandeel. De problemen bij rivaal Wirecard spelen Adyen mogelijk in de kaart, denkt de vermogensbeheerder.

ABN AMRO vond de weg omhoog met een plus van 3,9 procent. Opvallend, vond Van Deijck. Sommige banken hebben vooraf veel pijn genomen die kan worden verwacht door de coronacrisis. Dat kan achteraf misschien meevallende cijfers opleveren.

Prosus was met 3,4 procent de grootste daler in de AEX. Ook Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, de grondstoffenreuzen, verloren terrein.

Galapagos, dat eerder in de week testresultaten meldde, sloot vrijdag vlak. Donderdag daalde het aandeel nog stevig, en dat biedt volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen een instapmoment. 

In de AMX steeg Altice Europe ruim 3 procent. Donderdag daalde de kabelaar, na een kwartaalupdate, nog 14 procent.

Air France-KLM en OCI daalden juist met ruim 2 procent.

Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium, Alfen en Lucas Bols terrein. Fietsenfabrikant Accell eindigde onderaan met een verlies van krap 3 procent.

In de lokale lijst viel beursnieuweling CM.com op met een koerswinst van 6,5 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs stonden de Amerikaanse aandelenindices op beperkte verliezen, tot 0,3 procent voor de S&P500.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021