Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 21 mei 2020 17:51

AEX sluit Hemelvaartsdag in het rood

De Amsterdamse beurs is Hemelvaartsdag lager geëindigd. Op een slot van 522,81 punten, daalde de AEX 1,6 procent.

Op weekbasis staat de AEX nog bijna 5 procent in de plus, vanwege de hoop op een spoedig coronavaccin. Daar staan de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China tegenover. De Amerikaanse Senaat stemde woensdagavond voor een nieuwe wet waarmee het voor Chinese bedrijven moeilijk wordt om kapitaal op te halen in de VS of daar een beursnotering te krijgen.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets was het tot nog toe een vrij positieve week voor Europese aandelen door het onderliggende optimisme dat het ergste qua coronacrisis op korte termijn achter de rug is.

"Er bestaan wat zorgen dat een tweede golf slechts een kwestie van tijd is. Dat verklaart mogelijk waarom de Europese markten, ondanks hun veerkracht deze week, nog niet boven de piek uit weten te komen die we eind april zagen."

Macro-economische cijfers lieten donderdag zien dat de Europese economie voorzichtig uit een dal klimt. De economische activiteit in de eurozone daalde in mei nog wel, maar minder hard dan in de maand ervoor. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie verbeterde van 13,6 in april naar 30,5 deze maand. Ook Britse inkoopmanagers waren minder negatief.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics voorziet, ondanks de stijgingen van de indexen, voor het tweede kwartaal nog altijd een economische krimp van ongeveer 10 procent op kwartaalbasis in de eurozone.

Ook in de Verenigde Staten werden inkoopmanagers in mei iets minder pessimistisch, gezien het indexniveau van 36,4, tegen 27,0 in april. Econoom Williamson wees op de ongekende krimp die de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal te wachten staat.

Verder steeg het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS afgelopen week minder hard dan in de week ervoor, maar nog altijd met 2,44 miljoen nieuwe aanvragen. Het aantal verlengde aanvragen staat op ruim 25 miljoen stuks.

"De situatie [op de Amerikaanse arbeidsmarkt] is niet langer zo rampzalig als eerst,maar beleggers blijven voorzichtig", aldus marktanalist Naeem Aslam van Avatrade.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0956.

De olieprijs steeg woensdag al met 5 procent, nadat de Amerikaanse voorraden ruwe olie afgelopen week onverwacht bleken te zijn gedaald met 5 miljoen vaten, terwijl economen vooraf juist hadden gerekend op een toename van 2,4 miljoen vaten. Donderdag noteerde de prijs voor een vat WTI licht hoger.

Stijgers en dalers

Wolters Kluwer voerde de AEX aan, met een stijging van 0,7 procent. Verder bleven de winsten beperkt.

Galapagos was in de hoofdindex een van de sterkste dalers met een verlies van 8,0 procent. Het biotechbedrijf liet volgens Jefferies goede studieresultaten zien met filgotinib bij matige tot ernstige chronische darmontstekingen bij grote doses, maar bij lagere doseringen waren de resultaten minder overtuigend. 

"Ik begrijp de teleurstelling", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen tegen ABM Financial News. Bij een behandeling is de hoop dat dit bij een lage dosering een effect sorteert, en dit lijkt nu met filgotinib bij colitis ulcerosa niet het geval. "Filgotinib 100 mg leverde geen statistisch significante klinische remissie op in week 10", meldde Galapagos. Bij een hogere dosering van 200 milligram was de uitslag wel positief, aldus Versteeg.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 8,2 procent en droeg daarmee de spreekwoordelijke rode lantaarn in de AEX.

In de AMX leverde Altice Europe 13,8 procent in. De omzet van de Franse kabelaar steeg het afgelopen kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis tot 3,63 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1,0 procent tot 1,31 miljard euro. Hier hadden analisten echter 1,33 miljard euro voorspeld. Na de kwartaalcijfers van Altice besloten de analisten van Credit Suisse om hun taxaties voor 2020 te verlagen. Zodoende kwamen zij tot een 0,50 euro lager koersdoel van 4,00 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies.

Boskalis steeg 3,0 procent en moest in de AMX alleen Basic-Fit voor zich dulden. Het maritiem bedrijf zal dit jaar volgens analisten van Berenberg minder omzetverlies lijden dan aanvankelijk gevreesd en daardoor toch zwarte cijfers schrijven. Basic-Fit won 3,8 procent.

Onder de kleinere aandelen verlore Ordina en Sif 2,4 procent. Accell ging 3,2 procent hoger.

Vastned kondigde een strategie-aanpassing aan. Daar moeten beleggers nog wel even op wachten, want die wordt pas uit de doeken gedaan in februari 2021. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerde Wall Street lager. De S&P 500 daalde 0,6 procent.  

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke