Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 20 mei 2020 11:03

Beursupdate: AEX hervindt weg omhoog

De Amsterdamse beurs heeft woensdag na een licht lagere opening, de weg omhoog hervonden. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 522,48 punten. 

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op berichten dat vooral hedgefondsen en particulieren momenteel optimistisch zijn. Hedgefondsen zouden hun aandelenbelang in de afgelopen weken hebben vergroot tot de hoogste percentages sinds februari, terwijl particuliere beleggers met optieposities speculeren op een verdere stijging van de aandelenmarkt. Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers zouden juist voorzichtiger zijn en relatief veel liquide middelen aanhouden. 

In heel Europa bleven beleggers vandaag ietwat terughoudend, volgens ING nadat experts zich kritisch toonden en twijfelen aan de waarde van de testresultaten die het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna maandag over een eventueel coronavaccin publiceerde. De geteste groep zou veel te klein zijn en de data van de testen zouden niet bekendgemaakt zijn. "Je mag toch hopen dat het bedrijf het nieuws niet naar buiten heeft gebracht om zijn nieuwe aandelen wat gemakkelijker te plaatsen", aldus Wiersma.

Strateeg Kristina Hooper van de Amerikaanse vermogensbeheerder Invesco waarschuwde woensdag dat niet de coronacrisis, maar de hernieuwde handelsspanningen tussen de VS en China dit jaar het grootste risico voor aandelenmarkten vormen. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus herstelden aandelenkoersen zich, vooral door de reactie van de Federal Reserve, die uitgebreide maatregelen nam om de economie te ondersteunen, zo merkte de strateeg op. "Echter, een nieuwe oorlog met als inzet importheffingen tussen beide landen schudden aandelenmarkten niet zomaar van zich af. Vooral niet in het midden van deze pandemie", stelt Hooper.

Een juli-future WTI steeg vanochtend met 0,3 procent. Op dinsdag expireerde de juni-future op 32,50 dollar. Toen de mei-future vorige maand expireerde, had dat een negatieve olieprijs tot gevolg, onder meer omdat er een gebrek was aan opslag. Dit creëerde bovendien een markt in contango, de situatie waarbij termijncontracten voor de olieprijs die later aflopen, hoger staan dan de olieprijs op dat moment.

Inmiddels is weer sprake van backwardation, de tegenhanger van contango, wat volgens analist Tyler Richey van Sevens Report Research aantoont dat de vraag naar fysieke olie weer stijgt en dat de opslagcapaciteit ook weer is toegenomen.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0941. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld op 1,0934

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Adyen 1,9 procent, net als DSM.

Just Eat Takeaway.com droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,5 procent op 94,14 euro. SM Trust verkoopt zijn belang in de maaltijdbezorger van 3,75 procent. De aandelen, in totaal 5,6 miljoen, werden verkocht voor een prijs van 93,50 euro per stuk, aldus persbureau Bloomberg. 

In de AMX won Altice Europe 2,4 procent. De Franse kabelaar loste 668 miljoen euro af binnen zijn bestaande Corporate Financing facility en verlengde deze faciliteit met twee jaar. Vanavond nabeurs komt Altice met een kwartaalupdate. In aanloop hiernaartoe hervatte Morgan Stanley het volgen van het aandeel met een Gelijkgewogen advies en een koersdoel van 4,00 euro. De concurrentie in de Franse markt is volgens de analisten minder geworden.

Air France-KLM leverde 4,4 procent in. 

Onder de kleinere aandelen won Avantium 2,0 procent. Avantium selecteerde twee nieuwe commissarissen. De afgelopen dagen is het aandeel Avantium spectaculair gestegen. Sligro verloor 1,2 procent.  

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke